Elfen Lied

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Elfen Lied
Elfen Lied Logo.svg
エルフェンリート (Erufen Rīto)
Έλφεν Λιντ (Τραγούδι των Ξωτικών)
Είδος Κοινωνική, Δράμα, Τρόμου, Θρίλερ, Φρίκης
Manga Elfen Lied
Σχεδιαστής Lynn Okamoto
Εκδότης Shueisha
Δημοσιεύεται στο Weekly Young Jump
Έκδοση Ιούνιος 2002 – Νοέμβριος 2005
Αριθμός Κεφαλαίων 107
Anime Elfen Lied
Σκηνοθέτης Mamoru Kanbe
Στούντιο Arms
Τηλ. Δίκτυο AT-X Country flag
Μετάδοση 25 Ιουλίου 2004 – 17 Οκτωβρίου 2004
Αριθμός Επεισοδίων 13+OVA
Σχετικά Έργα
OVA: "Μέσα στη μπόρα, πώς το κορίτσι πήρε την απόφασή τής;" (Tōriame ni te arui wa, shōjo wa ikani shi te sono shinjō ni itatta ka? 通り雨にて 或いは、少女はいかにしてその心情に至ったか?)

Το Elfen Lied (エルフェンリート, Erufen Rīto) είναι μία σειρά ιαπωνικών εικονογραφημένων manga του σχεδιαστή/συγγραφέα Lynn Okamoto. Ξεκίνησε να δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Young Jump της εκδότριας εταιρίας Shueisha από τον Ιούνιο του 2002 έως τον Αύγουστο του 2005. Αποτελείται από 107 κεφάλαια τα οποία εμπεριέχονται σε 12 αυτοτελείς τόμους tankōbon.

Η σειρά περιστρέφεται γύρω από το είδος των diclonius, ενός μεταλλαγμένου ανθρώπινου είδους, και μελετά την αλληλεπίδραση του με τους ανθρώπους. Επικεντρώνεται στη ζωή μιας έφηβης κοπέλας diclonius, της Kaede, και στα αποτελέσματα που είχε η ρατσιστική συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι της κατά τα παιδικά της χρόνια, η οποία της δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα και την ώθησε σταδιακά στο να μισήσει το ανθρώπινο είδος αναζητώντας συνεχώς την εκδίκηση.

Η σειρά καταπιάνεται με διάφορα ανθρωπιστικά φαινόμενα όπως την κοινωνική αποξένωση, την προκατάληψη, την παρενοχληση/κακοποίηση ανήλικων παιδιών, την κρίση ταυτότητας, τη ζήλια, την εκδίκηση και τη μετάνοια, προσπαθώντας μέσα από αυτά να τονίσει την αξία της ανθρωπιάς. Είναι γνωστή για τις έντονες σκηνές βίας και αίματος που περιέχει, τη γυμνότητα των θηλυκών χαρακτήρων καθώς και για τη συναισθηματική αλλαγή των χαρακτήρων κατά την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο τίτλος της σειράς είναι Γερμανικός και σημαίνει "Τραγούδι των Ξωτικών". Προέρχεται από το τραγούδι "Elfenlied" του Αυστριακού συνθέτη Ούγκο Βολφ, το οποίο στηρίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Γερμανού ποιητή Έντουαρντ Μέρικε. Το τραγούδι αυτό ενέπνευσε τον Lynn Okamoto ο οποίος μάλιστα το χρησιμοποιεί στη σειρά manga[1].

Το στούντιο Arms παρήγαγε συνολικά 13 τηλεοπτικά επεισόδια και ένα επεισόδιο OVA, βασισμένα στην ιστορία του manga, τα οποία προβλήθηκαν για πρώτη φορά από την εταιρία AT-X από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2004. Το anime καλύπτει περίπου τη μισή ιστορία του manga[2] Οι δύο σειρές παρουσιάζουν αρκετές και σημαντικές διαφορές, ειδικά στο τέλος τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή των επεισοδίων ξεκίνησε πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η ιστορία του manga, όπως επίσης και στο ότι το πλήθος των επεισοδίων που αποφασίστηκε να κατασκευαστούν δεν επαρκούσε για την ικανοποιητική παρουσίαση όλης της ιστορίας.

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Diclonius[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το είδος των diclonius αποτελεί μετάλλαξη του ανθρώπινου είδους και παρουσιάζει μερικές αξιοσημείωτες διαφορές. Εξωτερικά, η μόνη διαφορά είναι ότι φέρουν δύο οστεϊκά κέρατα συμμετρικά τοποθετημένα στις βρεγματικές περιοχές του κρανίου τους που σχηματικά μοιάζουν με αφτιά γάτας. Όλα τα diclonius είναι προικισμένα με ένα σετ από αόρατα άκρα εξαιρετικής δύναμης, τα οποία ονομάζονται vector, και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ποικίλους τρόπους. Οι ιδιότητες τους εξηγούνται καλύτερα στο manga διότι το anime, λόγω της σύντομης διάρκειας του, δεν προλαβαίνει να εμβαθύνει στη φύση τους. Παρουσιάζονται ως χέρια που εξέρχονται από το σώμα των diclonius κατά βούληση και προτείνεται πως είναι ψυχοενεργειακής φύσεως. Μπορούν να είναι άυλα, ώστε να διαπερνούν ανενόχλητα την ύλη, ή στέρεα, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν μαζί της. Η πιο συνηθισμένη χρήση τους στο anime είναι η αρπαγή και ρίψη αντικειμένων, η προστασία από εχθρικά πυρά και ο ακριβής τεμαχισμός αντικειμένων και ανθρώπων που εμφανίζεται να πλησιάζει τη μοριακή κλίμακα. Τα vector διαφέρουν διακριτά σε πλήθος και σε μήκος ανάλογα με το diclonius. Μια άλλη χρήση τους είναι η εξάπλωση του ιού που είναι υπεύθυνος για τη μετάλλαξη. Όταν τα vector αγγίζουν το σώμα ενός ανθρώπου του μεταδίδουν τον ιό της μετάλλαξης με αποτέλεσμα οι απόγονοι του να γεννηθούν diclonius, στην περίπτωση που αυτός τεκνοποιήσει. Τα diclonius που γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο είναι στείρα και θηλυκά και ονομάζονται silpelits[3]. Υπάρχει μόνο ένα diclonius το οποίο είναι ικανό να αναπαραχθεί και να δώσει γόνιμους απογόνους και αυτό είναι η πρωταγωνίστρια Kaede, η οποία για αυτό το λόγο αποκαλείται και "βασίλισσα". Τα vector έχουν πολλές ακόμα εξωτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως εμφανίζονται μόνο στο manga. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αναζωογόνηση άλλων οργανισμών. Τα diclonius μπορούν επίσης να εντοπίζουν τηλεπαθητικά το ένα το άλλο όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Μια άλλη σημαντική διαφορά με τους ανθρώπους είναι ότι αναπτύσσονται με διπλάσια ταχύτητα από εκείνους, σωματικά και πνευματικά. Για παράδειγμα, ένα diclonius κορίτσι 6 ετών παρουσιάζει περίπου την ίδια εικόνα με ένα ανθρώπινο κορίτσι 12 ετών. Τέλος, αναφέρεται πως στην περίπτωση που τραυματίσουν και χάσουν το ένα από τα δύο κέρατα τους είναι πολύ πιθανό να πέσουν σε κώμα, ενώ αν χάσουν και τα δύο αναμένεται να παραμείνουν για πάντα σε αυτή τη ληθαργική κατάσταση.

