Dettol

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το λογότυπο του Dettol.

Το Dettol Antiseptic Liquid Disinfectant ή κοινώς το Dettol είναι η εμπορική ονομασία για μια σειρά προϊόντων υγιεινής που κατασκευάζονται από την Reckitt Benckiser. Χρησιμοποιείται πριν από τη δεκαετία του 1950.

Σύνθεση και χημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό υγρό αντισηπτικό και απολυμαντικό Dettol, στη συμπυκνωμένη του μορφή είναι ελαφρώς κιτρίνου χρώματος, αλλά, καθώς πολλά από τα συστατικά που είναι αδιάλυτα στο νερό, παράγει ένα γαλακτώδες γαλάκτωμα σταγονιδίων ελαίου όταν αραιώνονται με νερό, η οποία εμφανίζει την επίδραση του ούζο.

Το δραστικό συστατικό του Dettol που παρέχει την αντισηπτική ιδιότητα είναι η χλωροξυλενόλη (chloroxylenol) (C8H9ClO), μια αρωματική χημική ένωση, στην οποία κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία. Η χλωροξυλενόλη περιλαμβάνει το 4,8% του συνολικού μείγματος του Dettol,[1] με το υπόλοιπο να αποτελείται από έλαιο πεύκου (pine oil), ισοπροπανόλη (isopropanol), καστορέλαιο (castor oil), σαπούνι και νερό.

Ο χημικός τύπος του Dettol.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν αραιωθεί, το Dettol μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει κοψίματα, πληγές κλπ. και για να απολυμάνει περιβαλλοντικές επιφάνειες, όπως τα δάπεδα των νοικοκυριών, τα τοιχώματα των σφαγείων κλπ.

Πάντως, πρέπει να αποφεύγεται η κατάποση του Dettol, μιας και όπως τα περισσότερα αντισηπτικά είναι δηλητηριώδη. Πρέπει πάντα πριν τη χρήση του να αραιώνεται σε νερό, άλλως είναι δυνατό να προκαλεί έγκαυμα.

Αμφισβητούμενες χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστραλία, το σπρέι Dettol έχει αποδειχθεί να είναι θανατηφόρα για τους φρύνους των ζαχαροκάλαμων, ένα εισβαλλόμενο είδος που εισήχθη από τη Χαβάη, ως αποτέλεσμα της κακής κρίσης, το 1935. Είχαν ελπίσει ότι το αμφίβιο θα ήλεγχε το σκαθάρι του ζαχαροκάλαμου, αλλά έγινε ιδιαίτερα καταστροφικό εντός του οικοσυστήματος. Ο ψεκασμός του απολυμαντικού σε κοντινή απόσταση, αποδείχθηκε ότι προκαλούσε ταχύ θάνατο στους φρύνους. Δεν είναι γνωστό εάν οι τοξίνες είναι επίμονες ή εάν έχουν βλάψει άλλη αυστραλιανή χλωρίδα και πανίδα.

Εξαιτίας των ανησυχιών για τις πιθανές βλάβες σε άλλα αυστραλιανά είδη της άγριας ζωής, η χρήση του Dettol ως παράγοντας για την καταπολέμηση των παρασίτων απαγορεύτηκε το 2011 στη Δυτική Αυστραλία, από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Διατήρησης (Department of Environment and Conservation).[2]

Τοξικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους ανθρώπους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και με τα άλλα βιομηχανοποιημένα καθαριστικά οικιακής χρήσης, το Dettol έχει τη δυνατότητα για την πρόκληση θανατηφόρου τοξικότητας (toxicity). Είναι δηλητηριώδες (poisonous) όταν καταποθεί (ingested) ακόμη και όταν εισπνευστεί (inhaled) ακουσίως.

Σε μια περίπτωση έκθεσης, το Μάιο του 2007, ένας 42-χρονος Βρετανός άνδρας πέθανε από υπερβολική έκθεση του Dettol. Η αυτοψία δεν ήταν σε θέση να συμπεράνει κατά πόσον η θανατηφόρα έκθεση στο Dettol ήταν μέσω της κατάποσης ή της εισπνοής.[3]

Στα ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Dettol είναι τοξικό σε πολλά ζώα, κυρίως γάτες.[4] Το Dettol περιέχει φαινόλες. Οι φαινόλες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές, επειδή οι γάτες δεν είναι σε θέση να εξαλείψουν τις τοξίνες μετά την κατάποση. Μια γάτα μπορεί να καταπιεί το προϊόν, γλείφοντας τα πόδια της, αφού έχει έρθει σε επαφή με αυτό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Summary of Product Characteristics / Dettol Liquid». MHRA. 22 November 2010. http://www.mhra.gov.uk/home/groups/spcpil/documents/spcpil/con1412920124477.pdf. Ανακτήθηκε στις 9 November 2014. 
  2. Narelle Towie (23 May 2009). «Cane toad poison banned». Perth Now. http://www.perthnow.com.au/news/cane-toad-poison-banned/story-e6frg12c-1225715177178. Ανακτήθηκε στις 2 February 2013. 
  3. Lester Haines (29 May 2007). «'Dettol Man' cleans himself to death». The Register. http://www.theregister.co.uk/2007/05/29/dettol_man/. Ανακτήθηκε στις 2 February 2013. 
  4. http://www.fabcats.org/owners/poisons/article.html

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dettol της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).