Bullet Train (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bullet Train
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Λιτς
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Λιτς και Αντουάν Φουκουά
ΣενάριοZak Olkewicz
Βασισμένο σεBullet Train
ΠρωταγωνιστέςΜπραντ Πιτ, Τζόι Κινγκ, Άντριου Κότζι, Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Μπράιαν Ταϊρί Χένρι, Ζαζί Μπιτζ, Μάζι Όκα, Μάικλ Σάνον, Λόγκαν Λέρμαν, Χιρογιούκι Σανάντα, Bad Bunny, Karen Fukuhara, Σάντρα Μπούλοκ, Pavel Lychnikoff[1], Yoshi Sudarso[2], Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ράιαν Ρέινολντς, Μισέλ Λι, Ντέιβιντ Λιτς και Nancy Daly
ΜουσικήDominic Lewis[1]
ΦωτογραφίαΤζόναθαν Σέλα
ΜοντάζElísabet Ronaldsdóttir
Εταιρεία παραγωγής87North Productions και Sony Pictures
ΔιανομήSony Pictures, Columbia Pictures και InterCom[3]
Πρώτη προβολή3  Αυγούστου 2022 (Γαλλία και Ουγγαρία)[4][5], 18  Ιουλίου 2022 (Le Grand Rex)[6], 4  Αυγούστου 2022 (Γερμανία και Ιράκ) και 5  Αυγούστου 2022 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
Διάρκεια126 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Bullet Train είναι κωμωδία δράσης του 2022 με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ ως πληρωμένο δολοφόνο, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τους εχθρούς ενώ ταξιδεύει πάνω σε ένα τρένο σινκανσέν. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Ντέιβιντ Λιτς και βασίζεται σε σενάριο του Ζακ Ολκέβιτς που διασκευάζει το ιαπωνικό μυθιστόρημα Maria Beetle (που εκδόθηκε στα αγγλικά ως Bullet Train) του Κόταρο Ισάκα. Εκτός από τον Πιτ, στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζόι Κινγκ, Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Μπράιαν Ταϊρί Χένρι, Άντριου Κότζι, Χιρογιούκι Σανάντα, Μάικλ Σάνον, Bad Bunny και Σάντρα Μπούλοκ.

Το Bullet Train έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι στις 18 Ιουλίου 2022 και η Sony Pictures Releasing κυκλοφόρησε την ταινία στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Αυγούστου 2022. Η ταινία έχει κάνει τζίρο 239,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως[7] και έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας πρώην επαγγελματίας δολοφόνος με την κωδική ονομασία Πασχαλίτσα, που πρόσφατα άρχισε ψυχανάλυση, επιστρέφει στη δουλειά με μια νέα αισιόδοξη στάση. Η χειρίστριά του, Μαρία Μπιτλ, του αναθέτει να ολοκληρώσει ένα απλό έργο: να κλέψει έναν χαρτοφύλακα από ένα τρένο που ταξιδεύει από το Τόκιο για το Κιότο, αφού η αρχική επαφή της, ο Κάρβερ, αναγκάζεται να αποχωρήσει λόγω ασθένειας. Η Πασχαλίτσα διστάζει αρχικά, καθώς η περιβόητη κακοτυχία του συνεχίζει να τον στοιχειώνει σε κάθε δουλειά, με αποτέλεσμα να σκοτώνεται κόσμος κατά λάθος. Εν αγνοία της Πασχαλίτσας, τρεις ακόμη δολοφόνοι βρίσκονται πάνω στο τρένο: οι αδερφοί Μανταρίνι και Λεμόνι. Οι δυο τους έχουν προσληφθεί από τον Λευκό Θάνατο, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου εγκλήματος στον κόσμο, ο οποίος έχει αποκτήσει τον έλεγχο του ιαπωνικού εγκληματικού υπόκοσμου. Τα αδέρφια βρίσκουν την αποστολή τους ύποπτη καθώς ο Λευκός Θάνατος τους ανέθεσε για τη συμμετοχή τους ειδικά επειδή είχαν εκτελέσει ένα συμβόλαιο στη Βολιβία.

