Castrol

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Castrol Ltd.
Νομική μορφήLimited
ΚλάδοςΠετρελαιοειδή
Ίδρυση1960
ΙδρυτήςΤσαρλς Γουέικφιλντ
ΈδραΠάνγκμπουρν, Μπέρκσαϊρ, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠροϊόνταΠετρέλαιο, πετροχημικά, λιπαντικά
ΜητρικήBP
Ιστότοποςcastrol.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Castrol είναι βρετανική εταιρεία λιπαντικών αυτοκινήτου και βιομηχανικών λιπαντικών με έδρα το Πάνγκμπουρν του Μπέρκσαϊρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λαδιών, λιπαντικών και παρόμοιων προϊόντων για τις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμογής λίπανσης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Τσαρλς Τσιρς Γουέικφιλντ το 1899, με την επωνυμία «Wakefield Oil Company». Η επωνυμία «Castrol» προήλθε από την περίοδο κατά την οποία, οι ερευνητές πρόσθεσαν καστορέλαιο σε συνθέσεις λιπαντικών της εταιρείας.[1] Το 1966, η Castrol εξαγοράστηκε από τη σκωτική εταιρεία Burmah Oil, η οποία μετονομάστηκε σε Burmah-Castrol. Η Burmah-Castrol εξαγοράστηκε από την πολυεθνική BP με έδρα το Λονδίνο το 2000.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "Wakefield Oil Company" ιδρύθηκε από τον Τσαρλς Γουέικφιλντ το 1899. Ο Τσαρλς Γουέικφιλντ είχε παραιτηθεί προηγουμένως από τη δουλειά του στη Vacuum Oil για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση στο Λονδίνο, πουλώντας λιπαντικά για τρένα και βαριά μηχανήματα. Η εταιρεία κυκλοφόρησε το πρώτο της λιπαντικό το 1906. Η νέα επιχείρηση ιδρύθηκε στο Cheapside στο Λονδίνο για να εμπορευματοποιήσει λιπαντικά για τρένα και άλλα βαριά μηχανήματα. Οκτώ πρώην υπάλληλοι της Vacuum Oil εντάχθηκαν στη νέα εταιρεία του Γουέικφιλντ.

Στις αρχές του 20ου. αιώνα, η Wakefield Co. ανέπτυξε λιπαντικά ειδικά κατάλληλα για αυτοκίνητα και αεροπλάνα.[2] Η μάρκα "Castrol" δημιουργήθηκε αφότου οι ερευνητές πρόσθεσαν μετρημένες ποσότητες καστορέλαιο (φυτικό έλαιο που προέρχεται από καστορέλαιο) στις λιπαντικές συνθέσεις τους.[3] Μέχρι το 1960, το όνομα του λαδιού κινητήρα είχε επισκιάσει το ίδιο το όνομα της εταιρείας, οπότε η "CC Wakefield & Company" μετονομάστηκε σε "Castrol Limited".[4] Το 1966, η Castrol εξαγοράστηκε από την εταιρεία Burmah Oil, η οποία μετονομάστηκε σε "Burmah-Castrol". Η Burmah-Castrol αγοράστηκε από την πολυεθνική BP με έδρα το Λονδίνο (τότε, "BP Amoco plc") το 2000.[5]

Όταν αγοράστηκε, η Burmah-Castrol είχε τζίρο σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων λιρών με λειτουργικά κέρδη 284 εκατομμυρίων λιρών. Η εταιρεία είχε επίσης 18.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, με δραστηριότητες σε 55 χώρες. Από την άλλη πλευρά, η BP Amoco είχε 80.400 υπαλλήλους παγκοσμίως και έσοδα άνω των 63 δισεκατομμυρίων λιρών.[6]

Ενώ οι εργασίες του Burmah χωρίστηκαν στον όμιλο, η Castrol παρέμεινε ως θυγατρική της BP.

Αιγίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Motorsport[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάρκα έχει εμπλακεί στη Formula 1 για πολλά χρόνια, προμηθεύοντας πολλές ομάδες, όπως η McLaren (1979–1980 και 2017–2020), η Williams (1997–2005), η Team Lotus (1992–1993), η Brabham (1983– 1984), Jaguar (2000–2004), Renault/Alpine (2017 – σήμερα) και Walter Wolf Racing.[7]

Η Castrol είναι χορηγός της Ford World Rally Team και της M-Sport στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι από το 2003 και την εργοστασιακή ομάδα του Chip Ganassi Racing Ford GT από το 2016 έως το 2019. Επίσης, έχει χορηγήσει δραστηριότητες της Volkswagen Motorsport στο Ράλι Ντακάρ και αργότερα στο World Rally Championship από το 2005. Οι δραστηριότητες της Audi Sport στους αγώνες ράλι χρηματοδοτούνται από την Castrol, καθώς και το πρόγραμμα Le Mans Prototypes από το 2011. Η BMW Motorsport χορηγείται από την Castrol από το 1999 έως το 2014.

Η Toyota Motorsport είχε την χορηγία της Castrol στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από το 1993 έως το 1998 και η Hyundai Motorsport την είχε από το 2000 έως το 2002. Επίσης, η ομάδα του εργοστασίου της Honda στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού έχει την χορηγία της Castrol από το 2012. Στο Πρωτάθλημα GT της Ιαπωνίας , η Toyota Supra της TOM και αργότερα το Mugen Honda NSX είχαν χορηγίες από την Castrol.

Στη Βόρεια Αμερική, η Castrol υπήρξε ενεργός χορηγός των drag race της NHRA. Η Castrol ήταν χορηγός της John Force Racing με την επωνυμία GTX από το 1987 έως το τέλος της σεζόν του 2014. Επίσης, οι All American Racers είχαν χορηγία Castrol στο CART World Series από το 1996 έως το 1999. Το 2014, η Castrol χρηματοδότησε την πρώην ομάδα IndyCar που κέρδισε το Indy 500, Bryan Herta Autosport, με τον Άγγλο πρωτάρη Jack Hawksworth πίσω από το τιμόνι.

Η Castrol είναι ο επώνυμος χορηγός του Castrol Raceway, μιας εγκατάστασης με πολλές πίστες συμπεριλαμβανομένων οβάλ, drag και μοτοκρός στο Έντμοντον της Αλμπέρτα του Καναδά.[8] Η Castrol είναι ο χορηγός του D.J. Kennington στη σειρά NASCAR Canadian Tire Series και NASCAR Cup Series.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Castrol της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).