Τσανγκ'ε 1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Chang'e 1)
Τσανγκ'ε 1
ΟργανισμόςΕθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςLong March 3A
Ημερομηνία εκτόξευσης24  Οκτωβρίου 2007
Τόπος εκτόξευσηςΔιαστημικό Κέντρο Σιτσάν
COSPAR ID2007-051A
Μάζα2.350 κιλά

Το Τσανγκ'ε 1 (απλοποιημένα κινέζικα: 嫦娥一号|t=嫦娥一號, Yī Hào), ένα τηλεκατευθυνόμενο διαστημόπλοιο που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, είναι μέρος της πρώτης φάσης του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της σελήνης. Αυτή η πρώτη φάση καλείται Η Τροχιά του Τσάνγκ-Γκσί. Το διαστημικό σκάφος πήρε το όνομά του από την ομώνυμη κινέζικη θεά του φεγγαριού, την Τσανγκ'ε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το λεπτομερές σχέδιο του πρώτου κατά μέρους στόχου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004. Η μελέτη έρευνας και κατασκευής ενός δοκιμαστικού πρωτότυπου καθώς και τα σχετικά δοκιμαστικά είχαν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2005. Ακολούθησαν ο επιμελής σχεδιασμός, η κατασκευασία και συναρμολόγηση του διαστημοπλοίου, καθώς και διάφορα πειράματα στο έδαφος της γης που ολοκληρώθηκαν πριν από τον Δεκέμβριο του 2006.

Το Τσανγκ'ε 1 εκτοξεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2007, ώρα 10:05 GMT[1] από το διαστημικό κέντρο Σιτσάνγκ. Πέρασε από τη σεληνιακή τροχιά μεταφοράς στις 31 Οκτωβρίου και μπήκε στην τροχιά γύρω από τη σελήνη στις 5 Νοεμβρίου. Οι πρώτες εικόνες της σελήνης αναμεταδόθηκαν στις 26 Νοεμβρίου 2007. Η αποστολή πρόκειται να διαρκέσει ένα έτος.

Στόχοι της αποστολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τροχιά του Τσάνγκ-Γκσί έχει τέσσερις κυρίους στόχους:[2]

  1. Τη λήψη εικόνων για την παρασκευή τρισδιάστατων απεικονίσεων της επιφάνειας της σελήνης. Την υποδιαίρεση των γεωγραφικών περιοχών και των γεωλογικών δομών στην επιφάνεια της σελήνης, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μελλοντικές απόπειρες ομαλής προσσελήνωσης. Ο δορυφόρος Τσανγκ'ε 1 πρόκειται να κάνει πλήρη κάλυψη της σφαίρας της σελήνης, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών κοντά στους δυο πόλους, τον βόρειο και τον νότιο που δεν δεν είχανε φωτογραφήσει οι προηγούμενες διαστημικές αποστολές.
  2. Την εξερεύνηση της επιφάνειας της σελήνης για ωφέλιμους πόρους και η ανάλυση και χαρτογράφηση της φυσικής διανομής των διάφορων στοιχείων στην επιφάνεια της σελήνης. Η Κίνα ελπίζει να ανακαλύψει δεκατέσσερα χρήσιμα στοιχεία (κάλιο (K), θόριο (Th), ουράνιο (U), οξυγόνο (O), πυρίτιο (Si), μαγνήσιο (Mg), αργίλιο (Al), ασβέστιο (Ca), τελλούριο (Te), τιτάνιο (Ti), νάτριο (Na), μαγγάνιο (Mn), χρώμιο (Cr), και λανθάνιο (La)),[3] έναντι των δέκα στοιχείων (Κ, u, θόριο, Φε (σίδηρος), Tj, ο, Si, Al, Mg, και Ca)[4] που μέχρι τώρα ανακάλυψε ο Lunar Prospector της NASA, και τη γενική αξιολόγηση προοπτικής στην επιφάνεια της σελήνης.
  3. Την εξέταση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του σεληνιακού χώματος και αξιολόγηση του βάθους του, καθώς επίσης και του ποσού ηλίου-3 (³He).
  4. Την εξέταση του διαστημικού περιβάλλοντος μεταξύ 40.000 χλμ και 400.000 χλμ από τη γη, καταγράφοντας στοιχεία όσον αφορά τον ηλιακό άνεμο και τη μελέτη της επίδρασης που έχει η δραστηριότητας του ήλιου στη γη και το φεγγάρι.