Έχοντας ανακαλύψει τον απαχθέντα γιο του Λευκού Θανάτου και τον χαρτοφύλακά που περιείχε τα λύτρα του (ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων), τα αδέρφια πρέπει να τα παραδώσουν και τα δύο στο Κιότο. Εντωμεταξύ, στην πρώτη θέση του τρένου, μια δολοφόνος με την κωδική ονομασία Πρίγκιπας καλεί τον συνάδελφο δολοφόνο Γιουίτσι Κιμούρα στο τρένο, έχοντας σπρώξει τον μικρό του γιο από την ταράτσα ενός κτιρίου. Με έναν συνεργάτη στο νοσοκομείο έτοιμο να σκοτώσει το αγόρι, ο Πρίγκιπας αναγκάζει τον Κιμούρα να συνεργαστεί με το σχέδιό της: να παγιδέψει τον χαρτοφύλακα και το όπλο του Κιμούρα με εκρηκτικά για να σκοτώσει τον Λευκό Θάνατο, ο οποίος είναι διαβόητος για την εκτέλεση ανθρώπων με ίδια τους τα όπλα. Κλέβοντας επιτυχώς τον χαρτοφύλακα, η Πασχαλίτσα πέφτει σε ενέδρα από έναν άλλο δολοφόνο, με την κωδική ονομασία Ο λύκος, ο οποίος είχε φτάσει ζητώντας εκδίκηση για τους θανάτους της γυναίκας του και ολόκληρου του καρτέλ που δηλητηριάστηκε στο γάμο τους. Μετά από μια σύντομη μάχη, ο Λύκος σκοτώνεται κατά λάθος όταν σπάει ο λαιμός του από τον χαρτοφύλακα.

Συνειδητοποιώντας ότι ο χαρτοφύλακας λείπει, τα αδέρφια βρίσκουν τον γιο του Λευκού Θανάτου νεκρό από δηλητηρίαση. Ο Πρίγκιπας πείθει το Μανταρίνι ότι ευθύνεται η Πασχαλίτσα, ενώ η Πασχαλίτσα προσπαθεί να διαπραγματευτεί με το Λεμόνι. Η Πασχαλίτσα πέφτει στον επιδιωκόμενο στόχο του Λύκου, τη Σφήκα - τη δηλητηριάστρια στο μακελειό του γάμου του, που αποκαλύπτεται ότι σκότωσε και τον γιο του Λευκού Θανάτου περίπου 42 λεπτά νωρότερα. Η Σφήκα καρφώνει στην Πασχαλίτσα δηλητήριο με μια σύριγγα, αλλά προλαβαίνει και της το ανταποδίδει. Η κακή τύχη της Πασχαλίτσας ξαναχτυπά όταν η Σφήκα τον χτυπά με τη μοναδική της δόση αντιδότου καθώς εκείνη πεθαίνει.

Έχοντας παλέψει με το Μανταρίνι και νικώντας το, η Πασχαλίτσα προσπαθεί να τον βοηθήσει να πείσει τους άνδρες του Λευκού Θανάτου ότι ο γιος του και ο χαρτοφύλακάς του είναι ασφαλείς, αλλά αποτυγχάνει όταν η κακή τύχη της Πασχαλίτσας προδίδει την κάλυψή τους. Στη συνέχεια κατεβάζει το Μανταρίνι από το τρένο. Καχύποπτο για τον Κιμούρα και τον Πρίγκιπα, το Λεμόνι πυροβολεί τον Κιμούρα, αλλά πίνει ένα μπουκάλι νερό στο οποίο είχε νωρίτερα ρίξει υπνωτικό η Πασχαλίτσα και πυροβολείται πολλές φορές από τον Πρίγκιπα. Σκαρφαλώνοντας πίσω στο τρένο, το Μανταρίνι βρίσκει το πτώμα του αδερφού του και τα βάζει τον Πρίγκιπα, ο οποίος είχε κολλημένο πάνω του ένα αυτοκόλλητο του Diesel, της ατμομηχανής από το Τόμας το τρενάκι. Ο Πρίγκιπας πείθει την Πασχαλίτσα για να παλέψει με το Μανταρίνι, με αποτέλεσμα αυτό να πυροβοληθεί θανάσιμα στον λαιμό. Ο πατέρας του Κιμούρα, ο Γέροντας, ανεβαίνει στο τρένο και αποκαλύπτεται ότι είναι πρώην πρωτοπαλίκαρο της Γιακούζα του οποίου η σύζυγος και η οικογένεια σκοτώθηκαν κατά την άνοδο του Λευκού Θανάτου στην εξουσία.

Εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του εγγονού του με τη δολοφονία του συνεργάτη του Πρίγκιπα, αυτός και η Πασχαλίτσα βρίσκουν τον Κιμούρα και το Λεμόνι ακόμα ζωντανούς, καθώς ο τελευταίος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Όλοι τους ετοιμάζονται για την ενέδρα που τους περιμένει. Το τρένο φτάνει στο Κιότο και ο Λευκός Θάνατος και οι άντρες του συναντούν την Πασχαλίτσα. Ο Πρίγκιπας, που αποκαλύπτεται ότι είναι η δυσαρεστημένη κόρη του Λευκού Θανάτου, προσπαθεί να τον πείσει να πυροβολήσει με το παγιδευμένο όπλο του Κιμούρα, αλλά εκείνος της λέει ότι αυτή δεν ήταν ποτέ μέρος του σχεδίου του. Ο Λευκός Θάνατος αποκαλύπτει ότι προσέλαβε όλους τους δολοφόνους και τους έβαλε να πάρουν το τρένο ως εκδίκηση για τη δολοφονία της γυναίκας του.

Αφού το Μανταρίνι και το Λεμόνι σφαγιάσαν τους άντρες του κατά τη διάρκεια της δουλειάς στη Βολιβία, η σύζυγός του κλήθηκε να βγάλει τον γιο τους από τη φυλακή και σκοτώθηκε από τον Κάρβερ, ο οποίος είχε σκοπό να δολοφονήσει τον σύζυγό της. Ο μόνος χειρουργός που θα μπορούσε να είχε σώσει τη γυναίκα του δηλητηριάστηκε από τη Σφήκα, εξασφαλίζοντας τον θάνατό της. Κατηγορώντας τους αδελφούς, τον Κάρβερ, τον Χόρνετ και τον ίδιο του τον γιο, ο Λευκός Θάνατος τακτοποίησε όλους τους δολοφόνους - συμπεριλαμβανομένου του Λύκου και της Πασχαλίτσας, που αντικατέστησε άθελά του τον Κάρβερ στο τρένο - να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον και τον γιο του. Προτού ο Λευκός Θάνατος προλάβει να σκοτώσει την Πασχαλίτσα, ενεργοποιείται η βόμβα του χαρτοφύλακα, χτυπώντας τους και τους δύο στο τρένο που το Λεμόνι θέτει ξανά σε κίνηση.

