Bangla-Pesa

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Bangla-Pesa[1][2] είναι ένα Τοπικό Σύστημα Εμπορικών Ανταλλαγών με συμπληρωματικό νόμισμα, το οποίο ανήκει στα Εναλλακτικά Ανταλλακτικά Δίκτυα. Η κυκλοφορία του ξεκίνησε στις 11 Μαΐου του 2013 στην Κένυα, στα περίχωρα της Μομπάσσα, σε μια περιοχή που ονομάζεται Μπανγκλαντές. Ο Will Ruddick υλοποιώντας τις ιδέες του Thomas Greco επάνω στο προ-υπάρχον Eco-pesa[3] , σε συνεργασία με ηγέτες των τοπικών κοινοτήτων και μαζί με μικροεπιχειρηματίες της περιοχής, ανέπτυξαν ένα σύστημα δημιουργίας ομαδικής πίστωσης για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. Με αυτόν τον τρόπο κάθε επιχείρηση έλαβε ένα ποσό πίστωσης, το οποίο υποστηρίχθηκε από τη δέσμευση των άλλων επιχειρήσεων. Αυτή η πίστωση είχε σαν αντίκρισμα κουπόνια τυπωμένα με υψηλά χαρακτηριστικά ασφαλείας, που λειτούργησαν ως τοπικό νόμισμα, το οποίο υποστηρίχθηκε από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της επιχειρηματικής κοινότητας.[4]

Πως καταφέρνει να λειτουργήσει το νόμισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να κατανοήσουμε τη λύση που προσφέρει το τοπικό νόμισμα, ας πάρουμε την περίπτωση[5] ενός χειριστή ποδηλάτου που παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς στην παραγκούπολη, ο οποίος για να καλύψει τα απαραίτητα προς το ζην, οφείλει να κάνει 20 δρομολόγια την ημέρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια χαμηλής ζήτησης, η ζήτηση για τις υπηρεσίες του μπορεί να είναι μόνο 10 δρομολόγια την ημέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να αγοράσει από το παντοπωλείο τα είδη που χρειάζεται για το φαγητό του. Στην ίδια παραγκούπολη υπάρχει ένας παντοπώλης που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα χαμηλών πωλήσεων και χρειάζεται υπηρεσίες μεταφοράς των προϊόντων του σε διάφορα μέρη της παραγκούπολης. Επομένως, και οι δύο τους δεν έχουν αρκετή δουλειά κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων χαμηλών περιόδων, οπότε με την πίστωση που τους παρέχει το συγκεκριμένο σύστημα δίνεται λύση στο πρόβλημα τους.[6] O Will Ruddick προσπαθώντας να εξηγήσει την χρησιμότητα που προσφέρει το Bangla-Pesa λεει τα παρακάτω:

"Ας φανταστούμε ότι έχετε για πώληση κάποια κιλά φιστίκια. Το απόθεμά σας θα χαλάσει μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, οπότε αν τα μέλη της κοινότητάς σας δεν έχουν επαρκή κεφάλαια για να αγοράσουν φιστίκια, θα χάσετε τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για να αγοράσετε το απόθεμά σας και δεν θα έχετε χρήματα για να αγοράσετε τα αγαθά που χρειάζεστε. Τώρα, φανταστείτε ότι ένα συμπληρωματικό νόμισμα εισάγεται σε αυτή την περίπτωση. Χρησιμοποιείτε αυτό το κουπόνι για να αγοράσετε αλεύρι αραβοσίτου. Αυτό το δελτίο είναι ουσιαστικά μία υποσχετική εγγραφή που υπόσχεται να πληρώσει ένα ποσό σε φιστίκια ίση με την αξία του αλεύρου. Το άτομο που πουλάει το αλεύρι αραβοσίτου μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το κουπόνι για να αγοράσει νερό. Ο πωλητής νερού μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουπόνι για να αγοράσει λαχανικά και ο έμπορος λαχανικών μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουπόνι για να αγοράσει κάρβουνο για μαγείρεμα. Οι γυναίκες που πωλούν ξυλάνθρακα μπορούν στη συνέχεια να επιστρέψουν σε εσάς και να ανταλλάξουν το κουπόνι για τα φιστίκια που υποσχεθήκατε να δώσετε όταν χρησιμοποιούσατε το κουπόνι για να αγοράσετε αλεύρι αραβοσίτου. Με αυτή την περίπτωση μπορούμε να καταλάβουμε ότι με την ανταλλαγή ενός κουπονιού έγιναν όλες αυτές οι συναλλαγές σε αγαθά και ενδεχομένως σε υπηρεσίες που πιθανόν θα παρέμεναν αχρησιμοποίητα-ες."

Τα αποτελέσματα της έρευνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μέσες ημερήσιες πωλήσεις με το Bangla-Pesa αντιπροσωπεύουν το 22% των μέσων συνολικών ημερήσιων πωλήσεων που αναφέρθηκαν από τις επιχειρήσεις στη βασική έρευνα[7][8]. Ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις των περισσοτέρων υπό μελέτη επιχειρήσεων, σε σελίνια της Κένυας παρέμειναν σταθερές. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι το 22% των καθημερινών συναλλαγών που γίνονταν με το Bangla-Pesa, αντιπροσώπευαν πρόσθετες πωλήσεις, οι οποίες μπορεί να μην είχαν συμβεί χωρίς αυτό το μέσο ανταλλαγής (τουλάχιστον για τις 12 επιχειρήσεις των οποίων οι πωλήσεις σε σελίνια της Κένυας παρέμειναν οι ίδιες). Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ανέφεραν αύξηση των συνολικών πωλήσεων, φαίνεται πιθανόν να σημείωσαν τη συγκεκριμένη αύξηση των πωλήσεων λόγω της χρήσης του Bangla-Pesa. Τον Μάιο του 2013, ο Will Ruddick καθώς και άλλα άτομα από την ομάδα, κατηγορήθηκαν για το νέο νόμισμα και οδηγήθηκαν στη φυλακή αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης 7 ετών. Μεγάλη διεθνής αλλά και εσωτερική κινητοποίηση κατάφερε να καταρρίψει τις κατηγορίες και να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι. Το ίδιο συνέβη και σε παρόμοιες υποθέσεις, στην Ταϊλάνδη και στη Βραζιλία, όπου και εκεί τελικά οι κατηγορίες κατέρρευσαν.

Η εξέλιξη με την δημιουργία και άλλων νομισμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Will Ruddick συνεχίζει να υποστηρίζει[9] συστήματα νομισμάτων και προσπαθεί να τα συνδέσει και μεταξύ τους[10]. Για τις συναλλαγές πλέον χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα και όπου δεν υπάρχει κάλυψη internet, μέσω ενός συστήματος [11] μέ μηνύματα SMS, το οποίο βασίζεται στο πρωτόκολλο Bancor[12]. Το Bancor πήρε το όνομα του από ένα παγκόσμιο νόμισμα που σχεδιάστηκε το 1940-2, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Bancor ήδη χρησιμοποιεί κατανεμημένες τεχνολογίες καταλόγου [13]με smart tokens οπως η τεχνολογία Blockchain. Το τελευταίο νόμισμα στην ευρύτερη περιοχή της Κένυα δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2018 με το όνομα Takaungu Pesa[14] και σύντομα θα γίνει ψηφιακό και θα χρησιμοποιηθεί μέσω κινητών τηλεφώνων με η χωρίς internet μέσω του πρωτοκόλλου Bancor .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]