Μετάβαση στο περιεχόμενο

Castello di Athene (χαρακτικό 17ου αιώνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Castello di Athene
ΟνομασίαCastello di Athene
Έτος δημιουργίας1670
Είδοςχαρακτικό
δεδομένα

Το «Castello di Athene» («Κάστρο της Αθήνας») είναι χαρακτικό του 17ου αιώνα, άγνωστου Ιταλού καλλιτέχνη. Είναι η αρχαιότερη καλλιτεχνική σαφής αναπαράσταση της Ακρόπολης των Αθηνών.

Ιστορική αναδρομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την οπισθοχώρηση του Μοροζίνι στην Κάνδια το 1669 τελείωσαν οι αναμετρήσεις μεταξύ Ενετών και Υψηλής Πύλης. Η Μεσόγειος έγινε πάλι επισκέψιμη, αν και ο κίνδυνος των κουρσάρων συνέχισε να υφίσταται παντού. Αλλά και οι Τούρκοι στην στεριά καραδοκούσαν και αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τους επισκέπτες, χαρακτηρίζοντάς τους είτε κατασκόπους, είτε προπομπούς μιας νέας επικείμενης επίθεσης των Ενετών. Γι'αυτό και κρατούσαν τα κάστρα τους κλειστά και δεν άφηναν κανένα ξένο να μπει μέσα. Μόνος επισκέπτης της ακρόπολης ήταν ο Μαρκήσιος του Νοϊντέ. Ούτε ο αδελφός Pére Babin δεν ανέβηκε συχνά στην Ακρόπολη, αλλά ούτε και ο Σπον ή ο Vernon.

Η εικόνα παρουσιάζει το τοπίο με την Ακρόπολη. Ο καλλιτέχνης αποδίδει τα σημαντικότερα σημεία με αρκετή ακρίβεια και με φωτοσκιάσεις. Περιέχει όμως μερικά λάθη στις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και στη σιλουέτα της οροσειράς στο βάθος. Η Ακρόπολη παρουσιάζεται ανέπαφη, παρόλο του στην πραγματικότητα επέστη ζημιά από έκρηξη βόμβας το 1656. Επίσης λείπει ο Ναός της Απτέρου Νίκης. Ο αριθμός των κιόνων είναι λανθασμένος, στη νότια, αλλά και στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα, ενώ ο μιναρές που αργότερα κατεδαφίστηκε, είναι σε λάθος θέση. Άλλα κτίρια που βλέπουμε στον πίνακα είναι ο Παρθενώνας, ο Φραγκικός Πύργος (Ακρόπολη Αθηνών), η Κλεψύδρα, το Ηρώδειο ωδείο, το οποίο είναι επιγεγραμμένο με το όνομα «περιπατητική σχολή» (ιτ. Scuola de´ Peripatetici in ruina), το Χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου, το οποίο εδώ ονομάζεται «υπό την ακρόπολη Πανός ιερό» (ιτ. Tempio di Pan sotto la rocca), ένας ανερμήνευτος «Ναός της Γοργόνας (ιτ. Tempio de la Gorgona) που βρίσκεται στην θέση του μνημείου του Λυσικράτη, η Πύλη του Αδριανού, η γέφυρα του Ιλισού, το υδραγωγείο του Αδριανού, η Ακαδημία του Πλάτωνα.

Αξιολόγηση του πίνακα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η αρχαιότερη απόδοση της Ακρόπολης και άλλων μνημείων. Αν και περιέχει ορισμένες ανακρίβειες, ο πίνακας ετούτος είναι ωστόσο μια σημαντική βοήθεια για την μελέτη και ερμηνεία των περιγραφών περιηγητών του 17ου αιώνα και την κατανόηση των μνημείων και την εξακρίβωση της θέσης τους.


  • Φρίντριχ φον Ντουν (1876). Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts, Athenische Abteilung. Berlin: Gebr. Mann. σελίδες 38-47 και πίνακας ΙΙ. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2012.