Μετάβαση στο περιεχόμενο

Dogecoin

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dogecoin
Ημ/νία δημιουργίας 8 Δεκεμβρίου, 2013
Χρήση Διεθνής
Πληθωρισμός Περίπου 100 δισεκατομμύρια κέρματα θα εξορυχθούν μέχρι το τέλος του 2014. Στη συνέχεια, 5,2 δισ. νέα κέρματα ανά έτος.
Σύμβολο D, Ɖ

Το Dogecoin ("ντόζκοϊν", κωδικός: DOGE, σύμβολο: Ɖ και D), είναι κρυπτονόμισμα προερχόμενο από το Litecoin (το οποίο προέρχεται από το Bitcoin) που διαθέτει ως σύμβολό του έναν σκύλο ράτσας “Shiba Inu”, από το γνωστό meme του διαδικτύου “Doge”. Παρουσιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2013 και δημιουργήθηκε αρχικά ως ανέκδοτο. Κυκλοφόρησαν στην αγορά συνολικά 100 δισεκατομμύρια τέτοια νομίσματα μέχρι το τέλος του 2014. Στην συνέχεια θα παράγονται 5,2 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Παρ' όλο που σήμερα υπάρχουν λίγες εμπορικές εφαρμογές για το συγκεκριμένο νόμισμα, διαρκώς κερδίζει έδαφος επειδή πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δίνουν φιλοδωρήματα ο ένας στον άλλο με Dogecoin. Το Dogecoin συσχετίζεται με το σύνθημα “Στο φεγγάρι!” (“To the moon!”).

Περίληψη και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Dogecoin δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή και πρώην μηχανικό της IBM Billy Markus. Αρχικά προσπαθούσε να πειραματιστεί με ένα άλλο κρυπτονόμισμα που δημιούργησε με το όνομα “Bells” βασισμένο στο παιχνίδι της Nintendo. Ο σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα που θα απευθυνόταν σε ένα ευρύτερο κοινό από αυτό του Bitcoin, χωρίς να έχει εμπλακεί σε διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις (όπως το σκάνδαλο με την ιστοσελίδα Silk Road η οποία χρησιμοποιούσε το Bitcoin ως μέσο συναλλαγής κυρίως για την πώληση παράνομων ουσιών).

Την ίδια στιγμή, ο φίλος του Jackson Palmer, ένας εργαζόμενος στο τμήμα μάρκετινγκ της επιχείρησης Adobe Systems, ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του Dogecoin, αφού είχε ενθαρρυνθεί από έναν φοιτητή από το Front Range Community College μέσω Twitter να κάνει αυτή την ιδέα πραγματικότητα. Αυτό οδήγησε τον Palmer να συναντηθεί με τον Markus.

Μετά από πολλές αναφορές στο Twitter, ο Palmer αγόρασε το όνομα για την ιστοσελίδα dogecoin.com, η οποία παρουσιάστηκε στον Markus και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία τους. Το νόμισμα το παρουσίασαν πολύ σύντομα μετά την δημιουργία του ψηφιακού πορτοφολιού για τα Dogecoins, που προγραμμάτισε ο Markus. Ο ίδιος δημιούργησε το Dogecoin βασισμένο στο υπάρχον νόμισμα Litecoin, το οποίο χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που είναι ακατάλληλος για τον εξειδικευμένο εξοπλισμό εξόρυξης του Bitcoin, κάνοντας το πιο προσιτό σε ιδιοκτήτες απλών συμβατικών υπολογιστών. Το δίκτυο του Dogecoin προορίστηκε αρχικά να παράγει 100 δισεκατομμύρια Dogecoins.

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2013, το Dogecoin ανέβηκε σε αξία κατά 300 τις εκατό μέσα σε 24 ώρες, με αύξηση από $0,00026 σε $0,00095, την στιγμή που το Bitcoin και τα υπόλοιπα νομίσματα έχαναν αξία μετά από την απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει στις κινεζικές τράπεζες να επενδύσουν το κινέζικο Yuan στην οικονομία του Bitcoin. Στις 22 Δεκεμβρίου, το Dogecoin βίωσε την πρώτη μεγάλη του πτώση αφού η αξία του μειώθηκε κατά 80 τις εκατό εξαιτίας των μεγάλων mining pools που εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να εξορύξουν Dogecoin με πολύ μικρή υπολογιστική δύναμη.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2013, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προειδοποίησε τους χρήστες του Dogecoin και άλλων εικονικών νομισμάτων σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά. Τα Χριστούγεννα του 2013, συνέβη η πρώτη σημαντική προσπάθεια υποκλοπής των Dogecoin όταν εκατομμύρια των νομισμάτων κλάπηκαν κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας από χάκερς που χτύπησαν την διαδικτυακή πλατφόρμα πορτοφολιού Dogewallet. Ο χάκερ απόκτησε πρόσβαση στο σύστημα αρχείων της πλατφόρμας και τροποποίησε την αποστολή / λήψη της σελίδας για να στείλει όλα τα κέρματα σε μια στατική διεύθυνση. Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε σε πολλά Tweets καθιστώντας το Dogecoin το πιο πολυσυζητημένο εναλλακτικό κρυπτονόμισμα στο Twitter. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 ο όγκος των συναλλαγών του Dogecoin ξεπέρασε εκείνη του Bitcoin και όλων των άλλων εικονικών νομισμάτων.

