CrypTool

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
CrypTool
Στιγμιότυπο του CrypTool που εξηγεί βήμα βήμα την δημιουργία κρυπτογραφικής υπογραφής.
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας1998
Είδοςελεύθερο λογισμικό, εκπαιδευτικό λογισμικό
Διανομή
Έκδοση1.0.8 (30 Νοέμβριος 2021)[1]
ΛειτουργικάΑνεξάρτητο πλατφόρμας, Microsoft Windows, Linux
ΑρχιτεκτονικήMicrosoft Windows
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςΠολυτεχνείο του Ντάρμστατ, Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν, Πανεπιστήμιο του Κάσσελ, Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν
Γραμμένο σεC++, C#, Java
Άδεια χρήσηςΆδεια Apache, Έκδοση 2.0, άδεια Apache
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
http://www.cryptool.org
Αποθετήριο κώδικα
https://github.com/jcryptool/core

Το CrypTool είναι ένα ανοικτού κώδικα εργαλείο ηλεκτρονικής μάθησης για την επεξήγηση κρυπτογραφικών εννοιών.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εισαγωγή των χρηστών στο πεδίο της κρυπτογραφίας γίνεται με την αξιοποίηση γραφικών διεπιφανειών, άμεσα διαθέσιμης ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης, αναλυτικών εργαλείων και των αλγορίθμων του CrypTool. Είναι διαθέσιμα διάφορα κλασικά κρυπτογραφήματα, καθώς και ασύμμετρα κρυπτογραφήματα όπως τα RSA, κρυπτογραφία ελλειπτικών καμπυλών, ψηφιακές υπογραφές και το πρωτόκολλο Ντίφι-Χέλμαν, πολλά από τα οποία οπτικοποιούνται με κινούμενες αναπαραστάσεις. Ακόμη περιέχει έναν εισαγωγικό οδηγό με κινούμενες αναπαραστάσεις για τους πρώτους αριθμούς και τη στοιχειώδη θεωρία αριθμών.

Ανάπτυξη, ιστορία και προοπτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη του CrypTool άρχισε το 1998. Αρχικά αναπτύχθηκε από γερμανικές εταιρίες και πανεπιστήμια, αλλά τώρα πλέον είναι ένα έργο ανοικτού κώδικα. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεισφέρουν τακτικά στο έργο. Ο ρόλος του είναι να ενημερώσει τους χρήστες σχετικά με τους τρόπους που μπορεί η κρυπτογραφία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια των δικτύων, καθώς και να εξηγήσει τις θεμελιώδεις έννοιες της κρυπτογραφίας.[2] Το λογισμικό είναι διαθέσιμο στα αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά, ισπανικά και σερβικά. Η ανάπτυξη της ελληνικής έκδοσης μόλις ξεκίνησε.

Η τρέχουσα έκδοση, CrypTool 1.4.30, δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2010. Είναι γραμμένη σε C++ και σχεδιασμένη για το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Η μεταφορά του [3] του CrypTool 1.x σε Linux με το Qt4 έχει επίσης ξεκινήσει.

Το 2007, ξεκίνησε η ανάπτυξη δύο ακόμη έργων, που και τα δύο βασίζονται σε μια αρχιτεκτονική επιπρόσθετων (pure-plugin), που πρόκειται να λειτουργήσουν ως διάδοχοι του αρχικού προγράμματος CrypTool. Και για τους δύο διαδόχους δημοσιεύονται τακτικά δοκιμαστικές εκδόσεις:

  • CrypTool 2.0[4] (αναπτυγμένο σε C#/.NET/WPF) χρησιμοποιεί τις έννοιες του οπτικού προγραμματισμού για να επεξηγήσει κρυπτογραφικές διαδικασίες.
  • JCrypTool 1.0[5][6] (αναπτυγμένο σε Java/Eclipse/RCP/SWT) είναι ανεξάρτητη πλατφόρμα που προσφέρει και προσέγγιση με επίκεντρο το έγγραφο (document-centric) αλλά και προσέγγιση με επίκεντρο τις λειτουργίες (function-centric).

