Eindhoven University of Technology

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Eindhoven University of Technology
Ίδρυση1956
Φοιτητές11.000
ΤοποθεσίαΟλλανδία
ΠανεπιστημιούποληUrban, 121 ha (300 acres)
Ιστότοποςwww.tue.nl/en

Το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν ( ολλανδικά: Technische Universiteit Eindhoven‎‎ ), συντομ. TU/e, είναι ένα δημόσιο πολυτεχνείο στην Ολλανδία και βρίσκεται στην πόλη του Αϊντχόβεν . Το 2020–2021, περίπου 14.000 φοιτητές εγγράφηκαν στα προγράμματα BSc και MSc και περίπου 1350 φοιτητές εγγράφηκαν στα προγράμματα PhD και PDEng . Το 2021, το TU/e απασχολούσε περίπου 3900 άτομα.

Το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν έχει καταταχθεί στα 200 κορυφαία πανεπιστήμια σε τρία μεγάλα συστήματα κατάταξης. Το QS World University Rankings [1] του 2019 κατατάσσει το Πολυτεχνείο του Eindhoven στην 99η θέση στον κόσμο, την 34η στην Ευρώπη και την 3η στην Ολλανδία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

TU τη νύχτα

Το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν ιδρύθηκε ως Technische Hogeschool Eindhoven (THE) στις 23 Ιουνίου 1956 από την ολλανδική κυβέρνηση. Ήταν το δεύτερο ινστιτούτο του είδους του στην Ολλανδία, του οποίου προηγήθηκε μόνο το Πολυτεχνείο του Ντελφτ .

Η προπτυχιακή εκπαίδευση δινόταν σε τετραετή ή πενταετή προγράμματα μέχρι το 2002, σύμφωνα με τις γραμμές του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος. στους απόφοιτους αυτών των προγραμμάτων χορηγήθηκε τίτλος μηχανικός και τους επιτράπηκε να προσθέσουν το όνομά τους με τον τίτλο ir. (μια συντομογραφία του ingenieur· δεν πρέπει να συγχέεται με τους αποφοίτους του τεχνικού hogescholen, οι οποίοι ήταν μηχανικοί με συντομογραφία ing. ). Από το 2002, μετά την έναρξη ισχύος των Συμφωνιών της Μπολόνια, το πανεπιστήμιο μεταπήδησε στη δομή πτυχίου/μάστερ (στους φοιτητές που αποφοίτησαν το 2002 έλαβαν τόσο έναν τίτλο μηχανικού παλαιού τύπου όσο και έναν νέο τίτλο μεταπτυχιακού). Τα προπτυχιακά προγράμματα χωρίζονται πλέον σε δύο μέρη, ένα τριετές πρόγραμμα Bachelor και ένα διετές πρόγραμμα Master.

Πανεπιστημιούπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο Luna χρησιμοποιείται για διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως ως κτίριο κατοικιών για φοιτητές και προσωπικό.

Όλα τα τμήματα και οι φοιτητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο κέντρο σε όλο το μήκος του συγκροτήματος Groene Loper.

Ορισμένα υπάρχοντα κτίρια έχουν ανακαινιστεί και μερικά νέα κτίρια έχουν ανεγερθεί. Για τα υπάρχοντα κτίρια, ο στόχος είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υπάρχοντα υλικά, συμπληρωμένα με ανανεωμένα τμήματα των υπαρχόντων χώρων και νέα, βιώσιμα υλικά. Η προσέγγιση που υιοθετείται για τα νέα κτίρια είναι να επιδιώκεται η βέλτιστη ενεργειακή ουδετερότητα. Υπάρχουν τέσσερα μεγάλα έργα. [2]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν είναι δημόσιο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Ως εκ τούτου, η γενική δομή και η διαχείρισή του καθορίζονται από το Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (Ελληνικά: Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Επιστημονική Έρευνα ). Μεταξύ αυτού του νόμου και του καταστατικού του ίδιου του πανεπιστημίου, η διαχείριση του πανεπιστημίου οργανώνεται σύμφωνα με το ακόλουθο διάγραμμα: [3]

Οργανόγραμμα διαχείρισης TU/e

Εκτελεστικό συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καθημερινή λειτουργία του πανεπιστημίου βρίσκεται στα χέρια του εκτελεστικού συμβουλίου (ολλανδικά: College van Bestuur ). Το εκτελεστικό συμβούλιο (EB) παρακολουθεί τα ακαδημαϊκά τμήματα και τους οργανισμούς υπηρεσιών, καθώς και τις τοπικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Stan Ackermans . Το EB αποτελείται από τρία άτομα, συν έναν γραμματέα:

