Dr. Mario

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dr. Mario
Dr Mario logo.png
ΔημιουργόςNintendo Research & Development 1
ΕκδότηςNintendo
ΠαραγωγόςGunpei Yokoi
ΣχεδιαστήςTakahiro Harada
ΣυνθέτηςHirokazu Tanaka
ΣειράDr. Mario
ΠλατφόρμαGame Boy Advance, Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System και Game Boy
Ημ/νία κυκλοφορίας27 Ιουλίου 1990
ΕίδοςPuzzle
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Dr. Mario είναι ένα βιντεοπαιχνίδι παζλ δράσης του 1990 που παράχθηκε από τον Gunpei Yokoi και σχεδιάστηκε από τον Takahiro Harada. Η Nintendo ανέπτυξε και δημοσίευσε το παιχνίδι για τις κονσόλες Nintendo Entertainment System και Game Boy. Το soundtrack του παιχνιδιού συντάχθηκε από τον Hirokazu Tanaka.

Ο στόχος του παίκτη είναι να καταστρέψει τους ιούς που ζουν στον αγωνιστικό χώρο στην οθόνη χρησιμοποιώντας χρωματιστές κάψουλες που ρίχνονται στο γήπεδο από τον Μάριο, ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο ενός γιατρού. Ο παίκτης χειρίζεται τις κάψουλες καθώς πέφτουν, με στόχο να ευθυγραμμιστούν παρόμοια χρώματα για να αφαιρέσουν τους ιούς. Ο παίκτης για να πρωχορήσει στο παιχνίδι πρέπει να εξαλείφσει όλους τους ιούς στην οθόνη σε κάθε επίπεδο.

Το Dr Mario έλαβε θετική υποδοχή, εμφανιζόμενο σε πολλές λίστες "Best Nintendo Games of All Time". Το παιχνίδι έχει μεταφερθεί, ανακατασκευαστεί ή είχε μια συνέχεια σε κάθε οικιακή κονσόλα Nintendo από το NES, καθώς και στις περισσότερες φορητές κονσόλες, συμπεριλαμβανομένης της εκ νέου κυκλοφορίας το 2004 στο Game Boy Advance ως μέρος της σειράς Classic NES. Οι τροποποιημένες εκδόσεις του Dr. Mario υπάρχουν ως minigames στο WarioWare, Inc.: Mega Microgames!, Brain Age 2: More Training in Minutes a Day !, και Brain Age: Concentration Training. Ένα παιχνίδι Wii U spin-off, Dr Luigi, κυκλοφόρησε το 2013 ως μέρος του εορτασμού της χρονιάς της Luigi.

Παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Dr. Mario είναι ένα βιντεοπαιχνίδι στο οποίο ο Mario αναλαμβάνει το ρόλο ενός γιατρού, πετώντας χρωματιστές ιατρικές κάψουλες σε μια φιάλη φαρμάκου που αντιπροσωπεύει τον αγωνιστικό χώρο. Αυτή η περιοχή κατοικείται από ιούς τριών χρωμάτων: κόκκινο, κίτρινο και μπλε, που παραμένουν στην αρχική τους θέση μέχρι να αφαιρεθούν. Με τρόπο και στυλ που θεωρείται παρόμοιο με το Tetris, ο παίκτης χειρίζεται κάθε κάψουλα καθώς πέφτει κάθετα 1 μονάδα χώρου κάθε φορά, ικανή να την μετακινήθει αριστερά ή δεξιά και να περιστραφεί 90 μοίρες είτε δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα. Όταν τέσσερα ή περισσότερα μισά κάψουλας εννωθούν με το ίδιο χρώματως ιο αφαιρούνται από το παιχνίδι. Τυχόν υπόλοιπα μισά καψάκια ή ολόκληρα καψάκια που δεν υποστηρίζονται από ιό ή κάψουλα πέσουν στο κάτω μέρος του αγωνιστικού χώρου ή χτυπήσουν ένα άλλο υποστηριζόμενο αντικείμενο, αφαιρούνται. Ο κύριος στόχος είναι η ολοκλήρωση των επιπέδων, η οποία επιτυγχάνεται με την εξάλειψη όλων των ιών από τον αγωνιστικό χώρο. Ένα παιχνίδι τελειώνει όταν οι κάψουλες γεμίζουν το γήπεδο με τρόπο που εμποδίζει το στενό λαιμό της φιάλης. Οι παίκτες μεταφέρονται πρώτα στην οθόνη επιλογών, όπου μπορούν να επιλεξούν το αρχικό επίπεδο. Το αρχικό επίπεδο που επιλέχθηκε είναι μια τιμή μεταξύ μηδέν και είκοσι που καθορίζει τον αριθμό των ιών που πρέπει να εκκαθαριστούν και οι επιλογές ταχύτητας αλλάζουν το πόσο γρήγορα πέφτουν οι κάψουλες μέσα στη φιάλη. Το σκορ του παίκτη βασίζεται στην εξάλειψη των ιών και στην επιλεγμένη ταχύτητα του παιχνιδιού, με πόντους μπόνους για την εκκαθάριση περισσότερων από 1 ιου σε μία γραμμή. Μετά το επίπεδο 20 το παιχνίδι μπορεί να επεκταθεί για να συγκεντρώσει πόντους, αλλά ο αριθμός των ιών που πρέπει να εξαληφθει παραμένει ο ίδιος.