Καθώς το τρένο επιταχύνει ανεξέλεγκτα, ο Γέροντας μονομαχεί με τον Λευκό Θάνατο ενώ ο Κιμούρα και η Πασχαλίτσα πολεμούν τους κολλητούς του. Το Λεμόνι πέφτει μαζί με έναν κακοποιό σε ένα ποτάμι και το τρένο εκτροχιάζεται, πέφτοντας σε μια κοντινή πόλη. Η Πασχαλίτσα απειλείται με όπλο από τον Λευκό Θάνατο, ο οποίος προσπαθεί να πυροβολήσει την Πασχαλίτσα, αλλά σκοτώνεται όταν το όπλο του Κιμούρα εκρήγνυται. Η Πασχαλίτσα, ο Κιμούρα και ο πατέρας του έρχονται αντιμέτωποι με τη δολοφόνο Πρίγκιπα, που χαίρεται ότι με την τύχη της που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Λευκού Θανάτου. Καθώς δηλώνει ότι αυτή είναι ο νέος Λευκός Θάνατος, ισοπεδώνεται από το Λεμόνι που περνά οδηγώντας ένα φορτηγό γεμάτο μανταρίνια. Η Μαρία φτάνει για να σώσει την Πασχαλίτσα, η οποία έχει ασπαστεί πλήρως μια θετική άποψη για τη ζωή και τη μοίρα.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπραντ Πιτ ως Πασχαλίτσα, έμπειρος αλλά άτυχος Αμερικανός πληρωμένος δολοφόνος.
  • Τζόι Κινγκ ως Πρίγκιπας, πληρωμένη δολοφόνος που υποδύεται τη Βρετανίδα μαθήτρια.
  • Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον ως Μανταρίνι, Βρετανός δολοφόνος και αδελφός του Λεμονιού.
  • Μπράιαν Ταϊρί Χένρι ως Λεμόνι, Βρετανός δολοφόνος και αδερφός του Μανταρινού με αγάπη για τον Τόμας το τρενάκι.
  • Άντριου Κότζι ως Γιουίτσι Κιμούρα / Ο πατέρας, Ιάπωνας, μέλος της οργάνωσης του Λευκού Θανάτου.
  • Χιρογιούκι Σανάντα ως Ο γέροντας, πρώην Γιακούζα και πατέρας του Κιμούρα.
  • Μάικλ Σάνον ως Λευκός Θάνατος, Ρώσος ηγέτης της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης.
  • Bad Bunny ως Ο λύκος, Μεξικανός δολοφόνος.
  • Σάντρα Μπούλοκ ως Μαρία Μπιτλ, χειρίστρια της Πασχαλίτσας.
  • Ζάζι Μπιτζ ως Η σφήκα, Αμερικανίδα δολοφόνος που ειδικεύεται στα δηλητήρια.
  • Λόγκαν Λέρμαν ως ο Γιος, γιος του Λευκού Θανάτου.
  • Μάζι Όκα ως ελεγκτής του τρένου
  • Κάρεν Φουκουχάρα ως σερβιτόρα του τρένου
  • Τσάνινγκ Τέιτουμ ως επιβάτης του τρένου
  • Ράιαν Ρέινολντς ως Κάρβερ, δολοφόνος του οποίου τη δουλειά αναλαμβάνει η Πασχαλίτσα.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Bullet Train αρχικά προοριζόταν να είναι βίαιο θρίλερ δράσης στο στιλ του Πολύ σκληρός για να πεθάνει (1988), αλλά το έργο μετατράπηκε σε ανάλαφρη κωμωδία δράσης κατά τη διαδικασία της παραγωγής.[8][9]

Τον Ιούνιο του 2020 ανακοινώθηκε ότι η Sony Pictures προσέλαβε τον Ντέβιντ Λιτς για να σκηνοθετήσει την προσαρμογή του μυθιστορήματος του Κόταρο Ισάκα[10] και ότι Μπραντ Πιτ θα έπαιζε στην ταινία.[11] Η Τζόι Κινγκ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για να συμμετάσχει σε έναν ρόλο που περιγράφεται ως βοηθητικός ρόλος σε "επίπεδο κάμεο".[12] Τον Σεπτέμβριο, προστέθηκε ο Άντριου Κότζι,[13] ενώ οι Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον και Μπράιαν Ταϊρί Χένρι προσελήφθησαν τον Οκτώβριο.[14][15] Η Σάντρα Μπούλοκ εντάχθηκε στο καστ τον επόμενο Φεβρουάριο για να αντικαταστήσει τη Lady Gaga, η οποία αποχώρησε λόγω παράλληλου χρονισμού των γυρισμάτων με την ταινία Ο οίκος Gucci (2021).[16]

