E. Wedel

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
E.Wedel
Νομική μορφήΑ.Ε.
ΚλάδοςΣοκολατοποιία
Ίδρυση1851
ΙδρυτήςΚάρολ Βέντελ
ΈδραΒαρσοβία, Πολωνία, Πολωνία
Σημαντικά πρόσωπαΙπέι Σακαγκούτσι
Λειτουργικά έσοδαincrease 1 εκατ. Ζλότυ
Καθαρά έσοδαincrease 745 εκατομμύρια Ζλότυ
ΙδιοκτήτηςLotte
Υπάλληλοι1.300 άτομα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η E. Wedel, γνωστή και ως Cadbury-Wedel Polska είναι πολωνική εταιρεία ζαχαροπλαστικής που παράγει πολλές ποικιλίες υψηλής ποιότητας σοκολάτες, κέικ και σνακ. Η Wedel είναι επίσης μια καλά αναγνωρισμένη μάρκα καραμελών στην Πολωνία, που θεωρείται η "πολωνική εθνική μάρκα σοκολάτας" στην αγορά αυτή και είναι η κορυφαία μάρκα καραμελών της πολωνικής παραγωγής.

Τον Ιούνιο του 2010, η Kraft Foods Inc πώλησε τη Wedel στον όμιλο Lotte, έναν όμιλο εταιρειών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του αναγκαστικού προγράμματος εκχώρησης ορισμένων μερών της Cadbury plc τον Μάρτιο του 2010.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1° κτήριο της E.Wedel στην Βαρσοβία
Το εργοστάσιο Wedel στη συνοικία Πράγα, νότια της Βαρσοβία,φωτογραφία από τη λίμνη Καμιονόβσκι

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1851 από τον Κάρολ Έρνεστ Βέντελ (1813-1902) και τα γλυκά έγιναν γνωστά στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το λογότυπο της εταιρείας βασίζεται στην υπογραφή του Κάρολ Βέντελ. Ο γιος του Έμιλ Άλμπερτ Φρύντερικ Βέντελ (1841-1919) μαθητευόταν σε εργοστάσια καραμελών και σοκολάτας στη Δυτική Ευρώπη προτού κληρονομήσει και επεκτείνει τις επιχειρήσεις του πατέρα του. Ο απόγονος του Γιαν Βέντελ (1960), που ήταν το τελευταίο μέλος της οικογένειας Βέντελ για την κυριότητα της εταιρείας, θεωρήθηκε "η Willy Wonka" της προπολεμικής Πολωνίας.

Το 1894 η εταιρεία μετακόμισε το κύριο εργοστάσιο της από την οδό Σπιτάλνα στη Βαρσοβία. Το 1934, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο Γιαν Βέντελ άνοιξε ένα δεύτερο εργοστάσιο στην Πράγα. Η εταιρεία ήταν επίσης γνωστή για τις πολύ γενναιόδωρες πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας. Ως μία από της πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη, είχε το νηπιαγωγείο, το νοσοκομείο και την καφετέρια και επιβράβευε τους καλύτερους εργαζόμενους με στεγαστικά δάνεια χωρίς τόκο. Το πρότυπό του ήταν ιδιαίτερα αναγνωρισμένο από το Πολωνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, πριν από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Wedel έγινε μια επιτυχημένη ιδιωτική εταιρεία με καταστήματα στο Λονδίνο και το Παρίσι

Ενημερωτικό δελτίο για την κατοικία του Έμιλ Βέντελ

Ο Γιαν Βέντελ έκανε σχέδια για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η εταιρεία κατάφερε να συνεχίσει την παραγωγή κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου. Άρχισε επίσης να παράγει βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί για την πείνα στη Βαρσοβία και ήταν ο χώρος της υπόγειας διδασκαλίας. Παρά τη γερμανική καταγωγή της οικογένειας, η Wedel αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους Γερμανούς και δεν υπέγραψε το Volksliste. Αυτό οδήγησε αυτόν και τους υπαλλήλους του να διωχθούν από τους Ναζί. Ο πόλεμος κατέστρεψε την Πολωνία και την εταιρεία. τα κτίρια στη Βαρσοβία καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας . Μετά τον πόλεμο, η Wedel ξανάκτισε το εργοστάσιο. Το ίδιο το εργοστάσιο Wedel μετονομάστηκε σε «22 Λίπτσα» (πολωνικά: 22 Lipca, απόδοση - 22 Ιουλίου) μετά την Κομμουνιστική «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» (PKWN Manifesto), αν και ακόμη και οι κομμουνιστές επέλεξαν να διατηρήσουν το εμπορικό σήμα Wedel, με προϊόντα που φέρουν τόσο νέο όσο και παλιό λογότυπο μετά από 10 χρόνια μη χρήσης του λογότυπου, όλες οι προσπάθειες εξαγωγής αποδείχθηκαν μάταιες. Η εταιρεία επαναπληρώθηκε το 1989 μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Πολωνία. Το 1991 αγοράστηκε από την PepsiCo Foods and Beverages, οπότε οι πωλήσεις ήταν περίπου $ 50- $ 60 εκατομμύρια. Το 1995 οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 10% των προϊόντων εξάγονται, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο , τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η εγκατάσταση στη Βαρσοβία απασχολούσε 1.100 εργαζόμενους το 1998.