Οι πρώτοι τρεις στόχοι αφορούν τη Σελήνη, ενώ ο τέταρτος στόχος αφορά τη διαδικασία της αποστολής του Τσανγκ'ε 1 στο φεγγάρι, και γι' αυτό ασχολείται με το φυσικό περιβάλλον μεταξύ της γης και του φεγγαριού.

Επιπλέον, το διαστημικό σκάφος εξερεύνησης της σελήνης, αποτελείται από πέντε σημαντικά συστήματα:

  • το δορυφορικό σύστημα,
  • το σύστημα εκτόξευσης,
  • την εξέδρα εκτοξεύσεων,
  • το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου, και
  • το σύστημα επίγειων εφαρμογών.

Περιγραφή της πτήσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκτόξευση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2007, αλλά καθυστέρησε για να επιτευχθεί καλύτερη χρονική στιγμή για την εκτόξευση.[5] Η εκτόξευση έγινε στις 24 Οκτωβρίου 2007, στις 10:05 GMT με πύραυλο Long March 3A από το διαστημικό κέντρο Σιτσάνγκ στην επαρχία Σετσουάν.

Μετά από την εκτόξευση ο Τσανγκ'ε 1 έκανε τρεις τροχιές γύρω από τη γη, και με μια πυροδότηση στο περίγειο κάθε φορά ανύψωνε το απόγειο της τροχιάς, έως ότου με μια τελική πυροδότηση μπήκε σε τροχιά για το φεγγάρι στις 31 Οκτωβρίου 2007. Μια άλλη πυροδότηση τον έβαλε σε πολική τροχιά γύρω από το φεγγάρι, με περαιτέρω πυροδοτήσεις στο περισέλληνο των πρώτων τριών τροχιών για να μειωθεί το αποσέλληνο έως ότου η τροχιά του τελικά πάρει απολύτως κυκλική μορφή. Η είσοδος στη σεληνιακή τροχιά είχε προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2007.

Η αναμετάδοση των πρώτων εικόνων του φεγγαριού αναμένονται για τα τέλη Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικά του σκάφους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δορυφόρος Τσανγκ'ε 1 φέρει 24 όργανα ανίχνευσης. Ζυγίζει πάνω από δυο τόνους (2.350 κιλά), μεταφέρει φορτίο 130 κιλών και θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για ένα χρόνο.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «China's 1st moon orbiter enters Earth orbit». Xinhua News Agency. 24 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2007. 
  2. «Chang'e-1 - new mission to Moon lifts off». European Space Agency. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2007. 
  3. 3,0 3,1 Sūn Huīxiān (孙辉先); Dài Shùwǔ (代树武); Yáng Jiànfēng (杨建峰); Wú Jì (吴季); Jiāng Jǐngshān (姜景山) (2005). «Scientific objectives and payloads of Chang’E-1 lunar satellite». Journal of Earth System Science 114: 789–794. http://www.ias.ac.in/jessci/dec2005/ilc-25.pdf. 
  4. D. J. Lawrence; W. C. Feldman; B. L. Barraclough; A. B. Binder; R. C. Elphic; S. Maurice; D. R. Thomsen (1998). «Global Elemental Maps of the Moon: The Lunar Prospector Gamma-Ray Spectrometer». Science 281 (5382): 1484 - 1489. doi:10.1126/science.281.5382.1484. 
  5. «Chang'e-1 Satellite Launch Delayed». China Radio International. 15 Μαρτίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]