Εναλλακτικά Ανταλλακτικά Δίκτυα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Εναλλακτικά Ανταλλακτικά Δίκτυα (ΕΑΔ) είναι εγχειρήματα αστικών κοινών τα οποία καταφέρνουν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές μεταξύ των μελών μιας κοινότητας με την χρήση διαφορετικών από το επίσημο νόμισμα μέσων συναλλαγής. Αυτά τα μέσα συναλλαγής συμφωνούν να τα χρησιμοποιούν μεταξύ τους τα μέλη της κοινότητας. Τα μέσα συναλλαγής μπορεί να είναι πολλών μορφών όπως ένα κουπόνι, μία καταχώρηση σε ένα βιβλίο ή σε μια βάση δεδομένων ενός υπολογιστή.

Οι βασικοί στόχοι και ο ρόλος των επιμέρους ΕΑΔ διαφέρουν σημαντικά. Μπορούν να αφορούν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανεργίας ή να εστιάζουν στη βελτίωση της τοπικής ανθεκτικότητας, του κοινωνικού κεφαλαίου και της συμμετοχής των πολιτών, να στοχεύουν στην υποστήριξη της βιώσιμης κατανάλωσης, να αποτελούν μέσα πολιτικής πάλης ή τέλος να συγκροτούν νησίδες καινοτομίας.[1]

Τυπολογία ΕΑΔ

Μία περίπτωση πιστωτικών μονάδων υπηρεσιών είναι οι Τράπεζες Χρόνου, που ως κύριο στόχος του έχουν μια από τα κάτω αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η ισότητα στηρίζεται στην αντίληψη ότι οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν μεταξύ τους χρόνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. αναλυτικά Γριτζάς, Γιώργος, Ειρήνη-Εριφύλη Τζέκου & Αλέξης Παζαΐτης,«Μορφές εναλλακτικών χώρων» Αρχειοθετήθηκε 2021-01-09 στο Wayback Machine., στο: Καβουλάκος, Κάρολος-Ιωσήφ - Γεώργιος Γριτζάς (2015). Εναλλακτικοί οικονομικοί και πολιτικοί«χώροι. Ηλεκτρονικό βιβλίο. Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. σελ. passim, ιδίως σ. 29. ISBN 978-960-603-254-7. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2018. CS1 maint: Uses authors parameter (link)