Στις 19 Ιανουαρίου 2014, ιδρύθηκε ένας έρανος από την κοινότητα του Dogecoin για να μαζέψουν $30.000 για την ομάδα του αγωνιστικού έλκηθρου της Τζαμάικα, η οποία είχε τα προσόντα για να συμμετέχει, αλλά δεν μπορούσαν να παρέχουν οικονομικά την συμμετοχή τους, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Sochi της Ρωσίας. Τη δεύτερη ημέρα δωρήθηκε το ποσό των $30.000, και η σχέση Dogecoin με Bitcoin αυξήθηκε κατά 50 τις εκατό. Στις 29 Ιανουαρίου η συνολική αξία της αγοράς του Dogecoin ανέρχεται στα 58,9 εκατομμύρια δολάρια. Η κοινότητα του Dogecoin αύξησε τις δωρεές της και για μια άλλη αθλήτρια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, την Shiva Keshavan.

Στις 26 Ιανουαρίου 2014, το reality show της Oprah “The Diamond Collar”, ανακοίνωσε στο Facebook ότι θα είναι το πρώτο πρόγραμμα ανεφοδιασμού και φροντίδας ζώων και κατοικίδιων που θα δέχεται Dogecoin για πληρωμή και δωρεές στο Keno's Animal Rescue. Το σόου αυτό είναι βασισμένο στους James & Lena Guiliani. Ο James δούλευε για τον John Gotti και έκανε μεταμόσχευση καρδιάς μετά από την διάσωση του από έναν σκύλο. Στο ”The Diamond Collar” δέχονται Bitcoin, Dogecoin και Catcoin.

Την υψηλότερη τιμή στην ιστορία του έφτασε το Dogegoin τον Μάιο του 2021 ξεπερνώντας τα $0.50[1] και κέρδισε πολλούς θερμούς υποστηρικτές, μεταξύ αυτών και τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ.

Χρήση και συνάλλαγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές διαδικτυακές σελίδες προσφέρουν ανταλλαγές DOGE/BTC και DOGE/LTC. Μία μόνο σελίδα προσφέρει ανταλλαγές DOGE/CNY. Την 8η Ιανουαρίου, το AltQuick.co ήταν η πρώτη σελίδα που ξεκίνησε ανταλλαγές DOGE/USD. Στις 30 Ιανουαρίου, η Καναδέζικη ιστοσελίδα Vault of Satoshi επίσης ανακοίνωσε DOGE/USD και DOGE/CAD ανταλλαγές. Την πρώτη μέρα συναλλαγών, το Dogecoin ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές νόμισμα ανταλλαγών στην πλατφόρμα, μετά το BTC.

Στις 31 Ιανουαρίου 2014, ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των μεγάλων σελίδων, εκτιμήθηκε σε 1,05 δις USD. Η συνολική αγορά του ήταν 60 εκατομμύρια USD. Τρεις σελίδες ευθύνονταν για το μεγαλύτερο μέρος: Bter (60%), Cryptsy (23%) και Vircurex (10%). Τα πιο δημοφιλή ζευγάρια ανταλλαγών ήταν DOGE/BTC (50%), DOGE/CNY (44%) και DOGE/LTC (6%).

Η ανταλλαγή πραγματικών αντικειμένων για DOGE γίνεται σε διαδικτυακές κοινωνίες όπως το Reddit και το Twitter.

Κανονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα με πολλά δημοφιλή εικονικά νομίσματα, το DOGE ανταλλάσσεται κυρίως στον ιστότοπο Cryptsy, μία μεγάλη διαδικτυακή σελίδα συναλλάγματος, εγκεκριμένη από τη FinCEN, με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το DOGE είναι το νόμισμα με το μεγαλύτερο όγκο συναλλάγματος σε αυτόν τον ιστότοπο, και ανταγωνίζεται τον όγκο των μεγαλύτερων μη αναγνωρισμένων συναλλαγμάτων έξω από τις ΗΠΑ.

Συναλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Dogecoin λειτουργεί χρησιμοποιώντας δημόσια κρυπτογράφηση, στην οποία ο χρήστης δημιουργεί ένα ζευγάρι κρυπτογραφικών κλειδιών: ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Μόνο το ιδιωτικό κλειδί μπορεί να αποκρυπτογραφήσει πληροφορία που έχει κρυπτογραφηθεί με το δημόσιο κλειδί. Έτσι, ο ιδιοκτήτης των κλειδιών μπορεί να δημοσιεύσει το δημόσιο κλειδί χωρίς φόβο πως κάποιος θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στην κωδικοποιημένη πληροφορία του. Όλες οι διευθύνσεις Dogecoin είναι κωδικοί των δημοσίων κλειδιών. Είναι μια σειρά από 34 αριθμούς και γράμματα, η οποία ξεκινά με το γράμμα D. Ένα παράδειγμα διεύθυνσης (δημοσίου κλειδιού) είναι το DDZuS1VRAxzx5Z69BuN7bs8MfoFEzAvSr3, που ανήκει στους δημιουργούς του Dogecoin. Το δημόσιο κλειδί είναι η Dogecoin address στην οποία οι άλλοι χρήστες μπορούν να στείλουν Dogecoins. Το ιδιωτικό κλειδί, παρ'όλα αυτά, πρέπει να παραμένει κρυφό και ασφαλές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]