First-person shooter

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Στιγμιότυπο από ένα τυπικό βιντεοπαιχνίδι FPS.

Τα first-person shooters (συντμ. FPS, ελλ. βολές πρώτου προσώπου) είναι ένα είδος βιντεοπαιχνιδιών τα οποία βασίζονται σε οπτική πρώτου προσώπου (δηλαδή ο παίχτης βλέπει τον βιντεόκοσμο (game world) μέσα από τα εικονικά μάτια του ήρωα του παιχνιδιού). Για να συμβεί αυτό ειδικές μηχανές τρισδιάστατης απεικόνισης χρησιμοποιούνται ώστε να δίνεται η ψευδαίσθηση του πραγματικού χώρου (όπως και στις (κυρίως πειραματικές ακόμα) εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας). Κατά δεύτερο λόγο μιλάμε για παιχνίδια όπου ο ήρωας χρησιμοποιεί (εικονικά) όπλα. Αυτά κυμαίνονται από σύγχρονα όπως το M16 μέχρι και απλά εργαλεία όπως σφυριά ή ακόμα και το γυμνό χέρι. Αυτό φυσικά έχει φέρει κάποιες ενστάσεις για την ηθική μερικών παιχνιδιών του τύπου.

Μηχανές Τρισδιάστατης Απεικόνισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μηχανές απεικόνισης τρισδιάστατων γραφικών έχουν προχωρήσει πολύ από την πρώτη τους εμφάνιση. Για παράδειγμα, τα απλά γραφικά του Wolfenstein 3d που έδιναν τότε άμεσα την εντύπωση παιχνιδιού, έχουν αντικατασταθεί από γραφικά με μηχανές εξομοίωσης φυσικών φαινομένων όπως του Crysis με παραδείγματα όπως την φυσική κίνηση των επιμέρους φύλλων ενός δέντρου ξεχωριστά με ρεαλιστικό τρόπο, την ρεαλιστική απεικόνιση φωτισμού και σκιών κτλ.

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα FPS έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στον διαδικτυακό χώρο. Ενώ ξεκίνησαν κυρίως σαν παιχνίδια με σκοπό την ψυχαγωγία μόνο του ενός βασικού παίχτη που αγόρασε το παιχνίδι, σήμερα πολλά έχουν εξελιχθεί σε ολόκληρες κοινότητες παιχτών στο ίντερνετ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πολλά δεν κυκλοφορούν με τον ένα παίχτη κατά νου. Μεγάλο παράδειγμα παιχνιδιού FPS το οποίο κάνει πάταγο στον διαδικτυακό χώρο είναι το Counter-Strike.

Είναι σίγουρο πως πολλοί παίχτες - ιδιαίτερα μικρής ηλικίας ή εκείνοι που παίζουν σποραδικά - δεν προτιμούν το διαδικτυακό παιχνίδι όσο το απλό. Αυτό συμβαίνει γιατί μιας και είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι κινήσεις ενός ανθρώπου που παίζει το παιχνίδι είναι κοινό να αντιμετωπίζουν παίχτες τυπικής απόδοσης, παίχτες που έχουν γίνει ειδικοί αλλά και λειτουργούν με προχωρημένη στρατηγική στο παιχνίδι.

Βιντεοαθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βιντεοαθλητισμός, τα λεγόμενα ηλεκτρονικά σπορ (πολλές φορές καλά οργανωμένα με χορηγούς, βραβεία κτλ), βρίσκουν την άνθισή τους στα παιχνίδια πρώτου προσώπου αυτού του τύπου. Αυτό γιατί προσφέρουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: συνήθως δεν απαιτούν από τον παίχτη να έχει παίξει για μεγάλο χρονικό διάστημα με σωσμένη κατάσταση παίχτη ώστε να του δώσει καλύτερο εξοπλισμό σε σχέση με άλλους παίχτες (κάτι τέτοιο γίνεται σε μεγάλο βαθμό σε παιχνίδια παιχνίδια ρόλων (RPG), ειδικά του MMORPG τύπου). Έτσι οι παίχτες ξεκινάνε με ίδιες δυνατότητες ώστε μόνο η προσωπική ικανότητα - με εξαίρεση τις τεχνικές λεπτομέρειες του εξοπλισμού (όπως ο κάθε υπολογιστής και περιφερειακά) και δικτύου - να παίζει ρόλο.

Σε γενικές γραμμές η άμιλλα σε βιντεοπαιχνίδια βολών πρώτου προσώπου είναι εύκολο να ευδοκιμήσει ακόμα και όταν δεν μιλάμε για πλήρως επισημοποιημένη οργάνωση πρωταθλημάτων.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή ευαίσθητο τους σημείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παιχνίδια πρώτου προσώπου βολών παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία - ως προς την τελική απόδοση του παίχτη - στην ακρίβεια του εξοπλισμού αλλά και στην ταχύτητα του δικτύου. Αυτό διότι, σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια που είναι βασισμένα περισσότερο στην μακροπρόθεσμη στρατηγική και σκέψη, τα παιχνίδια αυτά έχουν μεγάλες απαιτήσεις στην άμεση ανταπόκριση του παίχτη στην οποιαδήποτε αλλαγή του περιβάλλοντος (του βιντεόκοσμου). Αυτό είναι προφανώς περισσότερο - και κυρίως - εμφανές όταν αντίπαλος είναι άλλος παίχτης. Για παράδειγμα 50 millisecond καθυστέρηση δικτύου μπορεί να παρουσιάσει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι 150 ms καθυστέρηση σε άλλον παίχτη, ενώ μιλάμε μόνο για 1 δέκατο του δευτερολέπτου διαφορά! Σε πρακτικά επίπεδα μπορεί να γίνει κατανοητό αν φανταστούμε ότι δύο όπλα που εκπυρσοκροτούν την ίδια στιγμή - για τους παρατηρητές/παίχτες - παρουσιάζουν τεράστια ευαισθησία για το πιο από τα δύο θα χτυπήσει πρώτο ακόμα και αν η καθυστέρηση του ενός σε σχέση με το άλλο ήταν πολύ μικρή.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Quake (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), φουτουριστικό/θρίλερ παιχνίδι από την πρωτοπόρο στο είδος id software. Η κίνηση των ηρώων είναι πολύ γρήγορη και πολύπλοκη σε σχέση με άλλα του είδους.
  • Counter-Strike Πολύ διάσημο διαδικτυακό παιχνίδι με βάση σύγχρονα όπλα και ομάδες «τρομοκρατών» εναντίον «αντιτρομμοκρατών».
  • Urban Terror Κίνηση ηρώων σε στυλ Quake αλλά με όπλα/στήσιμο counter-strike. (δωρεάν).
  • Halo φουτουριστικά όπλα/ φουτουριστικός κόσμος
  • Wolfenstein 3D ίσως το πρώτο διάσημο παιχνίδι του χώρου
  • Crysis σύγχρονο παιχνίδι με πρωτοποριακά γραφικά ρεαλιστικής απεικόνισης.
  • Call of Duty σύγχρονο πολεμικό παιχνίδι με πρωτοποριακά γραφικά.
  • Battlefield 3 σύγχρονο πολεμικό παιχνίδι με φοβερά γραφικά και γενικά το παιχνίδι ειναι φοβερό και είναι First Person Shooter