Eastpak

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Eastpak
ΚλάδοςΛιανική
Ίδρυση1952
ΈδραBornem, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Προϊόντατσάντα
ΙδιοκτήτηςVF Corporation
ΜητρικήVF Corporation
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Eastpak είναι το όνομα μίας αμερικανικής, διεθνούς φήμης εταιρίας, η οποία ιδρύθηκε στη Βοστόνη, στις ΗΠΑ. Ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την παγκόσμια διάθεση και διανομή μιας σειράς προϊόντων, όπως τσάντες, σακίδια, ταξιδιωτικά εργαλεία και αξεσουάρ. Η εταιρία αυτή ξεκίνησε ως Eastern Canvas Products USA, το 1952, παράγοντας τσάντες και σακίδια για το στρατό των ΗΠΑ, πριν αρχίσει να εστιάζει στην καταναλωτική αγορά, το 1976, με το εμπορικό σήμα Eastpak. Είναι θυγατρική εταιρία της VF Corporation.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρία Eastpak ιδρύθηκε το 1952, από τον Monte Goldman, με το όνομα Eastern Canvas Products USA. Στις πρώτες δραστηριότητές της περιλαμβάνεται η παραγωγή μιας σειράς τσαντών από μάλλινο ύφασμα, σακιδίων και εξοπλισμού ασφαλείας για το στρατό των ΗΠΑ. Η πορεία της εταιρίας άλλαξε ριζικά, όταν ο γιος του Monte Goldman, Mark Goldman, προσχώρησε σε αυτήν, το 1976. Μετασχημάτισε τη σειρά των προϊόντων λιανικής πώλησης και λάνσαρε την πρώτη σειράαπό τσάντες και σακίδια σε μία αθλητική εμπορική έκθεση, στο Σικάγο, το 1977. Το 1980, προσχώρησε στην εταιρία ο Norman Jacobs, και μαζί με τον Mark Goldman, κατέκτησαν την ηγετική θέση στην αμερικανική κολεγιακή αγορά στην Ανατολική Ακτή, στα περισσότερα χρόνια της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1985, η Eastpak χρησιμοποίησε φωτεινά χρώματα και στάμπες στις τσάντες, επιβεβαιώνοντας την εξέλιξη της σε μία εμπορική, αστική μάρκα. Η εταιρεία διατήρησε την εικόνα και τη φήμη της για την ποιότητα και την αντοχή των προϊόντων, με το να γίνει η καλύτερη εταιρία στις τσάντες, προσφέροντας εγγύηση για ό,τι παράγει ( για νομικούς λόγους, η εγγύηση περιορίζεται στα 30 έτη).Η εξέλιξη προς ένα τολμηρό, πιο πρωτότυπο στυλ, επίσης σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 από προκλητικές διαφημιστικές εκστρατείες, όπως ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας κόμικ Andy Capp. Η Eastpak εισήλθε στην αγορά των αποσκευών, το 1999 με το πρώτο τροχοφόρο καρότσι που παράχθηκε για την καταναλωτική αγορά. Η εταιρία εξαγοράστηκε, το 2000, από την VF Corporation, το γίγαντα της ενδυμασίας, όπου εντάχθηκαν και άλλες μάρκες, όπως η Jansport, η The North Face, η Kipling, η Lee και η Wrangler.

Διεθνής εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες εξαγωγές της Eastpak ήταν στην Ασία, με πρώτες επιτυχίες στην Ιαπωνία, την Κορέα, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες. Η Eastpak εισήχθη για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά το 1986 από τον Γάλλο Kostia Belkin, ο οποίος συναντήθηκε με τον Mark Goldman και τον Norman Jacobs στη Βοστώνη και τους έπεισε να αρχίσουν να διανέμουν τα προϊόντα Eastpak στην Ευρώπη. Η μάρκα κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο Παρίσι, σχεδόν αμέσως με τα πρώτα προϊόντα που πωλήθηκαν από την ημέρα που τα λάνσαραν. Σύντομα ακολούθησαν και άλλες χώρες και επιτυχημένες συνεργασίες με εταιρείες όπως η Airwalk, οπότε άνοιξαν νέες πόρτες στην αγορά για την Eastpak.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Eastpak παράγει ένα ευρύ φάσμα από τσάντες ώμου, σακίδια, πορτοφόλια, ταξιδιωτικά εργαλεία και εξαρτήματα. Όλα αυτά διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία στυλ,χρωμάτων, σχεδίων και υφασμάτων. Οι συλλογές είναι εποχιακές και έχουν σχεδιαστεί για μέγιστη δυνατή οργάνωση.

