Danny Phantom

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Danny Phantom
ΕίδοςΚιν. σχεδίων, Κωμωδία, Περιπέτεια δράσης
ΔημιουργοίButch Hartman
ΣκηνοθεσίαButch Hartman
Μουσική τίτλωνGuy Moon και Butch Hartman
ΧώραΚαναδάς Καναδάς
 ΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός επεισοδίων53
Παραγωγή
ΠαραγωγήBob Boyle (περίοδος 1)
Διάρκεια22 λεπτά
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςNickelodeon
Προβολή3 Απριλίου 2004–
24 Αυγούστου 2007
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://www.nick.com/danny-phantom

Το Danny Phantom είναι σειρά κινουμένων σχεδίων Καναδικής/Αμερικανικής παραγωγής που δημιουργήθηκε από τον Μπουρτς Χάρτμαν για το Nickelodeon. Έκανε πρεμιέρα στις 3 Απριλίου, 2004 στην Αμερική αμέσως μετά τα Kids' Choice Awards 2004 και το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 24 Αυγούστου, 2007. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή του 14χρονου Ντάνι Φέντον ο οποίος, μετά από ένα ατύχημα με μία πύλη που συνδέει τον κόσμο μας με την Ζώνη των Φαντασμάτων, αποκτά δυνάμεις φαντάσματος και σώζει την πόλη του και στο τέλος τον κόσμο από επιθέσεις φαντασμάτων. Στο πλευρό του είναι οι δύο κολλητοί του και αργότερα η αδερφή του που τον βοηθούν να κρατήσει την διπλή του ταυτότητα κρυφή.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάνι είναι ένας έφηβος που μετά από ένα ατύχημα με μία εφεύρεση του πατέρα του, αποκτά δυνάμεις φαντάσματος. Μαζί με τους κολλητούς του, Σαμ και Τάκερ, προσπαθεί να προστατέψει την πόλη του από επιθέσεις άλλων φαντασμάτων ενώ ταυτόχρονα κρατά την ταυτότητά του κρυφή από τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε φορά ένας νέος εχθρός θα εμφανιστεί και ο Ντάνι θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει ως φάντασμα αλλά και παράλληλα να ξεπεράσει τις καθημερινές δυσκολίες που έχει η ζωή ενός εφήβου.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντάνιελ "Ντάνι" Φέντον/Ντάνι Φάντομ (Γιώτα Μηλίτση): ένα 14χρονο αγόρι και πρωταγωνιστής της σειράς. Ο Ντάνι είναι αδέξιος και ήσυχος χαρακτήρας μέχρι που αποκτά δυνάμεις φαντάσματος και αποφασίζει να υπερασπιστεί την πόλη του πολεμώντας άλλα φαντάσματα. Ως φάντασμα, αυτοαποκαλείται Ντάνι Φάντομ αν και , μέχρι την δεύτερη σεζόν, οι κάτοικοι του Άμιτι Παρκ τον γνωρίζουν ως Αόρατο Μπιλ. Εκτός από αυτές τις μάχες, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και καθημερινά προβλήματα ως έφηβος. Μαζί με τους κολλητούς του, Σαμ και Τάκερ, προσπαθούν να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία κρατώντας την διπλή ταυτότητα του Ντάνι μυστική. Από το πρώτο επεισόδιο φαίνεται να ενδιαφέρεται για την Σαμ μέχρι που στο τέλος της σειράς γίνονται ζευγάρι.
