Angel of Retribution

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Angel of Retribution
Στούντιο άλμπουμ από Judas Priest
Κυκλοφόρησε23 Φεβρουαρίου 2005
ΗχογραφήθηκεΟκτώβριος - Δεκέμβριος 2004
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια52:37
ΠαραγωγόςJudas Priest, Roy Z
ΔισκογραφικήEpic Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Judas Priest)
Demolition
(2001)
Angel of Retribution
(2005)
Nostradamus
(2008)

Angel of Retribution είναι ο τίτλος του 15ου στούντιο δίσκου του χέβι μέταλ συγκροτήματος Judas Priest, ο οποίος κυκλοφόρησε τoν Φεβρουάριο του 2005 μέσω της "Epic Records".
Αυτό ήταν το πρώτο άλμπουμ τους μετά την επανένωση με τον τραγουδιστή Ρομπ Χάλφορντ ο οποίος είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα το 1992.
Κυκλοφόρησαν τρεις διαφορετικές εκδόσεις του άλμπουμ, σε CD, σε ειδική έκδοση με μπόνους DVD το οποίο περιείχε 40λεπτο ντοκιμαντέρ και επτά κομμάτια ζωντανά εκτελεσμένα, όπως και σε Dual-Disc με το CD στη μία πλευρά και το DVD στην άλλη.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2002, οι Judas Priest αποφάσισαν να λύσουν την συνεργασία τους με τη δισκογραφική εταιρεία "Atlantic Records" δηλώνοντας απογοητευμένοι από την προώθηση που έκανε η εταιρεία για το προηγούμενο άλμπουμ τους με τίτλο "Demolition". Λίγους μήνες αργότερα, ανακοινώθηκε η επανένωση του συγκροτήματος με τον τραγουδιστή Ρομπ Χάλφορντ και η κυκλοφορία ενός box set για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση των Judas Priest.[1] Η κίνηση αυτή οδήγησε στην αποχώρηση του Τιμ Όουενς, ο οποίος ενθάρρυνε την ένωση με τον αρχικό τραγουδιστή του συγκροτήματος, όντας οπαδός τους από τα εφηβικά του χρόνια. Ο Όουενς συνέχισε την καριέρα του στους Iced Earth.[2]

Οι Judas Priest στην περιοδεία του Angel of Retribution

Τον Μάρτιο του 2004 ξεκίνησαν τη σύνθεση νέων κομματιών, ενώ τον Ιούνιο περιόδευσαν στην Ευρώπη περνώντας από την Ελλάδα και το "Rockwave Festival" στις 20 Ιουνίου 2004.[3] Το συγκρότημα πραγματοποίησε την πρώτη του αμερικάνικη περιοδεία μετά την επανένωση από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου,[4] πριν επιστρέψουν στο "Old Smithy Studio" του Γουόρτσεστερσιρ στην Αγγλία για την ηχογράφηση του νέου τους άλμπουμ.[5]
Λίγους μήνες νωρίτερα, είχαν υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την "Epic Records", μέσω της οποίας κυκλοφόρησε το "Angel of Retribution" στα τέλη Φεβρουαρίου του 2005 σκαρφαλώνοντας στο # 13 του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έγινε και ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ο οποίος έφθασε στην κορυφή των τσαρτ οποιασδήποτε χώρας, σκαρφαλώνοντας στο # 1 των ελληνικών τσαρτ.
Το άλμπουμ έλαβε θετικές κριτικές με το "Allmusic" να του δίνει τρία αστέρια, το "Sputnik Music" μέσο όρο βαθμολογιών 3,5, το "Blabbermouth" 8/10,[6] το "Metal Archives" 73% και το "Rock Hard" 9/10.[7]
Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου 2005 από το "Valbyhallen" της Κοπενχάγης με τους In Flames να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους. Από το νέο τους δίσκο συμπεριέλαβαν στο set list τους τα "Judas Rising", "Revolution", "Worth Fighting for", "Deal With The Devil" και "Hellrider".[8] Το ευρωπαϊκό κομμάτι της περιοδείας συνεχίστηκε μέχρι τις 17 Απριλίου 2005, με το συγκρότημα να δίνει 34 συναυλίες[9] πριν συνεχίσει με οκτώ εμφανίσεις στην Ιαπωνία, τον Μάιο. Το βορειοαμερικανικό μέρος της περιοδείας πραγματοποιήθηκε με τους Queensrÿche να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους, από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουλίου 2005. Τον Σεπτέμβριο περιόδευσαν στο Μεξικό και τη Λατινική Αμερική με τους Whitesnake, για να συνεχίσουν τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η περιοδεία έκλεισε με έξι εμφανίσεις στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στα τέλη Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου του 2005.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Judas Rising (Halford, Tipton, Downing) - 4:15
2. Deal with the Devil (Halford, Tipton, Downing, Roy Z) - 3:54
3. Revolution (Halford, Tipton, Downing) - 4:42
4. Worth Fighting for (Halford, Tipton, Downing) - 4:17
5. Demonizer (Halford, Tipton, Downing) - 4:35
6. Wheels of Fire (Halford, Tipton, Downing) - 3:41
7. Angel (Halford, Tipton, Downing) - 4:23
8. Hellrider (Halford, Tipton, Downing) - 6:04
9. Eulogy (Halford, Tipton, Downing) - 2:54
10. Lochness (Halford, Tipton, Downing) - 13:28

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Angel of Retribution (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 23 Φεβρουαρίου 2005

Χώρα Θέση
Ελλάδα [10] 1
Σουηδία 3
Γερμανία 5
Φινλανδία 6
Ισπανία 6
Ιαπωνία 8
Αυστρία 10
Καναδάς 12
Ηνωμένες Πολιτείες 13
Τσεχία 13
Ουγγαρία 14
Δανία 19
Ελβετία 19
Πολωνία 23
Ιταλία 26
Βέλγιο 37
Ηνωμένο Βασίλειο 39
Ιρλανδία 40
Γαλλία 43
Ολλανδία 46

Μέλη των Judas Priest[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος κατά την ηχογράφηση του "Angel of Retribution" είχε την εξής μορφή:
Ρομπ Χάλφορντ - φωνητικά
Γκλεν Τίπτον - κιθάρα
Κ.Κ. Ντάουνινγκ - κιθάρα
Ίαν Χιλ - μπάσο
Σκοτ Τράβις - τύμπανα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]