Ένας από τους έντονους προβληματισμούς που δημιουργεί η ιστορία πηγάζει από τη ροπή που εμφανίζει η συντριπτική πλειοψηφία των diclonius προς τη βία και το σαδισμό. Αυτό το γεγονός γεννά ερωτηματικά ως προς το ποια είναι η αιτία που τα diclonius αναπτύσσουν αυτή τη ψυχική παθολογία, συγκεκριμένα στο αν αυτή η τάση οφείλεται σε έμφυτους ή επίκτητους παράγοντες. Στο ερώτημα αυτό δεν δίνεται τελεσίδικη απάντηση μιας και όλα τα diclonius της σειράς εμφανίζονται να έχουν κακοποιηθεί βάναυσα από τους ανθρώπους σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, επομένως δεν υπάρχουν δείγματα diclonius τα οποία μεγάλωσαν σε ένα υγιές περιβάλλον ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Είναι λοιπόν πιθανό αυτή η συμπεριφορά να οφείλεται εξ' ολοκλήρου στις συνθήκες με τις οποίες μεγάλωσαν και άρα να μην διαφέρουν σε αυτό το θέμα από τους ανθρώπους. Ωστόσο, και στο μάνγκα και στο άνιμε υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν πως η εχθρική συμπεριφορά των diclonius προς τους ανθρώπους μπορεί να είναι αποτέλεσμα των γονιδίων τους. Συγκεκριμένα, η πρωταγωνίστρια Kaede εμφανίζεται επανειλημμένα να ακούει και να χειραγωγείται από μια εσωτερική φωνή στο μυαλό της. Την φωνή αυτή υποστηρίζουν πως έχουν ακούσει και διάφορα άλλα diclonius κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Επίσης, υπάρχουν μαρτυρίες για diclonius τα οποία δολοφόνησαν τους γονείς τους ενώ ήταν ακόμα σε νεαρή ηλικία χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις πως οι γονείς τους τα κακομεταχειρίζονταν με κάποιο τρόπο. Για αυτούς τους λόγους, οι επιστήμονες του κέντρο ερευνών της Kamakura αντιμετωπίζουν τα diclonius ως απάνθρωπα όντα και εχθρούς της ανθρωπότητας. Υπάρχουν όμως και diclonius τα οποία εμφανίζουν συμπονετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους ακόμα και κατόπιν βασανιστηρίων. Τα δείγματα όμως σε κάθε ειδική περίπτωση είναι μεμονωμένα και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ένα τελικό συμπέρασμα, επομένως η σειρά αφήνει τον θεατή να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία, στην πόλη Kamakura, και περιστρέφεται γύρω από τη σχέση και την αλληλεπίδραση μεταξύ diclonius και ανθρώπων. Η πρωταγωνίστρια της ιστορία, Kaede, είναι ένα κορίτσι diclonius που μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο στο οποίο τα υπόλοιπα παιδιά την πείραζαν λόγω των κεράτων στο κεφάλι της. Φορτισμένη από τα συνεχή κακεντρεχή σχόλια και τη παρασιτική συμπεριφορά των συμμαθητών της -και με αφορμή ένα σημαδιακό γεγονός- μια δεύτερη πτυχή του ψυχισμού της εμφανίζεται να βγαίνει στην επιφάνεια, η Lucy. Μην αντέχοντας άλλο αυτήν την κατάσταση, καταλήγει να δολοφονεί όλα τα παιδιά του ορφανοτροφείου. Είναι αποφασισμένη να μην εμπιστευτεί ξανά κανέναν όταν τυχαία συναντάει τον Kohta, ένα αγόρι που της φέρεται ευγενικά, την αποδέχεται και δεν την κατακρίνει για την εμφάνιση της. Η φιλία αυτή, αν και σύντομη, θα σημαδέψει τη ζωή τους για πάντα. Η Kaede ερωτεύεται τον Kohta και σταδιακά αρχίζει να αφήνει πίσω της την αρνητικότητα που της είχε δημιουργήσει η ζωή στο ορφανοτροφείο. Με τη συντροφιά του, καταφέρνει και αντιστέκεται στη φωνή που ακούει μέσα στο μυαλό της, η οποία προσπαθεί να την πείσει πως όλοι οι άνθρωποι είναι εχθροί της. Ομολογεί πως δεν της αρέσει να σκοτώνει και ζητάει από το σαστισμένο Kohta, που δεν γνωρίζει το σκοτεινό παρελθόν της, να την σκοτώσει στην περίπτωση που εκείνη ξαναρχίσει να δολοφονεί ανθρώπους. Όλα αλλάζουν όταν η Kaede βλέπει την ξαδέρφη του Kohta, τη Yuka, να τον αγκαλιάζει κατά τη διάρκεια κάποιας τοπικής εορτής. Αυτό την κάνει να ζηλέψει και να νιώσει για άλλη μια φορά προδομένη, επιτρέποντας στα ένστικτα της να αναλάβουν τον έλεγχο. Εμφανίζεται σαν υπνωτισμένη να δολοφονεί όποιον άνθρωπο βρεθεί στο δρόμο της με αποκορύφωμα τη δολοφονία της μικρής αδερφής και του πατέρα του ίδιου του Kohta. Αυτό το γεγονός προκαλεί τέτοιο σοκ στο αγόρι που του δημιουργεί ένα εκτεταμένο κενό μνήμης γι' αυτή την περίοδο της ζωής του. Περίπου οχτώ χρόνια μετά, η σειρά ξεκινάει με την Kaede/Lucy να προσπαθεί να δραπετεύσει από το "Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ανθρώπινης Εξέλιξης" (Ε.Ι.Ε.), δηλαδή από ένα εργαστήριο-φυλακή το οποίο βρίσκεται σε ένα νησί δίπλα στις ακτές της πόλης Kamakura και στο οποίο άνθρωποι επιστήμονες τελούν πειράματα σε diclonius. Μετά από πολλές σκληρές σκηνές βίας καταφέρνει να δραπετεύσει από τις εγκαταστάσεις και να βγει στην ακτή αλλά ενώ είναι έτοιμη να διαφύγει τραυματίζεται από πυρά στο κεφάλι, χάνει τις αισθήσεις της και πέφτει στη θάλασσα. Το επόμενο πρωί δύο ντόπιοι, ο Kohta και η Yuka, την βρίσκουν στην παραλία ενώ επιστρέφουν από το πανεπιστήμιο. Ο τραυματισμός της έχει προκαλέσει αμνησία η οποία πυροδοτεί μια τρίτη πτυχή του εαυτού της να βγει στην επιφάνεια. Αυτή η προσωπικότητα παρουσιάζει προνηπιακή συμπεριφορά, χαρακτηριστικά της οποίας είναι η ανικανότητα στο λόγο όπως επίσης και στην ικανοποίηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών φυσικών αναγκών. Βλέποντας την να τα έχει χαμένα, τα δύο παιδιά αποφασίζουν να την φιλοξενήσουν στο σπίτι του Kohta. Η μόνη λέξη που μπορεί να προφέρει είναι "Nyu" και για αυτό το λόγο καθιερώνεται να την φωνάζουν έτσι. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες του εργαστηρίου δραστηριοποιούνται για να την εντοπίσουν. Ο Kohta και η Yuka καταλαβαίνουν πως η Nyu καταζητείται και αποφασίζουν να την προστατέψουν όσο καλύτερα μπορούν.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταγωνιστές

