Μετάβαση στο περιεχόμενο

Brut y Tywysogion

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τμήμα της ουαλικής έκδοσης του Brut y Tywysogion το οποίο βρέθηκε στο Ερυθρό Βιβλίο του Χέργκεστ

Το Brut y Tywysogion (ελληνικά: Χρονικό των Πριγκίπων) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτογενείς πηγές για την ουαλική ιστορία. Αποτελεί μία ανθολογία χρονικών που χρησιμεύει ως συνέχεια του έργου του Τζέφρεϊ του Μονμάουθ, Historia Regum Britanniae. Το Brut y Tywysogion επέζησε μέσω μεγάλου αριθμού ουαλικών μεταφράσεων της αρχικής λατινικής έκδοσης, η οποία, όμως, δεν διασώθηκε. Οι σημαντικότερες εκδόσεις είναι αυτή στο Peniarth MS. 20 και η, λιγότερη ολοκληρωμένη, του Ερυθρού Βιβλίου του Χέργκεστ. Η έκδοση γνωστή υπό τον τίτλο Brenhinoedd y Saeson (Βασιλείς των Άγγλων) συνδυάζει υλικό από ουαλικά χρονικά με υλικό από αγγλική πηγή.

Η έκδοση του Peniarth MS. 20 ξεκινά το 682 με την καταγραφή του θανάτου του Κάντουλαντρ και τελειώνει το 1332. Οι καταγραφές για τα πρώτα χρόνια είναι σύντομες, συχνά καταγραφές θανάτων και γεγονότων όπως εκλείψεις, επιδημίες ή σεισμοί, αλλά αργότερα οι καταγραφές δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Κύρια εστίαση του ενδιαφέροντος είναι οι ηγεμόνες των Βασιλείων του Γκουίνεθ, του Πόουις και του Ντέχιουμπαρθ, αλλά γίνεται αναφορά και σε εκκλησιαστικά γεγονότα, όπως η συμμόρφωση της ημερομηνίας εορτής του Πάσχα από την Ουαλική Εκκλησία με αυτή της Ρώμης από τον "Ελβόθιο" (Έλφοθ), Επίσκοπο του Μπάνγκορ, το 768. Γεγονότα στην Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία και ορισμένες φορές τη Γαλλία επίσης αναφέρονται συντόμως.

Τα αρχικά μοναχιστικά χρονικά εικάζεται πως συγγράφηκαν στο Αββαείο του Στράτα Φλόριντα, αλλά εικάζεται πως φυλάσσονταν στο παλιό αββαείο του Λάνμπανταρν Φάουρ κατά τον 11ο αιώνα. Χρονικά από άλλα, προερχόμενα από άλλα αββαεία, επίσης χρησιμοποιήθηκαν κατά τη συγγραφή. Επίσης, το λιγότερο μία εκ των ουαλικών μεταφράσεων του έργου εικάζεται πως συνεγράφη στο Στράτα Φλόριντα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John Edward Lloyd, The Welsh Chronicles (London: H. Milford, 1929)
  • Ian R. Jack, Medieval Wales (Ithaca: Cornell University Press, 1972)
  • Thomas Jones, ed. Brut y Tywysogyon: Red Book of Hergest Version (Cardiff: University of Wales Press, 1973)
  • Thomas Jones, ed. Brut y Tywysogyon: Peniarth MS. 20 Version (Cardiff: University of Wales Press, 1952)

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]