Dead by Daylight

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dead by Daylight
ΔημιουργόςBehaviour Interactive
ΕκδότηςStarbreeze Studios, 505 Games και Behaviour Interactive
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows[1], Xbox One, Playstation 4, Nintendo Switch, Android, iOS, PlayStation 5 και Xbox Series X and Series S
Ημ/νία κυκλοφορίας14  Ιουνίου 2016
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Dead by Daylight είναι ασύμμετρο διαδικτυακό παιχνίδι τρόμου επιβίωσης για πολλούς παίκτες που αναπτύχθηκε από την Behavior Interactive. Είναι ένα παιχνίδι ένα εναντίον τεσσάρων στο οποίο ένας παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο ενός άγριου δολοφόνου και οι άλλοι τέσσερις παίζουν ως επιζώντες. ο δολοφόνος πρέπει να πιάσει κάθε επιζώντα και να τον θυσιάσει σε μια κακόβουλη δύναμη που είναι γνωστή ως Οντότητα, σφηνώνοντάς τον σε γάντζους, ενώ οι επιζώντες πρέπει να αποφύγουν να πιαστούν και να φτιάξουν πέντε γεννήτριες για να ανοίξουν τις πύλες εξόδου. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για Microsoft Windows τον Ιούνιο του 2016,[2] και ακολούθησαν πρόσθετες μεταφορές για PlayStation 4 και Xbox One τον Ιούνιο του 2017, Nintendo Switch τον Σεπτέμβριο του 2019, iOS και Android τον Απρίλιο του 2020 , Stadia τον Οκτώβριο του 2020 και PlayStation 5 και Xbox Series X/S τον Νοέμβριο του 2020.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Dead by Daylight είναι ένα ασύμμετρο παιχνίδι τρόμου όπου ένας παίκτης είναι ο «δολοφόνος» και οι άλλοι τέσσερις είναι «επιζώντες». Ο στόχος των επιζώντων είναι να ξεφύγουν από τον χάρτη επισκευάζοντας πέντε από τις επτά γεννήτριες που είναι διάσπαρτες σε αυτόν για να τροφοδοτούν τις δύο πύλες εξόδου. Ο δολοφόνος πρέπει να «αγκιστρώσει» και να θυσιάσει όλους τους επιζώντες προτού ξεφύγουν. Εάν παραμείνει μόνο ένας επιζών, ανοίγει μια καταπακτή διαφυγής. Εάν ο δολοφόνος κλείσει την καταπακτή ή αν ανοίξει μια πύλη, αρχίζει το "Endgame Collapse" και στους επιζώντες δίνονται μόνο δύο λεπτά για να ξεφύγουν.

Όταν κυνηγάει τους επιζώντες, ο δολοφόνος πρέπει να τους συλλάβει είτε χτυπώντας τους με το όπλο τους (ένα χτύπημα τραυματίζει τους επιζώντες και δύο χτυπήματα τους φέρνει σε κατάσταση ετοιμότητας) είτε αρπάζοντάς τους με μια κίνηση πιάνοντάς τους απροσδόκητα.

Αν και οι επιζώντες μπορούν να επιχειρήσουν να ξεφύγουν από το πρώτο «αγκίστρι», η επιτυχία είναι απίθανη. Μπορούν επίσης να σωθούν από άλλους επιζώντες. Αν γαντζωθούν για δεύτερη φορά, μπαίνουν σε μια «φάση αγώνα», όπου πρέπει να αντισταθούν στον δολοφόνο πραγματοποιώντας ελέγχους δεξιοτήτων μέχρι είτε να σκοτωθούν είτε να διασωθούν. Αν γαντζωθούν για τρίτη φορά, θα πεθάνουν.