 • Kaede (松楓, Kaede). Φωνή ηθοποιού: Sanae Kobayashi

Είναι η αυθεντική προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας της σειρά και είναι ένα κορίτσι diclonius. Στην ιστορία του manga εμφανίζεται να αναπτύσσει δύο ακόμα προσωπικότητες, τη Lucy και τη Nyu. Στο anime όμως η αυθεντική προσωπικότητα ταυτίζεται με τη Lucy και η μόνη διχασμένη προσωπικότητα της είναι η Nyu. H Kaede είναι ένα απόμακρο παιδί με κατάθλιψη που μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο. Απομονώνεται από τα υπόλοιπα παιδιά λόγω των κεράτων της. Επειδή εικάζεται πως οι γονείς της την παράτησαν, οι δάσκαλοι του ορφανοτροφείου την σχολιάζουν μεταξύ τους και προσπαθούν όσο μπορούν να την αποφεύγουν. Αν και δεν καταλαβαίνει γιατί η ζωή της είναι τόσο άσχημη, επιδεικνύει εξαιρετική αντίληψη κατανοώντας πως τα παιδιά που την πειράζουν το κάνουν επειδή είναι και εκείνα εξίσου δυστυχισμένα με εκείνη. Στις φιλίες της εμφανίζεται εύπιστη, γλυκιά, ευγενική και ντροπαλή.

 • Lucy (ルーシー, Rūshī). Φωνή ηθοποιού: Ίδια με την Kaede

Εμφανίζεται να είναι η δεύτερη προσωπικότητα της Kaede. Προτάσσονται ισχυρές ενδείξεις πως αυτή η προσωπικότητα προέρχεται από το συνδυασμό της αυθεντικής προσωπικότητας και της έμφυτης φονικής προσωπικότητας που οφείλεται στα γονίδια των diclonius. Το όνομα Lucy είναι το ψευδώνυμο που της δίνουν στο ερευνητικό κέντρο της Kamakura και κανείς άλλος δεν την αποκαλεί έτσι. Σταδιακά, η προσωπικότητα της Lucy υπερισχύει της Kaede και ξεκινάει μια περίοδος όπου η Lucy σκοτώνει απροκάλυπτα ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα μεταδίδει τον ιό με τα vectors της. Αυτή η προσωπικότητα είναι σαδιστική, απροσάρμοστη, ψυχοπαθής και αιμοδιψής. Ο μόνος άνθρωπος που δεν μπορεί να σκοτώσει είναι ο Kohta, ο παιδικός της φίλος, επειδή η Kaede είναι ερωτευμένη μαζί του. Στο anime δεν τονίζεται τόσο ο πιθανός διαχωρισμός μεταξύ της προσωπικότητας της Kaede και της Lucy, όπως στο manga.

 • Nyu (にゅう, Nyū). Φωνή ηθοποιού: Ίδια με την Kaede

Είναι η διχασμένη προσωπικότητα της Kaede. Δημιουργήθηκε όταν μία σφαίρα όπλου μεγάλου διαμετρήματος την τραυμάτισε στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει από το Ε.Ι.Ε. όπου ήταν αιχμάλωτη. Η σφαίρα δεν κατάφερε να την σκοτώσει διότι η ορμή της μειώθηκε δραματικά από το κράνος που φορούσε και από την αντίσταση που προέβαλε με τα vectors της. Η Nyu έχει συμπεριφορά νηπίου χωρίς γλωσσικές ικανότητες. Δεν έχει συνείδηση των vectors της και με την αθώα συμπεριφορά της αποτελεί τον ακριβώς αντίθετο χαρακτήρα από τη προσωπικότητα της Lucy.