Το Dr. Mario προσφέρει μια λειτουργία παιχνιδιού για πολλούς παίκτες στην οποία δύο παίκτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ξεχωριστά γήπεδα. Σε αυτήν τη λειτουργία, ο στόχος του παίκτη είναι να καθαρίσει το δικό του πεδίο παιχνιδιού από ιούς πριν το κάνει ο άλλος παίκτης. Η εξάλειψη πολλαπλών ιών ή η έναρξη αλυσιδωτών αντιδράσεων μπορεί να προκαλέσει την πτώση επιπλέον καψουλών στον αγωνιστικό χώρο του αντιπάλου. Ένας παίκτης κερδίζει ένα παιχνίδι μόλις εξαλείψει όλους τους ιούς ή εάν συμπληρωθεί ο άλλος αγωνιστικός χώρος. Ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τρία παιχνίδια κερδίζει συνολικά.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Dr. Mario δημιουργήθηκε από τον Gunpei Yokoi, δημιουργό των φορητών συστημάτων Game Boy and Game & Watch. Ο Takahiro Harada, ο οποίος ενήργησε ως παραγωγός της σειράς Metroid, ήταν ο σχεδιαστής του. Η μουσική του παιχνιδιού συντάχθηκε από τον Hirokazu Tanaka. έχει επαναχρησιμοποιηθεί σε παιχνίδια όπως το Super Smash Bros. Melee. Η Tanaka έγινε πρόεδρος της Creatures Inc., θυγατρικής της Nintendo που κατέχει το ένα τρίτο των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με το franchise Pokémon

Ο Dr. Mario δημιούργησε μια σειρά από remakes και port που κυκλοφόρησαν σε διάφορες κονσόλες Nintendo. Η δυνατοτητα πολλαπλών παικτων της αρχικής έκδοσης μεταφέρθηκε σε δύο συστήματα arcade το 1990: το Nintendo Vs. Σύστημα (με τον τίτλο Vs. Dr. Mario) και το PlayChoice-10.


Ένα βελτιωμένο remake του Dr. Mario συνδυάστηκε με τον Tetris στο παιχνίδι σύνθεσης του Super Nintendo Entertainment System Tetris & Dr. Mario, που κυκλοφόρησε στις 30 Δεκεμβρίου 1994. Αυτή η έκδοση του Dr. Mario κυκλοφόρησε ξανά στην Ιαπωνία στις 30 Μαρτίου 1997, ως τίτλος με δυνατότητα λήψης για το περιφερειακό Satellaview του Super Famicom, με το όνομα Dr. Mario BS Version. [Απαιτείται αναφορά] Εκδόθηκε ξανά στην Ιαπωνία ως ένα παιχνίδι με δυνατότητα λήψης για τις κασέτες Nintendo Power των Super Famicom και Game Boy.


Η έκδοση NES μεταφέρθηκε δύο φορές στο Game Boy Advance: πρώτα το 2004 ως ένα από τα τριάντα παιχνίδια στη σειρά Classic NES (γνωστή ως Famicom Mini Series στην Ιαπωνία), και στη συνέχεια συνδυάστηκε με μια έκδοση της σειράς Puzzle League το 2005 υπό τον τίτλο Dr. Mario & Puzzle League, αυτή τη φορά με ενημερωμένα γραφικά και νέα μουσική για να διαλέξετε. Στις 20 Μαΐου 2003, η Nintendo κυκλοφόρησε το "GameCube Preview Disc" για το GameCube, το οποίο επιτρέπει στους παίκτες να κατεβάσουν την έκδοση NES του Dr. Mario στις κονσόλες Game Boy Advance χρησιμοποιώντας το καλώδιο σύνδεσης Nintendo GameCube - Game Boy Advance. Η αρχική έκδοση του Game Boy διατέθηκε στην Virtual Console του Nintendo 3DS το 2011. Η έκδοση NES κυκλοφόρησε στην εικονική κονσόλα του Wii U το 2014 και συμπεριλήφθηκε ως ένας από τους τίτλους κυκλοφορίας για το Nintendo Switch Online στις 19 Σεπτεμβρίου 2018.


Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Dr. Mario και οι εκδόσεις του έλαβαν γενικά θετικές κριτικές, αν και ορισμένοι γονείς επικρίνουν την υπόθεσή του λόγω της συμπερίληψης του φαρμάκου σε παιδικό παιχνίδι. Μια ιδιαίτερα αρνητική κριτική, από την ACE, εβαλε στην έκδοση Game Boy 510/1000. Επικρίνει τα ασχημα γραφικά του παιχνιδιού και το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι. Η κριτική ανέφερε ότι το παιχνίδι "πράσο λογοκλοπής", δηλώνοντας ότι είναι χειρότερο από τα αρχικο παιχνίδι.

