Fandom

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οπαδοί του Χάρι Πότερ ντυμένοι ως μαθητές του Χόγκουαρτς

Ο όρος fandom χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε μια υποκουλτούρα που αποτελείται από τους οπαδούς που τους χαρακτηρίζει ένα αίσθημα συμπάθειας και συντροφικότητας προς άλλους συνανθρώπους τους που μοιράζονται κάποιο κοινό ενδιαφέρον. Οι φανς συνήθως ενδιαφέρονται ακόμα και για τις μικρές λεπτομέρειες του ή των αντικειμένων του fandom τους και ξοδεύουν ένα σημαντικό μέρος του χρόνου και της ενέργειας τους με αυτό που τους ενδιαφέρει, συχνά ως μέρος ενός κοινωνικού δικτύου με ειδικότερες πρακτικές (ένα fandom)· αυτό είναι που διαφοροποιεί τους "fannish" (συνδεδεμένο με το fandom) φανς από αυτούς που έχουν μόνο κάποιο απλό ενδιαφέρον.

Ένα fandom μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από κάθε περιοχή ανθρώπινου ενδιαφέροντος ή δραστηριότητας. Το αντικείμενο του οπαδικού ενδιαφέροντος μπορεί να οριστεί στενά, επικεντρώνοντας σε κάτι σαν μια ατομική διασημότητα, ή πιο ευρέως ορισμένα, καλύπτοντας ολόκληρα χόμπι, είδη ή μόδες. Ενώ τώρα χρησιμοποιείται για να εφαρμόζεται σε ομάδες ατόμων που είναι γοητευμένες με ένα οποιοδήποτε θέμα, ο όρος έχει τις ρίζες του σε εκείνους που έχουν μια ενθουσιώδη εκτίμηση για τον αθλητισμό. Το λεξικό της Merriam-Webster ανιχνεύει τη χρήση του όρου πίσω στο 1903.[1] Σχηματίζεται από την λέξη fan συν την κατάληξη -dom (που βγαίνει από το kingdom που σημαίνει βασίλειο).

Η λέξη fandom ως όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με μια ευρεία έννοια για να αναφερθεί στα διασυνδεδεμένα κοινωνικά δίκτυα των μεμονωμένων fandoms, πολλά από τα οποία επικαλύπτονται.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]