 • Kohta (コウタ, Kōta). Φωνή ηθοποιού: Chihiro Suzuki

Είναι παιδικός φίλος της Kaede. Λόγω μιας παρεξήγησης η Kaede/Lucy σκοτώνει τον πατέρα και τη μικρή του αδερφή, την Kanae, μπροστά στα μάτια του. Αυτή η εμπειρία του προξένησε ένα πολύ ισχυρό ψυχολογικό σοκ που του δημιούργησε ένα μεγάλο κενό μνήμης σχετικά με εκείνη την περίοδο. Έτσι, πιστεύει ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα και η αδερφή του από κάποια αρρώστια. Ακόμα και η ανάμνηση της Kaede είναι ανύπαρκτη για εκείνον. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να την αναγνωρίσει όταν τη συναντάει στην παραλία μετά από περίπου οχτώ χρόνια. Σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας οι αναμνήσεις εκείνης της περιόδου επανέρχονται. Παρά τη ζημιά που του έχει προκαλέσει, δηλώνει και εκείνος ερωτευμένος με την Kaede. Η σχέση τους όμως μετά από αυτό το σημείο ακολουθεί εντελώς διαφορετική πορεία μεταξύ anime και manga.

 • Yuka (ユカ). Φωνή ηθοποιού: Mamiko Noto

Είναι ξαδέρφη και συμφοιτήτρια του Kohta στο πανεπιστήμιο. Η τελευταία φορά που τον συνάντησε ήταν πριν οχτώ χρόνια, όταν την είχε επισκεφτεί μαζί με την οικογένεια του. Επειδή ήταν ερωτευμένη μαζί του, του είχε ζητήσει να μην την ξεχάσει. Εκείνος της είχε υποσχεθεί πως θα ερχόταν να την επισκεφθεί ξανά του χρόνου, πράγμα όμως που δεν έγινε με αποτέλεσμα να την πληγώσει. Είναι ερωτευμένη με τον Kohta και ζηλεύει όταν εκείνος ασχολείται με άλλα κορίτσια, όπως τη Nyu.

 • Nana (ナナ). Φωνή ηθοποιού: Yuki Matsuoka

Είναι επίσης ένα diclonius, γνωστή και ως νούμερο 7 στο Ε.Ι.Ε. Δεν παρουσιάζει βίαιη συμπεριφορά, γεγονός που την καθιστά ξεχωριστή ως diclonius. Λόγω αυτής της διαφοράς πέρασε όλη τη ζωή της στο ερευνητικό κέντρο ως πειραματόζωο. Ο διευθυντής ερευνών Kurama της φέρεται σαν πατέρας της. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που της δίνει το θάρρος να αντέχει την φρικτή καθημερινότητα στο εργαστήριο. Είναι το πρώτο diclonius που διατάσσεται να εντοπίσει τη Lucy μετά από την απόδραση της, αποστολή την οποία πετυχαίνει. Παρασύρεται όμως και αποφασίζει να την αντιμετωπίσει μόνη της με την ελπίδα να ικανοποιήσει περισσότερο τον "πατέρα" της. Στη συμπλοκή που ακολουθεί καταλήγει ηττημένη χάνοντας και τα τέσσερα άκρα της (σε αυτή την απώλεια γίνεται τυχαία μάρτυρας και η Mayu, αλλά απομακρύνεται σχεδόν αμέσως απ' τη Lucy). Τελικά καταφέρνει να επιζήσει αλλά ο γενικός διευθυντής του Ε.Ι.Ε., Kakuzawa, διατάζει το θάνατο της καθώς του είναι πλέον άχρηστη. Ο Kurama παρακούει την εντολή και την αφήνει ελεύθερη μαζί με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να ζήσει μια "ευτυχισμένη ζωή". Σε αυτήν την περίοδο συναντάει και τη Mayu με το σκυλάκι της Wanta. Γίνονται φίλες και η Mayu, που μένει ήδη με τον Kohta, τον πείθει να αφήσει και τη Nana να μείνει μαζί τους. Η Nana αρνείται να δεχτεί αρχικά τη Nyu, ως διχασμένη προσωπικότητα της Lucy, τελικά όμως καταλήγει να την αποδεχτεί και να την συμπαθήσει.

 • Mayu (マユ). Φωνή ηθοποιού: Emiko Hagiwara

Είναι ένα νεαρό κορίτσι που ζούσε με την μητέρα της και τον πατριό της. Εκείνος όμως την παρενοχλούσε σεξουαλικά ενώ η μητέρα της δεν την υπερασπιζόταν επειδή τη ζήλευε. Μην αντέχοντας άλλο αυτήν την κατάσταση αποφάσισε να φύγει από το σπίτι. Έτσι, άστεγη πια, ζει στη παραλία της περιοχής μαζί με ένα αδέσποτο σκυλάκι, τον Wanta. Κύρια διατροφή τους είναι το ψωμί που τους δίνει μια κοντινή φουρνάρισσα δωρεάν. Κάτω από περίεργες συνθήκες εμπλέκεται στην ιστορία όπου τελικά υιοθετείται από τον Kohta όταν αυτός μαθαίνει την κατάσταση διαβίωσης της.

Ανταγωνιστές Όλοι οι ανταγωνιστές της σειράς προέρχονται από το Ε.Ι.Ε. και είναι είτε πειραματόζωα-diclonius, είτε μέλη του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού. Ο όρος "ανταγωνιστές" χρησιμοποιείται για να δηλώσει πως στρέφονται κατά των κύριων πρωταγωνιστών της ιστορίας και όχι για να τους προσδώσει τον συνήθη χαρακτηρισμό, μιας και λόγω της ιδιαίτερης φύσης της σειράς οι περισσότερες ενέργειες των ηρώων και των αντί-ηρώων είναι αμφιλεγόμενες.