Οι επιλογές κίνησης των επιζώντων αποτελούνται από σπριντ, περπάτημα, βάδισμα με σκύψιμο ή σύρσιμο. Πρέπει να ξεφύγουν από τον δολοφόνο χάνοντας το οπτικό τους πεδίο σε μια καταδίωξη ή κρύβοντάς τους επιτυχώς. Οι περισσότεροι δολοφόνοι μπορούν να κινηθούν μόνο με ρυθμό που είναι μέτρια ταχύτερος από εκείνον ενός επιζώντος του σπριντ. Ωστόσο, ο δολοφόνος είναι πιο αργός σε άλλες κινήσεις, όπως τα εμπόδια θόλου. Ο δολοφόνος δεν μπορεί να πηδήξει πάνω από εμπόδια που μπορούν να ρίξουν οι επιζώντες στο μονοπάτι τους και πρέπει να τα περιτριγυρίσει ή να τα καταστρέψει. Ο δολοφόνος έχει επίσης μια ικανότητα ανάγνωσης αύρας, αποκαλύπτοντας συνεχώς τη θέση των γεννητριών, των αγκίστρων και μερικές φορές των επιζώντων. Κάθε δολοφόνος έχει τη δική του μοναδική δύναμη. Για παράδειγμα, το Wraith μπορεί να γίνει αόρατο και να κινηθεί γρηγορότερα (αν και δεν μπορεί να χτυπήσει επιζώντες ενώ είναι κρυμμένο) και ο Hillbilly κρατά ένα αλυσοπρίονο που του επιτρέπει να τρέχει γρήγορα κατά μήκος του χάρτη και να γκρεμίσει αμέσως όλους τους επιζώντες στο πέρασμά του. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να τροποποιηθούν χρησιμοποιώντας πρόσθετα που λαμβάνονται μέσω του παιχνιδιού.

Οι επιζώντες μπορούν να ψάξουν σε μπαούλα για να βρουν χρήσιμα αντικείμενα, όπως χάρτες, κλειδιά, εργαλειοθήκες, κιτ φαρμακείων και φακούς. Οι περισσότεροι δολοφόνοι έχουν μια έμφυτη «ακτίνα τρόμου» που τους περιβάλλει. Οι επιζώντες εντός της ακτίνας θα ακούσουν έναν καρδιακό παλμό, ο οποίος αυξάνεται σε ένταση με την εγγύτητα στον δολοφόνο. Μπορούν επίσης να δουν ένα κόκκινο φως (που ονομάζεται «κόκκινη κηλίδα») να αναδύεται από το κεφάλι του δολοφόνου στο έδαφος, το οποίο αποκαλύπτει την κατεύθυνση που βλέπουν και μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες να καθορίσουν πότε ο δολοφόνος πρόκειται να έρθει σε μια γωνία. Μερικοί δολοφόνοι έχουν την ικανότητα να καταστείλουν την ακτίνα του τρόμου και την κόκκινη κηλίδα τους υπό ορισμένες συνθήκες, επιτρέποντάς τους να εκπλήξουν τους επιζώντες που δεν γνωρίζουν.

τε βρίσκουν μέσα στο στήθος είτε εξοπλιστούν πριν από την έναρξη του αγώνα. Οι επιζώντες χρησιμοποιούν αυτά τα αντικείμενα για να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τον δολοφόνο όσο μπορούν και να επιταχύνουν τις θεραπευτικές και επισκευαστικές ενέργειες.

Για να ξεφύγουν, οι επιζώντες πρέπει να επισκευάσουν πέντε από τις επτά γεννήτριες που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρο τον χάρτη για να ενεργοποιήσουν τις πύλες εξόδου. Στη συνέχεια, πρέπει να ανοίξουν τις πύλες εξόδου και να φύγουν από την περιοχή, ή να βρουν μια πόρτα διαφυγής για να μπουν. Η επισκευή μιας γεννήτριας απαιτεί 80 χρεώσεις. Μια φόρτιση ισούται με το ένα δευτερόλεπτο στο παιχνίδι κανονικά, αλλά υπάρχουν προνόμια και εργαλειοθήκες που επιταχύνουν την ταχύτητα των χρεώσεων. Οι πύλες εξόδου χρειάζονται 20 χρεώσεις για να ανοίξουν. Ομοίως, ο χρόνος μπορεί να επηρεαστεί από τα προνόμια. Οι εργαλειοθήκες δεν επηρεάζουν την ταχύτητα επισκευής της πύλης εξόδου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steam. 12  Σεπτεμβρίου 2003. 381210. Ανακτήθηκε στις 31  Μαρτίου 2022.
  2. «Behaviour Interactive buys Dead by Daylight publishing rights». GamesIndustry.biz (στα Αγγλικά). 21 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2022.