Padded Pak'r®[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναμφισβήτητα τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα προϊόντα της μάρκας,τα Padded Pak'r®, παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στη μορφή από την ανάπτυξη της εταιρίας, το 1976.Η διαφήμιση ισχυριζόταν ότι τα Padded Pak'r® έρχονταν με ένα μαξιλαράκι στην πλάτη. Η τσάντα ήταν το πρώτο από αυτά τα προϊόντα που προσέφερε μια επενδυμένη πλάτη και ιμάντες ώμου. Σήμερα, το είδος Padded Pak'r® είναι ένα από τα πολλά είδη σακιδίων που πωλούνται από την Eastpak σε όλον τον κόσμο και έρχεται με διάφορα χαρακτηριστικά, όπως θήκη για φορητό υπολογιστή, τσέπες πολλαπλών χρήσεων και μικρά τσαντάκια.Επιπλέον,η Eastpak έχει δημιουργήσει εκατοντάδες διαφορετικά στυλ σακιδίων πόλης και τσαντών ώμου και ήταν η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε τσάντες ώμου με ενιαία θήκη.

Ταξιδιωτικός εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Eastpak ήταν, επίσης η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε τροχοφόρες αποσκευές για την καταναλωτική αγορά. Από τότε, η εταιρεία έχει επεκτείνει σημαντικά το εύρος του ταξιδιωτικού εξοπλισμού. Υπάρχουν απλοί ταξιδιωτικοί σάκοι, τσάντες με ενιαίες θήκες με δύο ή ακόμη και τέσσερις ρόδες και μονές ή διπλές τσέπες, σε μία ποικιλία μεγεθών από μικρό, σε μεσαίο και ακόμη μεγαλύτερο. Τα περισσότερα προϊόντα διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως ρυθμιζόμενους ιμάντες ώμου, θήκες organizer, θήκες για φορητό υπολογιστή και άλλα gadget, φερμουάρ και ιμάντες που επεκτείνονται, επιπρόσθετες θήκες και κλειδαριές ασφαλείας.

Projects[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003, η Eastpak επιβεβαίωσε την πρώτη της συνεργασία, όσον αφορά στο σχεδιασμό, με τον Ολλανδό καλλιτέχνη τατουάζ Hendrikus ("Hanky Panky") Johannes Everhardus Schiffmacher. Ακολούθησε η πρώτη συνεργασία μόδας, ένα χρόνο μετά, το 2004, με το Βέλγο σχεδιαστή μόδας Walter Van Beirendonck. Από τότε, έχουν παραχθεί από την Eastpak συλλογές σε συνεργασία με διάσημους σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Kris Van Assche, Christopher Shannon, Raf Simons και πολλών άλλων.

Eastpak Artist Studio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012, ιδρύθηκε το Eastpak Artist Studio, το οποίο προσκαλεί καλλιτέχνες, σχεδιαστές, και άλλες δημιουργικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, για να γνωρίσουν ή/και να μετατρέψουν κενά Padded Pak'r σακίδια σε πρωτότυπα έργα τέχνης, τα οποία αργότερα, θα τεθούν σε πλειστηριασμό για φιλανθρωπικό σκοπό. Από την πρωτοβουλία αυτή, όλα τα έσοδα έχουν διατεθεί στο φιλανθρωπικό οργανισμό "Designers against AIDS" στην προσπάθεια αύξησης της ευαισθητοποίησης για τον ιό HIV και το AIDS.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]