 • Kakuzawa (角沢長官, Kakuzawa). Φωνή ηθοποιού: Arimoto Kinryuu

Είναι ο γενικός διευθυντής του Ε.Ι.Ε. και ο κύριος ανταγωνιστής της ιστορίας. Ως στόχο του κέντρου ερευνών προβάλλει τον περιορισμός της απειλής των diclonius, γεγονός που του εξασφαλίζει την υποστήριξη της Ιαπωνικής κυβέρνησης. Στο παρασκήνιο όμως επιδιώκει την εγκαθίδρυση του είδους των diclonius ως το κυρίαρχο είδος πάνω στη Γη. Είναι τόσο φανατισμένος με αυτό το όραμα που δεν διστάζει να θυσιάσει όποιον σταθεί εμπόδιο στο να επιτύχει το στόχο του. Αποτέλεσμα της μεγάλης του επιρροής είναι και ο έλεγχος της "Ειδικής Ομάδας Εφόδου" (Ε.Ο.Ε.), δηλαδή ενός συγκεκριμένου κλάδου της Ιαπωνικής αστυνομίας, την οποία χρησιμοποιεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας για να συλλάβει ή να σκοτώσει δραπέτες diclonius.

 • Kurama (蔵間, Kurama). Φωνή ηθοποιού: Hosoi Osamu

Είναι ο διευθυντής ερευνών του Ε.Ι.Ε. της Kamakura. Είναι ο βιολογικός πατέρας του diclonius Mariko και θετός πατέρας του diclonius Nana, την οποία όμως αγαπάει σαν πραγματικό του παιδί. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει θανατώσει πολλά μωρά τα οποία γεννήθηκαν diclonius. Αδυνατεί όμως να σκοτώσει την κόρη του όταν διαπιστώνει πως γεννήθηκε και εκείνη ως τέτοια, ειδικά μετά από την παράκληση της ετοιμοθάνατης γυναίκας του. Είναι ο υπεύθυνος για τη σύλληψη της νεαρής Kaede/Lucy την περίοδο που είχε εγκαταλείψει το ορφανοτροφείο και είχε ξεκινήσει το φονικό της έργο. Θεωρεί τη Lucy τη μεγαλύτερη απειλή του ανθρώπινου είδους.

 • Bandō (坂東, Bandô). Φωνή ηθοποιού: Nakata Jouji

Είναι μέλος της Ε.Ο.Ε. της οποίας είχε ανατεθεί η δολοφονία της Lucy μετά από την απόδραση της από το Ε.Ι.Ε. Είναι ο πιο ικανός πράκτορας της ομάδας του αλλά η αιμοδιψής, αντικοινωνική και σαδιστική συμπεριφορά του προβληματίζει τους προϊστάμενους του. Στην αναμέτρηση του με τη Lucy χάνει το ένα του χέρι και τα μάτια του τα οποία αργότερα αντικαθιστά με βιονικά. Από τότε προσπαθεί να εντοπίσει τη Lucy για να την εκδικηθεί.

 • Mariko (マリコ). Φωνή ηθοποιού: Kawakami Tomoko

Είναι diclonius και βιολογική κόρη του Kurama, γνωστή και ως νούμερο 35 στις ερευνητικές εγκαταστάσεις. Είναι το πιο δυνατό diclonius που υπάρχει έχοντας 26 vectors στο anime και 50 vectors στο manga, μήκους 11 μέτρων. Αποτελεί silpelit τρίτης γενιάς και από τη γέννηση της παραμένει φυλακισμένη στο κέντρο ερευνών. Μετά την απόδραση της Lucy, οι επιστήμονες του κέντρο την απελευθερώνουν και της αναθέτουν να σκοτώσει τα δυο diclonius δραπέτες, Nana και Lucy.

Manga & Anime[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Manga[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του Elfen Lied αρχικά εμφανίστηκε με τη μορφή manga, γραμμένη και σχεδιασμένη από τον Lynn Okamoto. Εκδιδόταν εβδομαδιαία από το περιοδικό Weekly Young Jump. Άρχισε να εκδίδεται τον Ιούνιο του 2002 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2005. Αριθμεί 107 κεφάλαια τα οποία εμπεριέχονται σε 12 tankōbon. Έχει μεταφραστεί και διανεμηθεί σε αρκετές χώρες, μερικές από τις οποίες είναι η Γερμανία, η Ιταλία, το Μεξικό, η Πορτογαλία και η Ταϊβάν.

