Centenionalis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

O centenionalis, πληθ. centenionales, ήταν μπρούτζινο νόμισμα στην προσπάθεια του Κώνστα και του Κωνστάντιου Β΄ να επανεισάγουν ένα μεγάλο νόμισμα μεταξύ των ετών 320 και 340, καθώς οι φόλλεις είχαν συρρικνωθεί δραματικά.

Διπλός centenionalis του Μαγνέντιου (350-353) βάρους 8.88 γραμ. από το νομισματοκοπείο της Αμιένης/Αμιάν. Επιγρ.: D N MAGNENTIVS P F AVG / SALVS DD NN AVG ET CAES, ΧΡ Α Ω ΑΜΒ[IANUM].

Ο πρώτος centenionalis ήταν, όπως λέει και το όνομα, το 1/100 του σόλιδου (centum = εκατό). Ήταν ένα μπρούτζινο νόμισμα που περιείχε άργυρο και έκοψε πρώτα ο Διοκλητιανός, αλλά γρήγορα μειώθηκε η περιεκτικότητά του σε άργυρο, ώσπου εξαλείφθηκε ο άργυρος από αυτό.

Δεν είναι σίγουρο ποιος ήταν ακριβώς ο τύπος του νομίσματος, αλλά οι νομισματολόγοι έχουν κατηγοριοποιήσει μεγάλα μπρούτζινα νομίσματα της ανωτέρω περιόδου με την ονομασία αυτή. Ο centenionalis πάντως δεν κράτησε πολύ. Ως το τέλος του Θεοδοσίου Α΄, κόπηκαν μόνο μικρότερες παραλλαγές μπρούτζινων νομισμάτων, τα λεγόμενα μπρούτζινα του Κωνσταντίνου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]