Αναθεωρώντας την έκδοση NES, η Allgame το επαίνεσε, δηλώνοντας ότι κατά την κυκλοφορία του, «όταν τα παιχνίδια παζλ πλημμύρισαν την αγορά, ο Dr. Mario ξεχωρίζει ως ένα από τα καλύτερα, συνδυάζοντας μια ομαλή καμπύλη μάθησης, παιχνιδιάρικα γραφικά και αξέχαστες μελωδίες». Οι έννοιες μπορεί να είναι απλές, αλλά το εθιστικό παιχνίδι γίνεται σταδιακά πιο περίπλοκο καθώς αυξάνεται η ταχύτητα και προστίθενται επιπλέον ιοί. "

Το GamePro έδωσε στη συλλογή των Tetris & Dr. Mario μια γενική κριτική. Εξέφρασαν τη λειτουργία Mixed Match και τα βελτιωμένα γραφικά και τους ήχους του SNES, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "Ο καλός χειρισμός και η απορροφητική δράση είναι αυτά που κάνουν αυτά τα δύο κλασικά ακόμη καλύτερα ως ζευγάρι από ότι ήταν μόνα τους." Η Next Generation, αντίθετα, είπε ότι η συλλογή ήταν σημαντική μόνο για την πρώτη εμφάνιση του Tetris στο SNES, συνοψίζοντας ότι "Ναι, είναι υπέροχο, αλλά πιθανότατα έχετε ήδη ένα αντίγραφο ενός ή και των δύο αυτών παιχνιδιών". Ωστόσο, επαίνεσαν τη Nintendo για το ότι είχαν τους "cojones" για να συσκευάσουν το παιχνίδι εμπνευσμένο από το Tetris με το ίδιο το Tetris.

Το Dr. Mario βαθμολογήθηκε ως το 134ο καλύτερο παιχνίδι που κυκλοφόρησε σε ένα σύστημα Nintendo στη λίστα Top 200 Games της Nintendo Power, από τη ScrewAttack ως το έβδομο καλύτερο παιχνίδι Mario όλων των εποχών και από το IGN ως το 51ο καλύτερο παιχνίδι NES όλων των εποχών. Η IGN βαθμολόγησε επίσης το soundtrack του παιχνιδιού, το οποίο συνέθεσε ο Hirokazu Tanaka, ως έβδομο στη λίστα με τα δέκα μεγαλύτερα soundtrack 8-Bit. Το GamesRadar το κατέταξε ως το 13ο καλύτερο παιχνίδι NES που έγινε ποτέ. Το προσωπικό το χαρακτήρισε "ένα από τα πιο διάσημα του είδους [παζλ]". Ο Ben Reeves του Game Informer το ονόμασε το έβδομο καλύτερο παιχνίδι Game Boy.

Η κυκλοφορία του Game Boy Advance ως μέρος της σειράς Classic NES κατέχει βαθμολογία 66/100 στο Metacritic με βάση 10 κριτικές. Οι περισσότερες κριτικές επισήμαναν τον εθισμό του παιχνιδιού και επαινούν την προσθήκη πολλών παικτών, αλλά μερικές αμφισβήτησαν τη σημασία της επανέκδοσης του παιχνιδιού ως αυτόνομο τίτλο. Η Eurogamer είπε ότι το παιχνίδι ήταν «ακόμα τόσο παιχνιδιάρικο, εθιστικό και ενοχλητικό όσο ήταν το 1990», αλλά επέκρινε τη Nintendo για την επανέκδοση των κλασικών παιχνιδιών ως αυτόνομους τίτλους στη σειρά Classic NES αντί για συλλογή, όπως το Atari Anthology Atari ή το Midway's Midway Arcade treasures. Ο Craig Harris, στην κριτική του για την IGN, εξέφρασε σαρκαστικά την ανησυχία για τη χρήση του φαρμάκου από το παιχνίδι. Του άρεσε το εθιστικό παιχνίδι, αλλά επέκρινε το ασπρόμαυρο εγχειρίδιο που δυσκολεύτηκε να κατανοήσει τους μηχανισμούς παιχνιδιού με βάση το χρώμα. Ενώ το 1UP.com σημείωσε ότι η "δράση αντιστοίχισης χρωμάτων του παιχνιδιού είναι πιο συναρπαστική από το Mario Bros. Ο κριτικός αμφισβήτησε έντονα αν αυτή η εκ νέου κυκλοφορία αξίζει από μόνη της την τιμή πώλησης όταν μια έκδοση του Dr. Mario συμπεριλήφθηκε σε άλλο παιχνίδι Game Boy Advance, WarioWare, Inc.: Mega Microgames !.