  • Σαμάνθα "Σαμ" Μάνσον (Μαρία Αμανάκη): η κολλητή του Ντάνι και υπεύθυνη για το ατύχημα που του έδωσε δυνάμεις φαντάσματος. Αν και είναι σχετικά πλούσια, προτιμά να κρατάει κρυφή την οικονομική επιτυχία της οικογένειάς της και να δείχνει στον κόσμο τον πραγματικό της εαυτό. Είναι χορτοφάγος και γκοθ. Συχνά λέει ότι ο Ντάνι είναι ο καλύτερος της φίλος ενώ μέχρι το τέλος της σειράς τρέφει γι' αυτόν άλλα αισθήματα που προσπαθεί να μην μαθευτούν. Είναι επίσης εκείνη που σχεδίασε το λογότυπο του Ντάνι στην αρχή της 2ης σεζόν.
  • Τάκερ Φόλεϊ (Ντορίνα Θεοχαρίδου): ο κολλητός του Ντάνι και κολλημένος με την τεχνολογία. Τις περισσότερες φορές έχει μαζί του ένα PDA και άλλες συσκευές που βοηθούν τον Ντάνι στις μάχες του με άλλα φαντάσματα. Είναι επίσης γνωστός και ως ο πλακατζής και γκαφατζής της παρέας.
  • Τζάσμιν "Τζαζ" Φέντον (Μαρία Αμανάκη): η 16χρονη υπερπροστατευτική αδερφή του Ντάνι. Είναι έξυπνη και θεωρεί τον εαυτό της ενήλικα. Αν και μαθαίνει για τις δυνάμεις του Ντάνι, προτιμά να το κρατήσει μυστικό μέχρι ο αδερφός της να νιώσει έτοιμος να της μιλήσει γι' αυτό.
  • Τζακ Φέντον (Νέστορας Κοψιδάς): ο πατέρας του Ντάνι και της Τζαζ. Είναι χαζός και αφελής σαν χαρακτήρας. Εθισμένος με το κυνήγι φαντασμάτων, πιστεύει πως όλα τα φαντάσματα, όπως και ο Ντάνι Φάντομ, είναι σατανικά και πρέπει να εξοντωθούν. Νοιάζεται για την οικογένειά του αλλά δεν γνωρίζει για τις δυνάμεις του Ντάνι. Σχεδόν πάντα εμφανίζεται με πορτοκαλί στολή εργαστηρίου.
  • Μάντι Φέντον (Μαρία Αμανάκη): μητέρα του Ντάνι και της Τζαζ, σύζυγος του Τζακ. Αντίθετα από τον σύζυγό της, η Μάντι είναι έξυπνη αν και μοιράζεται μαζί του το πάθος της για κυνήγι φαντασμάτων. Έχει εξαιρετικές πολεμικές ικανότητες και, όπως ο Τζακ, πιστεύει ότι όλα τα φαντάσματα πρέπει να εξοντωθούν. Ούτε εκείνη γνωρίζει για τις δυνάμεις του Ντάνι και σπάνια εμφανίζεται χωρίς την μπλε στολή εργαστηρίου της.
  • Βλαντ Μάστερς/Βλαντ Πλάσμιους (Νέστορας Κοψιδάς): ο, επίσης μισός φάντασμα, κύριος εχθρός του Ντάνι. Ο Βλαντ ήταν συμμαθητής του Τζακ και της Μάντι στο κολλέγιο και εργάζονταν και οι τρεις πάνω σε μία πύλη που θα οδηγούσε σε μια άλλη διάσταση. Το πείραμα, όμως, λήγει στραβά καθώς αυτός που την πληρώνει είναι ο Βλαντ αφού, μετά από μία έκρηξη, καταλήγει να έχει δυνάμεις φαντάσματος. Με τα χρήματα που αποκτά με αυτές του τις δυνάμεις, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πάρει την Μάντι και τον Ντάνι μακριά από τον Τζακ ώστε να του καταστρέψει τη ζωή.

YouTube και πιθανή επιστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Αυγούστου του 2016, ο δημιουργός της σειράς Μπουρτς Χάρτμαν δημοσίευσε ένα βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, όπου παρουσιάζει τον Ντάνι, την Σαμ και τον Τάκερ 10 χρόνια μετά από το τέλος της σειράς. Στις 22 Μαΐου του 2017, δημοσίευσε ένα παρόμοιο βίντεο, αυτή τη φορά δείχνοντας την εξέλιξη της Τζαζ, του Τζακ, της Μάντι, του Βλαντ και του Ντάνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Danny Phantom (character)» (στα αγγλικά). Danny Phantom Wiki. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]