Αριθμοί Τόμων Ονόματα Τευχών Ημερομηνία Κυκλοφορίας
Τόμος 1
 1. "Ξωτικό" (Elf/エルフ Erufen)
 2. "Nyu" (ニュ)
 3. "SAT"
 4. "Αμνησία" (Loss of Memory)
 5. "Αυτοάμυνα" (Self-defense)
 6. "Μεταμόρφωση" (Transformation)
 7. "Προορισμός" (Destination)
 • Έξτρα: "MOL"
18 Οκτωβρίου 2002
Τόμος 2
 1. "Αναμνήσεις της Yuka" (Yuka's Memories)
 2. "Χαμένες Αναμνήσεις" (Lost Memories)
 3. "Ένας Ξαφνικός Επισκέπτης" (A Sudden Visitor)
 4. "Γυναικεία Επίσκεψη" (Female Visitor)
 5. "Αγγελιαφόρος" (Messenger)
 6. "Χτύπημα" (One Strike)
 7. "Σύγκρουση" (Clash)
 8. "Ενισχύσεις" (Reinforcements)
 9. "Και έτσι το Κορίτσι Πέθανε" (Thus the Girl Died)
 10. "Πατέρας μιας νέας Γενιάς" (Father of a New Race)
 • Έξτρα: "Digitopolis" (デジトポリス Dejitoporisu)
11 Δεκεμβρίου 2002
Τόμος 3
 1. "Το Παρελθόν του Κοριτσιού" (The Girl's Past/女の過去 Onna no Sugiru Saru)
 2. "Συζώντας" (Living Together)
 3. "Επανασύνδεση" (Meet Again/再会 Futatabi Au)
 4. "Απόγονοι" (Offspring/子孫 Ko Mago)
 5. "Ευημερία του Θανάτου" (Prosperity of Death)
 6. "Ο Δάσκαλος με τα Κέρατα" (Teacher of Horns)
 7. "Η Nyu Αιχμαλωτίστηκε" (Nyuu Caught)
 8. "Εγκαταλελειμμένος" (Ditched/溝。。。。。Mizo...)
 9. "Πηγή Ζωής" (Lebensborn/ルーベンスボルン Ruubensuborun)
 10. "Ο Ελεύθερος" (The One Who Has Freedom)
 • Έξτρα: "Memoria" (メモリア)
19 Φεβρουαρίου 2003
Τόμος 4
 1. "Χειρουργική Μετατροπή" (Modification Surgery)
 2. "Σύνδεση" (Connection)
 3. "Κόμπος" (Knot)
 4. "Εντοπισμός" (Detection)
 5. "Το Παρελθόν της Nyu" (Nyuu's Past)
 6. "Υπόσχεση" (Promise)
 7. "Κραυγή" (Scream)
 8. "Ψέματα" (Lies)
 9. "Ψίθυρος" (Whisper)
 10. "Kanae"
 11. "Αναδρομή στο Παρελθόν" (Flashback)
19 Μαΐου 2003
Τόμος 5
 1. "Εντολή Αποκομιδής" (Disposal Order)
 2. "Αποχωρισμός" (Parting)
 3. "Επίθεση μετά πρόφασης" (Attack Pretext)
 4. "Προχωρώντας Έχοντας Κοινό Στόχο" (On The Run With Common Front)
 5. "Αυτό που δεν έπρεπε να δεις" (What Shan't Be Seen)
 6. "Ουρώντας" (Peeing)
 7. "Κρύψε και Ψάξε" (Hide and Seek)
 8. "Το Σχέδιο" (The Project)
 9. "Επαφή" (Contact)
 10. "Πανικός στο πανδοχείο Maple" (Panic in Maple Inn)
 • Έξτρα: "Τραγούδι των Ξωτικών" (Elfen Lied/エルフェンリート Erufen Rito)
19 Αυγούστου 2003
Τόμος 6
 1. "Απροσδόκητος" (Unforeseen)
 2. "Αντιγράφοντας την Kanae" (Copying Kanae)
 3. "Δάκρυα" (Tears)
 4. "Η κόρη του Kurama" (Kurama's Daughter)
 5. "Δρόμοι και Επιλογές" (Ways, Choices)
 6. "Κάστρα από Άμμο" (Sand Castles)
 7. "Mariko"
 8. "Η Διασκέδαση του Κοριτσιού" (Girl's Fun)
 9. "Πατέρας για δύο" (Papa for Two)
 10. "Στους Άσπρους Τοίχους του Εργαστηρίου" (Lab's White Walls)
 11. "Πειράματα στους Ζωντανούς" (Tests on the Living)
 12. "Η Αναγγελία" (The Annunciation)
19 Νοεμβρίου 2003
Τόμος 7
 1. "Τελική Επιλογή" (Final Choice)
 2. "Βαθιά Κρυμμένο Παράπονο" (Deeply Held Resentment)
 3. "Ειρωνικό Χαμόγελο" (Grin)
 4. "Πυρά της Δόξας" (Blaze of Glory)
 5. "Στα Μισά του Δρόμου για τον Παράδεισο" (Midway to Heaven)
 6. "Η Πτώση της Ανθρωπότητας" (Humanity's Fall)
 7. "Μέτρο Υποστήριξης" (Backup Measure)
 8. "Η Καρδιά και η Μήτρα" (The Heart and the Uterus)
 9. "Απομόνωση" (Isolation)
 10. "Σπαραγμός" (Heartbreak)
 11. "Ευχές για το Αύριο" (Wish Upon Tomorrow)
19 Μαρτίου 2004
Τόμος 8
 1. "Anna"
 2. "Τι Ψάχνεις;" (What are you Searching For?)
 3. "Θεός του Θανάτου" (God of Death)
 4. "Οσμή Ζώου" (Animal Scent)
 • Έξτρα 1: "Ένα Άλλο Χαρούμενο Μέλλον" (Another happy future/もうひとつの幸せな未来 Mouhitotsu no Sawai Sena Imada Kuru)
 • Έξτρα 2: "Το σάκε κάνει κάποιον πότη ή πιωμένο ;" (Does sake make one drink or make one drunk?/酒は呑むほう呑まれるほう? Sake ha Nomu Muhou Nomu Reruhau?)
16 Ιουλίου 2004
Τόμος 9
 1. "Μη Εκπληρωμένη Τιμωρία" (An Unachieveable Retribution)
 2. "Μπορεί η Ζωή να Γίνει Απελπισία;" (Can Life Merely Be Despair?)
 3. "Το Αγόρι Συναντά το Κορίτσι" (Boy Meets Girl)
 4. "Αβοήθητη" (Helpless)
 5. "Τα Δημιουργήματά μου" (My Creations)
 6. "Επικοινωνία" (Communication)
 7. "Αποτέλεσμα" (Outcome)
19 Οκτωβρίου 2004
Τόμος 10
 1. "Αναπόληση" (Reminiscence)
 2. "Συντετριμμένος Άγγελος" (Broken Angel)
 3. "Οικογένεια" (Family)
 4. "Ο Ανειλικρινής Νυχτερινός Ουρανός" (The Insincere Night Sky)
 5. "Η Παλάμη" (The Palm)
18 Μαρτίου 2005
Τόμος 11
 1. "Αναμνήσεις και Πυροβολισμοί" (Memories and Gunshots)
 2. "Ο Λαβύρινθος του Θανάτου" (Death Maze)
 3. "Απροσδόκητος" (Unforeseen)
 4. "Ηλιθιότητα" (Stupidity)
 5. "Η Σύγχυση κι η Θάλασσα" (Bewilderment and the Sea)
 6. "Ελλιπής Επικοινωνία" (Lack Communication)
 7. "Η Αξιοπρέπεια του Ερευνητή" (The Researcher's Pride)
 8. "Δάκρυα Χυμένα για τον Άλλο" (Tear Shed for the Other)
 9. "Η Κόλαση του Καθενός" (Everyone's Hell)
 10. "Χαράματα της Μεγάλης Νύχτας" (Dawn of the Long Night)
19 Ιουλίου 2005
Τόμος 12
 1. "Ωκεανός του Παρελθόντος" (The Ocean to the Past)
 2. "Αναμνήσεις Που Δεν Μπορούν να Χαθούν" (Memories That Can't Be Killed)
 3. "Ευχή σε ένα Αστέρι"(Wish on a Star)
 4. "Το Φως του Θανάτου" (Light of Death)
 5. "Κέντρο και Άκρη"(Center and Fringe)
 6. "Το Ξωτικό Τραγουδάει" (The Elf Sings)
 7. "Το Τέλος του Ονείρου" (The End of a Dream)
 8. "Γιατί" (Why)
 9. "Αν Κάποτε" (If Someday)
 10. "Τέλος" (Conclusion)
18 Νοεμβρίου 2005