Η παραγωγή του Bullet Train ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 στο Λος Άντζελες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.[17] Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2020[18] και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2021.[19]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά η ταινία είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 8 Απριλίου 2022, αλλά τελικά κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου.[20] Έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα στο Grand Rex στο Παρίσι στις 18 Ιουλίου 2022.[21]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Bullet Train έχει κάνει τζίρο 103,3 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 135,9 εκατομμύρια δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο. Οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 239,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[7]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes, το 54% των 328 κριτικών έδωσαν στην ταινία θετική κριτική με μέση βαθμολογία 5,6/10.[22] Το Metacritic έδωσε στην ταινία μέσο όρο βαθμολογίας 49 στα 100, με βάση 61 κριτικούς, υποδεικνύοντας «ανάμεικτες ή μέτριες κριτικές».[23]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2021.
  2. Ανακτήθηκε στις 12  Αυγούστου 2022.
  3. «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2022.
  4. Jean-David Blanc: (Γαλλικά) AlloCiné. 284846. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2022.
  5. film distribution certificate database.
  6. «Brad Pitt à Paris pour «Bullet Train», première mondiale avec «le meilleur des meilleurs»». (Γαλλικά) Paris Match. Hachette Filipacchi Médias, Hachette. 19  Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 2  Αυγούστου 2022.
  7. 7,0 7,1 «Bullet Train (2022)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2023. 
  8. «"You can change every bit of you" Aaron Taylor-Johnson is pushing extremes». Hero. 7 Μαρτίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2022. 
  9. Fleming, Mike Jr. (May 20, 2022). «Sony Chairman Tom Rothman Paddles Upstream To Keep Focus On Traditional Cinema — Deadline Disruptors». Deadline Hollywood. https://deadline.com/2022/05/sony-tom-rothman-spider-man-ghostbusters-1235024137/. Ανακτήθηκε στις June 2, 2022. 
  10. Fleming, Mike Jr. (24 Ιουνίου 2020). «'Hobbs & Shaw' Helmer David Leitch Boards Sony's 'Bullet Train'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. 
  11. Fleming, Mike Jr. (6 Ιουλίου 2020). «Brad Pitt Commits To Board 'Bullet Train'; David Leitch To Helm Sony Pictures Action Film». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. 
  12. Kroll, Justin (3 Αυγούστου 2020). «'The Kissing Booth' Star Joey King Turns Assassin Opposite Brad Pitt in Sony's 'Bullet Train'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. 
  13. Kroll, Justin (15 Σεπτεμβρίου 2020). «Snake Eyes's Andrew Koji Joins Brad Pitt in Sony's 'Bullet Train'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. 
  14. Kroll, Justin (22 Οκτωβρίου 2020). «Aaron Taylor-Johnson Joins Brad Pitt In Sony's Action Pic 'Bullet Train'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. 
  15. Kroll, Justin (28 Οκτωβρίου 2020). «Brian Tyree Henry Joins Brad Pitt In Sony Action Pic 'Bullet Train'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. 
  16. Kroll, Justin (9 Φεβρουαρίου 2021). «Sandra Bullock Joins Brad Pitt In Sony's Action Movie 'Bullet Train'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021. 
  17. Douglas, Edward (30 Οκτωβρίου 2020). «End of Week Production Notes 10/30/20: Marvel's Shang-Chi Wraps, Patrick Wilson Directs and More». Below the Line. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020. 
  18. «Bullet Train». Production List | Film & Television Industry Alliance. 26 Οκτωβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020. 
  19. Couch, Aaron (1 Απριλίου 2021). «'Nobody' Producers David Leitch and Kelly McCormick on Bob Odenkirk's Action Chops and Making a Brad Pitt Movie During COVID». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  20. D'Alessandro, Anthony (12 Μαΐου 2022). «'Bullet Train' Moves A Week Later This Summer». Deadline Hollywood (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2022. 
  21. Mizzy, Sugar (19 Ιουλίου 2022). «Brad Pitt in Paris for "Bullet Train", world premiere with "the best of the best"». europe-cities.com. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2022. 
  22. «Bullet Train (2022)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2022. 
  23. «Bullet Train Reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]