Cadbury-Wedel Polska[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1° κατάστημα της εταιρείας στην Βαρσοβία

Η Cadbury Schweppes πραγματοποίησε την πρώτη επένδυση στην Πολωνία το 1993, κατασκευάζοντας ένα εργοστάσιο σοκολάτας για δικά της προϊόντα στο Μπιελάνι Βρότσουαφσκι. Το 1999, η Cadbury αγόρασε την E.Wedel και το εργοστάσιο στην Πράγα, από την PepsiCo για 76,5 εκατομμύρια δολάρια. Το εργοστάσιο στην Πράγα εκσυγχρονίστηκε το 2007, με επενδύσεις τόσο σε νέα εργαστήρια όσο και σε χώρους γραφείων, καθώς και μια νέα γραμμή παραγωγής για το κυρίαρχο προϊόν της εταιρείας Ptasie Mleczko, μια σοκολάτα με κέντρο μαρσμελοου. Το 2007, στο πλαίσιο της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης Βάουμπρζυχ, η Cadbury-Wedel Polska άρχισε να κατασκευάζει εργοστάσιο τσίχλας 100 εκατομμυρίων λιρών στερλίνας στο Σκάρμπιμιερζ. Προς το παρόν παράγει σήματα όπως το Trident, το Stimorol, το V6 και το Hollywood. Η εταιρεία απέκτησε επίσης δικαιώματα για ένα επιπλέον οικόπεδο των 0,44 χλμ. Το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται το 2009 ως νέα εγκατάσταση σοκολάτας, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή των προϊόντων που κατασκευάστηκαν στο Somerdale Factory στο Κέινσχαμ του Μπρίστολ από το 2011. Το 2008 , Η Cadbury έλαβε το βραβείο του "πιο σημαντικού επενδυτή στην Πολωνία" από την πολωνική υπηρεσία πληροφοριών και ξένων επενδύσεων. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει επίσης διακλαδωθεί, ανοίγοντας μια σειρά καταστημάτων σοκολάτας με βάση την προπολεμική παράδοση.

Lotte[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2010 η Kraft Foods Inc εξαγοράσε την Cadbury plc. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε να πωληθεί η Wedel προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά, καθώς ο συνδυασμός Kraft / Cadbury-Wedel θα είχε πολύ μεγάλο μερίδιο στην πολωνική αγορά ζαχαροπλαστικής.

Η Kraft πούλησε την πολωνική επιχείρηση Cadbury στον όμιλο Lotte για να ικανοποιήσει αυτή την απαίτηση, η Wedel πωλήθηκε στο (Lotte) της Νότιας Κορέας τον Ιούνιο του 2010. Είναι η πρώτη επένδυση της Lotte στην Ευρώπη αν και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσίχλας στον κόσμο και είναι ένας μεγάλος παίκτης στην ασιατική αγορά ζαχαροπλαστικής. Η Kraft Foods διατηρεί τα δικαιώματα για την Cadbury, Halls και άλλες μάρκες.

Δημοφιλή προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάστημα της Wedel με καφετέρια στο ξενοδοχείο InterContinental
  • Ptasie Mleczko - Marshmallow με επικάλυψη σοκολάτας
  • Mieszanka Wedlowska - ποικιλία καραμελών με σοκολάτα
  • Torcik Wedlowski - ένα μεγάλο, κυκλικό, επικαλυμμένο με σοκολάτα δίσκο με χειροποίητα διακοσμητικά
  • Pawełek - σοκολάτα με αρωματισμένη γέμιση που περιέχει μικρή ποσότητα αλκοόλ

Στην Ελληνική αγορά εισάγεται από την "Πήγασος Α.Ε.".