Ο Πρόεδρος
Ο πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ΕΒ και ενεργεί ως το κύριο πρόσωπο του πανεπιστημίου προς τον έξω κόσμο. Τα τελευταία χρόνια τη θέση κατέχουν άτομα εκτός πανεπιστημίου, επιλεγμένα από υψηλά επίπεδα του κλάδου. Ο σημερινός πρόεδρος είναι ο Robert-Jan Smits, πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρύτανης μεγαλοπρεπής
Ο rector magnificus είναι το μόνο μέλος του EB του οποίου η ιδιότητα μέλους είναι εξουσιοδοτημένη από το νόμο. Ο νόμος επιτρέπει στο πανεπιστήμιο να διορίζει πρύτανη με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά το καταστατικό του πανεπιστημίου ορίζει ότι ο rector magnificus πρέπει να είναι ενεργός καθηγητής στο πανεπιστήμιο (και πρέπει να ήταν από πριν διοριστεί πρύτανης). Πρακτικά ο πρύτανης είναι πάντα πρώην κοσμήτορας τμήματος. Ο πρύτανης είναι η φωνή του ακαδημαϊκού προσωπικού στην ΕΒ και προστατεύει τα ακαδημαϊκά συμφέροντα του πανεπιστημίου στην ΕΒ. Ο σημερινός πρύτανης είναι ο Frank Baaijens .
Ο αντιπρόεδρος
Το τρίτο μέλος είναι μέλος «tie-breaker» της ΕΒ. Η θέση είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε (αλλά γενικά δεν καλύπτεται από μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού). Η σημερινή αντιπρόεδρος είναι η Nicole Ummelen.
Ο γραμματέας
Ο γραμματέας δεν είναι μέλος της ΕΒ, αλλά στέλεχος του πανεπιστημίου που κάνει γραμματειακές εργασίες για την ΕΒ, τηρεί τα πρακτικά και τα αρχεία και φροντίζει για την επικοινωνία μεταξύ της ΕΒ και του πανεπιστημίου. Ο γραμματέας της EB είναι συνήθως ο γραμματέας ολόκληρου του πανεπιστημίου. Η σημερινή γραμματέας είναι η Susanne van Weelden.

TU/e Holding BV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το TU/e ανέπτυξε όλο και περισσότερο εμπορικά ενδιαφέροντα και δεσμούς εκτός πανεπιστημιούπολης. Αυτές περιλαμβάνουν εμπορικές συμφωνίες και συμβάσεις απευθείας μεταξύ του πανεπιστημίου και εξωτερικών εταιρειών, αλλά και συμφέροντα σε spinoff εταιρείες . Προκειμένου να διαχειριστεί αυτού του είδους τις συμβατικές υποχρεώσεις το πανεπιστήμιο ξεκίνησε το TU/e Holding BV το 1997. Η Holding είναι μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, αφιερωμένη στην εμπορική εκμετάλλευση της επιστημονικής γνώσης. [4]

Ακαδημαϊκά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν κατατάσσεται επί του παρόντος (2018) μεταξύ 51 και 141 στον κόσμο (το ίδιο το πανεπιστήμιο παρέχει μια έρευνα ) και ένα από τα δέκα κορυφαία πολυτεχνεία στην Ευρώπη.

Ετος Η κατάταξη (Αλλαγή) Κατάταξη QS (Αλλαγή)
2005 70
2006 67 (Αύξηση</img> 3)
2007 130 (Μείωση</img> 63)
2008 128 (Αύξηση</img> 2)
2009 120 (Αύξηση</img> 8)
2010 114 (Αύξηση</img> 6) 126
2010-11 115 (Μείωση</img> 1) 146 (Μείωση</img> 20)
2012-13 114 (Αύξηση</img> 1) 158 (Μείωση</img> 12)
2013-14 106 (Αύξηση</img> 8) 157 (Αύξηση</img> 1)
2014-15 144 (Μείωση</img> 38) συνολικά, Μηχανική και Τεχνολογία 64 147 (Αύξηση</img> 10)
2015-16 176 (Μείωση</img> 32) συνολικά, Μηχανική και Τεχνολογία 62 (Αύξηση</img> 2), Φυσικές επιστήμες 86 117 (Αύξηση</img> 30)
2016-17 177 (Μείωση</img> 1) συνολικά, Μηχανική και Τεχνολογία 64 (Μείωση</img> 2), Επιστήμη Υπολογιστών 75 121 (Μείωση</img> 4)
2017-18 141 (Αύξηση</img> 36) συνολικά, Μηχανική και Τεχνολογία 51 (Αύξηση</img> 13), Επιστήμη Υπολογιστών 64 104 (Αύξηση</img> 17)
2018-19 167 (Μείωση</img> 26) συνολικά, Μηχανική και Τεχνολογία 69 (Μείωση</img> 18), Επιστήμη Υπολογιστών 74 99 (Αύξηση</img> 5)

Σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2003, το TU/e κατατάχθηκε ως το τρίτο μεταξύ των ευρωπαϊκών ερευνητικών πανεπιστημίων (μετά το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη, ισότιμα με το TU Munich και έτσι το καθιστά το πολυτεχνείο με την υψηλότερη κατάταξη στην Ευρώπη), με βάση τον αντίκτυπο της επιστημονικής του έρευνας . [5] Στην κατάταξη του 2011 Academic Ranking of World Universities (ARWU), [6] το TU/e τοποθετήθηκε στην 52-75 θέση διεθνώς στην κατηγορία Μηχανικής/Τεχνολογίας και Επιστήμης Υπολογιστών (ENG) και στην 34η θέση διεθνώς στο θεματικό πεδίο Επιστήμης Υπολογιστών.

Είσοδος στο πανεπιστήμιο και έξοδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισαγωγή στο πανεπιστήμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία εισαγωγής είναι παρόμοια με άλλα πανεπιστήμια στην Ολλανδία, ειδικά άλλα ιδρύματα 4TU. Το πανεπιστήμιο παρέχει διάφορα γραφήματα για να εξηγήσει τη διαδικασία στον ιστότοπό του. [7]

Προπτυχιακοί φοιτητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί προπτυχιακοί φοιτητές έχουν numerus fixus, ενώ άλλοι όχι. [8] Αυτό μπορεί να διαφέρει από έτος σε έτος.

Μεταπτυχιακοί φοιτητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω συμφωνίας, οι φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από άλλο ίδρυμα 4TU μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για άμεση εισαγωγή.

Κόστη φοίτησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δίδακτρα στο TU/e διαφέρουν μεταξύ των φοιτητών, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα από τον επίσημο ιστότοπο:

Δίδακτρα στο TU/e [9]
Κατηγορία Φοιτητών Δίδακτρα 2021-2022 [α] Συνθήκες
ΕΝΑ 1.084 € Πτυχιούχοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια εθνικότητας [β]
σι 10.316 € Πτυχιούχοι φοιτητές που δεν πληρούν τα κριτήρια εθνικότητας (εκτός ΕΟΧ)
ντο 15.316 € Μεταπτυχιακοί φοιτητές που δεν πληρούν τα κριτήρια εθνικότητας (εκτός ΕΟΧ)
ρε 1.084 € Εξωτερικοί φοιτητές Bachelor και Master ( extraneï ) που πληρούν τα κριτήρια εθνικότητας (ΕΟΧ)
μι 5.700 € Εξωτερικοί φοιτητές Bachelor (extraneï) που δεν πληρούν τα κριτήρια εθνικότητας (εκτός ΕΟΧ)
φά 8.200 € Μεταπτυχιακοί εξωτερικοί φοιτητές (εξωτερικοί) που δεν πληρούν τα κριτήρια εθνικότητας (εκτός ΕΟΧ)
σολ 18,07 € ανά sp (=1/60 νόμιμος συντελεστής (A)) Προ-μάστερ φοιτητές (ΕΟΧ και μη ΕΟΧ) για παρακολούθηση ενοτήτων στο προ-μάστερ ή για παρακολούθηση μονάδων σπουδών πτυχίου/μάστερ με την άδεια της εξεταστικής επιτροπής
H 500 € (τιμή ανάδοχο ανά κολεγιακή σειρά) Εργολάβος
Εγώ 10.000 € Υποτροφία διδακτορικού
J 10.316 € Πτυχίο JADS εκτός ΕΟΧ
κ 15.316 € JADS master εκτός ΕΟΧ
Ευρωπαϊκά προγράμματα διπλού πτυχίου
μεγάλο 1.084 € Πτυχιούχοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια εθνικότητας
Μ 15.316 € Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που πληρούν δεν πληρούν τα κριτήρια εθνικότητας (εκτός ΕΟΧ) και είναι εγγεγραμμένοι για ένα έτος (φοιτητές επιπέδου εισόδου και εξόδου)

Υποτροφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοιτητές από χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) μπορεί να δικαιούνται υποτροφία ή δάνειο από την ολλανδική κυβέρνηση. [10]

Φοιτητική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το TU Eindhoven έχει πάνω από 110 κοινοτικούς φορείς στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν μέλη του TU. [11] Σχετίζονται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την πίστη, το προσωπικό, τους διεθνείς φοιτητές και τα χόμπι, καθώς και με πανεπιστημιακά πολιτικά κόμματα, φοιτητικές ομάδες και ενώσεις σπουδών για κάθε σχολή. [11]

Αξιόλογοι άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογοι απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kees Schouhamer Immink
Ο Γουίλ βαν ντερ Άαλστ .
  • Wil van der Aalst, Ολλανδός επιστήμονας υπολογιστών
  • Stefan Bon, χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Warwick
  • Jo Coenen, Ολλανδός αρχιτέκτονας και πρώην αρχιτέκτονας της Ολλανδίας
  • Martijn van Dam, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ( 2006–10, 2010–12 )
  • Marijn Dekkers, Πρόεδρος της Unilever
  • Jan Dietz, Ολλανδός επιστήμονας υπολογιστών
  • Teun van Dijck, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ( 2006–10, 2010–12 )
  • Camiel Eurlings, Ολλανδός Υπουργός Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων (2006–2010)
  • Gerard Kleisterlee, Πρόεδρος της Vodafone και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Philips Electronics
  • Arno Kuijlaars, μαθηματικός, καθηγητής στο Katholieke Universiteit Leuven
  • GM Nijssen, Ολλανδός επιστήμονας υπολογιστών
  • Itay Noy, Ισραηλινός ωρολογοποιός
  • Ralf Mackenbach, τραγουδιστής
  • Kees Schouhamer Immink, Πρόεδρος Turing Machines Inc, ψηφιακός πρωτοπόρος, νικητής του βραβείου Emmy, παραλήπτης Μετάλλιο Τιμής IEEE
  • Sjoerd Soeters, αρχιτέκτονας
  • René van Zuuk, Ολλανδός αρχιτέκτονας

Αξιόλογη σχολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Edsger W. Dijkstra
Χάρι Λίντσεν
Wietse Venema

Αξιοσημείωτες διακρίσεις για την έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • καθ. Δρ. ir. René de Borst : Spinozapremie (1999)
  • καθ. Δρ. Bert Meijer : Χρυσό μετάλλιο KNCV (1993), Βραβείο Arthur K. Doolittle (1995), Spinozapremie (2001), Μετάλλιο Wheland 2010/2011 [12]
  • prof.dr.ir. René Janssen : KIvI/NIRIA Speurwerkprijs 2010, Spinozapremie (2015) [13]
  • καθ. dr.ir. Jaap Schouten : Simon Stevin Master 2006 [14]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tuition throughout the Netherlands was reduced for this period due to COVID-19 policies
  2. The student must be a national of one of the EU countries or of Norway, Switzerland, Iceland, Liechtenstein or Suriname, or the student has a different nationality, but his residence permit does entitle him to student finance.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «QS World University Ranking - TU Eindhoven». Top Universities. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018. 
  2. «TU/e Campus». www.tue.nl (στα English). Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link) [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Organogram». TU/e. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2010. 
  4. «TU/e Holding B.V.» (στα Ολλανδικά). TU/e. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2010. 
  5. «ftp.cordis.europa.eu» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2013. 
  6. «Eindhoven University of Technology». Shanghairanking.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2013. 
  7. «Overview admission & enrollment process». www.tue.nl (στα English). Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  8. «Selection». www.tue.nl (στα English). Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  9. «Tuition fee». www.tue.nl (στα English). Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  10. «Funding for school and studies – International visitor – DUO». duo.nl (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021. 
  11. 11,0 11,1 «Overview communities». www.tue.nl (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  12. «Matrix, the TU/e quarterly publication, summer edition 2010» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 17 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010.  (2.3Mb; p. 54)
  13. «NWO-Spinozapremies voor René Janssen, Birgit Meyer, Aad van der Vaart en Cisca Wijmenga» (στα Ολλανδικά). Netherlands Organisation for Scientific Research. 12 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2015. 
  14. «Uitreiking Simon Stevin Meesterschap 2006; Half miljoen voor slimme procestechnologie» (στα Ολλανδικά). Technologiestichting STW. 12 Οκτωβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2010.