ABB

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
ABB Ltd.
Κλάδος Τεχνολογίες Ενέρgειας και Αυτοματισμού
Ίδρυση 1988 μέσω της συγχώνευσης της σουηδικής εταιρείας ASEA (1883) και της ελβετικής Brown, Boveri & Cie (1891)
Έδρα Ζυρίχη, Ελβετία
Σημαντικά πρόσωπα Διευθύνων σύμβουλος: Ulrich Spiesshofer
Έσοδα $39,830 δισ. (2014)
Υπάλληλοι 140.000 (Οκτώβριος 2015)
Ιστότοπος www.abb.com

Η ΑΒΒ (επίσημη ονομασία Asea Brown Boveri) είναι ΣουηδικήΕλβετική πολυεθνική εταιρεία, με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας και παρέχει τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού, με ισχυρή παρουσία σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ρομποτική.

Η ΑΒΒ είναι παρούσα σε περισσότερες από 100 χώρες, απασχολεί περίπου 140.000 εργαζομένους (Οκτώβριος 2015[1]) και τα έσοδά της ανήλθαν στα $39,8 δισ. το 2014[2]. Το Forbes την κατέταξε στην 158η θέση (2013).[3]

Οι μετοχές του Ομίλου είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ζυρίχης (όπου ανήκει στον Ελβετικό Δείκτη Αγορών, που περιλαμβάνει τις 20 μεγαλύτερες εταιρίες της Ελβετίας[4]), της Στοκχόλμης, όπου ανήκει στον ΟΜΧ 30[5] και της Νέας Υόρκης.[6]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΒΒ δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1988 από τη συγχώνευση της σουηδικής εταιρίας Asea και της ελβετικής εταιρίας BBC (Brown Boveri & Cie). Η Asea ιδρύθηκε το 1883 στο Βεστερός και τη στιγμή της συγχώνευσης είχε 65.000 υπαλλήλους. Η BBC ιδρύθηκε το 1891 στο Μπάντεν και τη στιγμή της συγχώνευσης είχε 85.000 υπαλλήλους. Η συγχώνευση είχε αναγγελθεί από τον Αύγουστο του 1987.[7] Διευθύνων σύμβουλος μετά τη συγχώνευση ήταν ο πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ASEA, Percy Barnevik, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της εταιρείας έως το 1996.

Αμέσως μετά την ίδρυσή της, στη ΑΒΒ ενσωματώθηκαν 55 εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης του ομίλου Flakt AB, θυγατρικής εταιρίας της ΑSEA,[7] και των δραστηριοτήτων της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Westinghouse Electric Corporation, η οποία δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό στις ΗΠΑ. Οι δύο εταιρίες αρχικά είχαν ξεχωριστά κεφάλαια, η καθεμία το 50% του ομίλου, και ήταν εισηγμένες στα χρηματιστήρια ως διαφορετικές εταιρίες μέχρι το 1999, όταν και ανακοινώθηκε ότι θα ενώσουν τα κεφάλαιά τους. Το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο για την είσοδο της εταιρίας στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από τους κατόχους των μετοχών της ΑSEA, το 95% αντάλλαξε τις μετοχές του με μετοχές της ΑΒΒ και οι υπόλοιποι τις εξαργύρωσαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους κατόχους μετοχών της BBC ήταν 97%.[7]

 • 1998, H ΑΒΒ αποκτά την Elsag Bailey Process Automation[8] για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια[9].
 • 2000, Η ΑΒΒ αποχωρεί από τη δραστηριότητα της πυρηνικής ενέργειας, πουλώντας τον συγκεκριμένο τομέα της επιχείρησης στην Westinghouse Electric Company. Επίσης, την ίδια χρονιά, διέκοψε τις δραστηριότητες της και στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, με την αποχώρηση της από την κοινοπραξία ΑΒΒ-Alstom Power και την πώληση των μετοχών της στη δεύτερη.
 • 2001, Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
 • 2002, H ΑΒΒ επικεντρώνεται στο Industrial IT. Επίσης ήταν χρυσός νικητής στα Βραβεία Τεχνολογικής Καινοτομίας του Dow Jones και νικήτρια στη κατηγορία εξοπλισμού επικοινωνίας και ασυρματισμού.[10]
 • 2005, Η ΑΒΒ εισέρχεται στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φραγκφούρτης.
 • 2010, Η ΑΒΒ αναδιοργανώνει τη δραστηριότητα του αυτοματισμού. Εξαγοράζει την Ventyx, εγκαινιάζοντας την είσοδό της στον κλάδο των λογισμικών διαχείρισης ενέργειας.[9]
 • 2011, Η ΑΒΒ ανακοινώνει την εξαγορά της Αυστραλιανής Mincom Limited, με την οποία επεκτείνει τις δραστηριότητες στον τομέα των επιχειρησιακών λογισμικών, και την ενώνει με την Ventyx. Το 2011, η ΑΒΒ εξαγόρασε επίσης την Baldor Electric USA.
 • 2012, Ο Όμιλος ΑΒΒ εξαγοράζει την Thomas & Betts και ολοκληρώνει την εξαγορά της Topos, εταιρείας εξειδικευμένης στον τομέα της εμπορικής και βιομηχανικής ασύρματης τεχνολογίας.
 • 2013, Η PowerOne, κορυφαία εταιρεία κατασκευής μετατροπέων ηλιακής ενέργειας, εξαγοράζεται από την ΑΒΒ για 1,03 δις δολάρια.[11]

Τομείς δραστηριότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΒΒ αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο[12] και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, κυρίως δε στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού.

Είναι μία από τις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τη δικτυωτή δομή (matrix structure) στην οργάνωσή τους. Ο Όμιλος, από την αναδιοργάνωσή του τον Ιανουάριο του 2016, χωρίζεται διοικητικά σε μία επιχειρησιακή διεύθυνση, υπεύθυνη για τη συνολική διαχείριση και λειτουργία, καθώς και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και των επενδύσεων της εταιρείας, και στους 4 παρακάτω επιχειρησιακούς τομείς:

Τομέας Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής και Εγκαταστάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Τομέας Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής και Εγκαταστάσεων προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και λύσεων χαμηλής και μέσης τάσης, που συμπεριλαμβάνουν διακόπτες χαμηλής τάσης, προϊόντα ελέγχου, υλικά ράγας, συστήματα καλωδίωσης και πίνακες, σχεδιασμένα ώστε να εξασφαλίζουν ασφάλεια και αξιοπιστία. