Βιντεοπαιχνίδι βολών πρώτου προσώπου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από First-person shooter)
Στιγμιότυπο από το βιντεοπαιχνίδι FPS ανοικτού κώδικα AssaultCube.

Το βιντεοπαιχνίδι βολών πρώτου προσώπου (αγγλικά: first-person shooter ή FPS) είναι κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών, τα οποία εκτελούνται σε οπτική πρώτου προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης βλέπει τον κόσμο του παιχνιδιού μέσα από τα "μάτια" του ήρωα του παιχνιδιού. Για να συμβεί αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές τρισδιάστατης απεικόνισης, ώστε να δίνεται η ψευδαίσθηση του πραγματικού χώρου, όπως και στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Στα παιχνίδια αυτά, ο παίκτης χρησιμοποιεί τα εικονικά όπλα του χαρακτήρα. Αυτά μπορεί να είναι M16, απλά εργαλεία όπως σφυριά, ή ακόμα και το γυμνό χέρι. Αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει προβληματισμούς για την ηθική κάποιων παιχνιδιών του είδους.

Μηχανές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μηχανές απεικόνισης τρισδιάστατων γραφικών έχουν προχωρήσει πολύ από την πρώτη τους εμφάνιση. Για παράδειγμα, τα απλά γραφικά του Wolfenstein 3D που έδιναν τότε άμεσα την εντύπωση παιχνιδιού, έχουν αντικατασταθεί από γραφικά με μηχανές εξομοίωσης φυσικών φαινομένων όπως του Crysis, με παραδείγματα όπως την φυσική κίνηση των επιμέρους φύλλων ενός δέντρου ξεχωριστά με ρεαλιστικό τρόπο, την ρεαλιστική απεικόνιση φωτισμού και σκιών και άλλα.

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα FPS έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στον διαδικτυακό χώρο. Ενώ ξεκίνησαν κυρίως σαν παιχνίδια με σκοπό την ψυχαγωγία μόνο του ενός βασικού παίχτη που αγόρασε το παιχνίδι, σήμερα πολλά έχουν εξελιχθεί σε ολόκληρες κοινότητες παικτών στο ίντερνετ.

Ιδιαιτερότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παιχνίδια πρώτου προσώπου βολών παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη ιδιαιτερότητα, ως προς την τελική απόδοση του παίχτη, στην ακρίβεια του εξοπλισμού αλλά και στην ταχύτητα του δικτύου. Αυτό διότι, σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια που είναι βασισμένα περισσότερο στην μακροπρόθεσμη στρατηγική και σκέψη, τα παιχνίδια αυτά έχουν μεγάλες απαιτήσεις στην άμεση ανταπόκριση του παίχτη στην οποιαδήποτε αλλαγή του περιβάλλοντος του παιχνιδιού.

Γνωστές σειρές του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα είδη βιντεοπαιχνιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]