Anime[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του manga ξεκίνησε η διασκευή του σε σειρά anime, η οποία αποτελείται από 13 επεισόδια μαζί με ένα επιπλέον επεισόδιο OVA, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2005 για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνταν μεταξύ του 10ου και 11ου επεισοδίου. Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στο κανάλι TV Tokyo από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου του 2004. Το 2005 η σειρά επαναπροβλήθηκε. Το anime σκηνοθετήθηκε από τον Mamoru Kanbe και κατασκευάστηκε από το στούντιο Arms, ενώ είναι παραγωγή των εταιριών Genco και VAP. Επίσης η σειρά προβλήθηκε ολόκληρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά κάνοντας χρήση μωσαϊκού στις ακατάλληλες σκηνές.

Αριθμοί Επεισοδίων Ονόματα Επεισοδίων Ημερομηνία Προβολής
Επεισόδιο 1
 • "Τυχαία Συνάντηση" (邂逅 Kaikō)
 • "Begegnung"[4] (μετ. Συνάντηση)
25 Ιουλίου 2004
Επεισόδιο 2
 • "Εξολόθρευση" (掃討 Sōtō)
 • "Vernichtung"[4] (μετ. Καταστροφή)
1 Αυγούστου 2004
Επεισόδιο 3
 • "Βαθιά Αισθήματα" (胸裡 Kyōri)
 • "Im Innersten"[4] (μετ. Στη Καρδιά)
8 Αυγούστου 2004
Επεισόδιο 4
 • "Επίθεση" (触撃 Shokugeki)
 • "Aufeinandertreffen"[4] (μετ. Γνωρίζοντας Κάποιον Άλλο)
15 Αυγούστου 2004
Επεισόδιο 5
 • "Παραλαβή" (落掌 Rakushō)
 • "Empfang"[4] (μετ. Παραλαβή)
22 Αυγούστου 2004
Επεισόδιο 6
 • "Ενδόμυχα Αισθήματα" (衷情 Chūjō)
 • "Herzenswärme"[4] (μετ. Ζεστασιά της Καρδιάς)
5 Σεπτεμβρίου 2004
Επεισόδιο 7
 • "Αντιμετώπιση" (際会 Saikai)
 • "Zufällige Begegnung"[4] (μετ. Τυχαία Συνάντηση)
12 Σεπτεμβρίου 2004
Επεισόδιο 8
 • "Το Ξεκίνημα" (嚆矢 Kōshi)
 • "Beginn"[4] (μετ. Αρχή)
19 Σεπτεμβρίου 2004
Επεισόδιο 9
 • "Ανάμνηση" (追憶 Tsuioku)
 • "Schöne Erinnerung"[4] (μετ. Όμορφη Ανάμνηση)
26 Σεπτεμβρίου 2004
Επεισόδιο 10
 • "Βρέφος" (嬰児 Eiji)
 • "Säugling"[4] (μετ. Μωρό)
3 Οκτωβρίου 2004
Επεισόδιο 11
 • "Περιπλοκή" (錯綜 Sakusō)
 • "Vermischung"[4] (μετ. Μπέρδεμα)
10 Οκτωβρίου 2004
Επεισόδιο 12
 • "Βάλτος" (泥濘 Deinei)
 • "Taumeln"[4] (μετ. Σύγχυση)
17 Οκτωβρίου 2004
Επεισόδιο 13
 • "Χωρίς Επιστροφή" (不還 Fugen)
 • "Erleuchtung"[4] (μετ. Φως)
18 Οκτωβρίου 2004
OVA (10.5)
 • "Μέσα στη μπόρα, πώς το κορίτσι πήρε την απόφασή τής;" (通り雨にて 或いは、少女はいかにしてその心情に至ったか? Tōriame ni te arui wa, shōjo wa ikani shi te sono shinjō ni itatta ka?)
 • "Regenschauer"[4] (μετ. Καταιγίδα)
21 Απριλίου 2005

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το anime χρησιμοποιεί ένα μόνο μουσικό μοτίβο με διάφορες παραλλαγές[5] ώστε να μην καταντάει μονότονο. Η μουσική έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και θυμίζει ρωμαιοκαθολικό ύμνο. Κατανυκτική και συγκινητική, ταιριάζει απόλυτα με αυτά που βιώνουν οι τραγικοί χαρακτήρες της σειράς.

Πρώτο CD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο επίσημο CD με soundtrack της σειράς κυκλοφόρησε στις 28 Απριλίου του 2004 από την εταιρία VAP και περιλαμβάνει 4 κομμάτια στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι των τίτλων του τέλους. Πρόκειται για δύο τραγούδια τα οποία συνοδεύονται από την ορχηστρική τους έκδοση. Τα ερμηνεύει η Chieko Kawabe.

 1. Be your girl[6]
 2. Hoshi ni Negai wo
 3. Be your girl (Instrumental)
 4. Hoshi ni Negai wo (Instrumental)

Δεύτερο CD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δεύτερο επίσημο CD με τα υπόλοιπα soundtrack της σειράς κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου του 2004 από τις εταιρίες VAP και Genco και περιλαμβάνει 15 κομμάτια στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι των τίτλων της αρχής. Στιχουργοί και συνθέτες των κομματιών είναι οι Kayo Konishi και Yukio Kondo. Τα 14 πρώτα κομμάτια ερμηνεύει η Kumiko Noma ενώ το 15ο, που αποτελεί και διασκευή του τραγουδιού των τίτλων, ερμηνεύει η χορωδία GRIFFIN.

 1. Lilium ~ opening version ~
 2. Katsubō (渇望)
 3. Shinkai (深海)
 4. Hanayō (花容)
 5. Senkō (閃光)
 6. Yōran (揺籃)
 7. Jōzai (浄罪)
 8. Rin'ne (輪廻)
 9. Yakusoku (約束)
 10. Hakuri (剥離)
 11. Kokū (虚空)
 12. Yōkō (陽光)
 13. Neji (螺旋)
 14. Ametsuyu (雨露)
 15. Lilium ~ saint version ~

Lilium[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα επεισόδια ανοίγουν με το τραγούδι "Lilium". Οι στιχουργοί δανείστηκαν στίχους από διάφορα εδάφια της Αγίας Γραφής, με σκοπό να συνθέσουν έναν ύμνο στη Λατινική γλώσσα προσπαθώντας να μιμηθούν το Γρηγοριανό ύφος.