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το CrypTool έχει λάβει αρκετά διεθνή βραβεία ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως τα TeleTrusT Special Award 2004, EISA 2004, IT Security Award NRW 2004[7] και το Selected Landmark in the Land of Ideas 2008.[8]

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το CrypTool χρησιμοποιείται σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και οργανισμούς για επιμόρφωση και εκπαίδευση. Παγκοσμίως, γίνεται λήψη του πακέτου CrypTool 1.x περισσότερες από 6.000 φορές κάθε μήνα από τον ιστότοπο του CrypTool. Λίγο πάνω από το 50% των λήψεων αφορούν την αγγλική έκδοση.

Το CrypTool στο διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο CrypTool περιλαμβάνει επίσης τις ιστοσελίδες CrypTool Online[9] και CrypTool Mobile.[10] Οι ιστότοποι αυτοί επιτρέπουν στους χρήστες να δοκιμάζουν κρυπτογραφικές μεθόδους άμεσα μέσω ενός φυλλομετρητή ή ενός smartphone (με χρήση JavaScript), χωρίς την ανάγκη λήψης και εγκατάστασης λογισμικού. Οι ιστότοποι αυτοί προσπαθούν να παρουσιάσουν το όλο θέμα με έναν εύκολο και ελκυστικό τρόπο για τους αρχάριους χρήστες και τους νέους. Οι σύνθετες εργασίες εξακολουθούν να απαιτούν την offline έκδοση του CrypTool.

MysteryTwister C3 (MTC3)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 ξεκίνησε ένας διεθνής διαγωνισμός κρυπτογραφίας[11], ο οποίος είναι επίσης μέρος του έργου CrypTool. Ο διαγωνισμός προσφέρει αυτή τη στιγμή περίπου 70 προκλήσεις που αφορούν παλιούς και σύγχρονους αλγόριθμους κρυπτογράφησης που σχεδιάστηκαν από συγγραφείς διαφορετικών χωρών. Στο δικτυακό τόπο του MTC3 είναι διαθέσιμη μια διαχειριζόμενη πλατφόρμα συζητήσεων (με περισσότερες από 600 δημοσιεύσεις), στατιστικά χρηστών και ένα hall-of-fame. Όλες οι προκλήσεις παρουσιάζονται σε μορφή PDF στα αγγλικά και στα γερμανικά. Οι προκλήσεις κατανέμονται σε τέσσερα επίπεδα τα οποία κυμαίνονται από απλά αινίγματα επιλύσιμα με χαρτί-και-μολύβι μέχρι μαθηματικές προκλήσεις σύγχρονης κρυπτανάλυσης για ερευνητές και εμπειρογνώμονες. Περισσότεροι από 2000 εγγεγραμμένοι χρήστες ασχολούνται με την επίλυση αυτών των προκλήσεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Release 1.0.8» (στα Αγγλικά). 30 Νοέμβριος 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουάριος 2022. 
  2. Ιστοσελίδα CrypTool: CrypTool for Awareness Αρχειοθετήθηκε 2011-09-30 στο Wayback Machine..
  3. CrypTooLinux: CrypTooLinux project Αρχειοθετήθηκε 2017-09-19 στο Wayback Machine., μεταφέροντας το CT 1.x σε Linux.
  4. CrypTool 2.0: Ιστοσελίδα για τους συμμετέχοντες στην ανάπτυξη του έργου CT2 Αρχειοθετήθηκε 2011-12-26 στο Wayback Machine. Οι δοκιμαστικές εκδόσεις εμφανίζονται σαν "nightly builds".
  5. JCrypTool 1.0: SourceForge project of JCT Η δοκιμαστική έκδοση RC3 είναι διαθέσιμη από τον Ιούλιο του 2010.
  6. JCrypTool 1.0: Ιστοσελίδα του έργου JCT Αρχειοθετήθηκε 2011-07-24 στο Wayback Machine.
  7. secure-it.nrw: Verleihung des »IT-Sicherheitspreis NRW 2004« (German) Αρχειοθετήθηκε 2009-06-28 στο Wayback Machine.
  8. Germany. Land of Ideas: Ort des Tages: CrypTool, Siegen (German) Αρχειοθετήθηκε 2011-01-08 στο Wayback Machine.
  9. Online έκδοση για φυλλομετρητές: CrypTool Online
  10. Online έκδοση για smartphones: CrypTool Mobile Αρχειοθετήθηκε 2014-08-26 στο Wayback Machine.
  11. MysteryTwister C3 (MTC3): International Cipher Contest "MysteryTwister C3" (MTC3)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]