Λατινικά Αγγλικά Ελληνικά
Os iusti meditabitur sapientiam

Et lingua eius loquetur iudicium

Beatus vir qui suffert tentationem

Quoniam cum probatus fuerit accipiet coronam vitae

Kyrie, fons bonitatis

Kyrie, Ignis Divine, Eleison

O quam sancta, quam serena, quam benigna

Quam amoena esse virgo creditur

O quam sancta, quam serena, quam benigna

Quam amoena O castitatis lilium

The mouth of the just shall meditate wisdom

And his tongue shall declare judgement

Blessed is he who endures the temptation

For once he hath been tested, he shall receive the crown of life

Oh Lord, Fountain of Holiness

Oh Lord, Fire Divine, have mercy

Oh how sacred, how serene, how generous,

How pleasant, this Virgin who believeth

Oh how sacred, how serene, how generous,

How pleasant, Oh Lily of Purity

Το στόμα του δίκαιου θα συλλογιστεί τη σοφία

Και η γλώσσα του θα ανακηρύξει την κρίση

Ευλογημένος είναι εκείνος που αντιστέκεται στον πειρασμό

Διότι αφού δοκιμασθεί θα λάβει το στέμμα της ζωής

Ω Κύριε, Κρήνη της Αγιότητας

Ω Κύριε, Άγιο Πυρ, ελέησον

Ω πόσο άγια, πόσο γαλήνια, πόσο γενναιόδωρη,

Πόσο ευχάριστη, η Παρθένος στην οποία πιστεύεις

Ω πόσο άγια, πόσο γαλήνια, πόσο γενναιόδωρη,

Πόσο ευχάριστη, Ω Κρίνε της Αγνότητας

Ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τίτλοι αρχής και τέλους κάθε επεισοδίου αποτελούνται από τροποποιημένες εκδόσεις των πινάκων ζωγραφικής του αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πίνακες "Το Φιλί", "Η Δανάη", "Η Ικανοποίηση" και "Το πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer".

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη Kamakura, στην οποία διαδραματίζεται η σειρά, είναι πραγματική και βρίσκεται στο νομό Kanagawa της Ιαπωνίας, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Όλες οι περιοχές οι οποίες εμφανίζονται στη σειρά είναι παρμένες από την συγκεκριμένη πόλη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το νησί στο οποίο είναι εγκαταστημένο το Ε.Ι.Ε., το οποίο ονομάζεται Enoshima και συνδέεται με την πόλη της Kamakura δια μέσω γέφυρας, οι ακτές της πόλης και η περιοχή του ναού Sasuke Inari.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κριτικές που έλαβε η σειρά ήταν ανάμεικτες προς θετικές. Αν και κατά κοινή παραδοχή η ιστορία, όπως επίσης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του anime, είναι εξαιρετικά, δέχθηκε κριτική ως προς τις έντονες σκηνές αιματηρής βίας, βαρβαρότητας και απροκάλυπτης γυναικείας γυμνότητας που εμπεριέχει. Πολλοί θεατές επίσης δήλωσαν απογοητευμένοι από το απότομο τέλος που λαμβάνει το anime, καθώς και από κενά στην πλοκή της ιστορίας που θεωρούν πως θα έπρεπε να καλυφθούν. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι την παρουσιάζουν ως μια αξιομνημόνευτη, πετυχημένη και αυθεντική σειρά.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Στο κεφάλαιο 47 του 5ου τόμου η Nozomi διδάσκει το ποίημα στην Nyu κατά την παραμονή τους στο σπίτι του Kohta.
 2. Συμβαδίζουν μέχρι τον 7ο τόμο.
 3. Ο όρος silpeli είναι παρμένος από το ποίημα Elfenlied του Eduard Mörike.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 Όλα τα επεισόδια και το OVA έχουν, μαζί με τα Ιαπωνικά, εναλλακτικούς τίτλους στα Γερμανικά. Δίπλα στο κάθε Γερμανικό όνομα θα βρείτε τη μετάφραση, καθώς οι δύο τίτλοι δεν έχουν (συνήθως) το ίδιο νόημα
 5. Όπως η εκτέλεση της χορωδίας GRIFFIN και το μουσικό κουτί του Kohta.
 6. Όλα τα επεισόδια κλείνουν με το τραγούδι "Be your girl". Είναι ένα κομμάτι J-Pop το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη φρίκη και το δράμα που επικρατεί στη σειρά.
 7. Είναι ο μοναδικός πίνακας που προβάλλεται, τροποποιημένος, στους τίτλους τέλους της σειράς.
 8. Στη σειρά, οι χαρακτήρες εμφανίζονται σποραδικά να χρησιμοποιούν μια διάσημη χειρονομία του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κατά την οποία τα δάχτυλα της παλάμης είναι τεντωμένα ενώ ο μέσος ενώνεται με τον παράμεσο. Ο αντίστοιχος πίνακας της "Ικανοποίησης" που προβάλλεται στους τίτλους αρχής της σειράς είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Επίσημη σειρά manga, Elfen Lied, του Lynn Okamoto
 1. Τόμος 1, ISBN 4-08-876358-0
 2. Τόμος 2, ISBN 4-08-876379-3
 3. Τόμος 3, ISBN 4-08-876406-4
 4. Τόμος 4, ISBN 4-08-876446-3
 5. Τόμος 5, ISBN 4-08-876477-3
 6. Τόμος 6, ISBN 4-08-876513-3
 7. Τόμος 7, ISBN 4-08-876579-6
 8. Τόμος 8, ISBN 4-08-876638-5
 9. Τόμος 9, ISBN 4-08-876696-2
 10. Τόμος 10, ISBN 4-08-876764-0
 11. Τόμος 11, ISBN 4-08-876838-8
 12. Τόμος 12, ISBN 4-08-876884-1
 • Επίσημη σειρά anime, Elfen Lied, του Mamoru Kanbe

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]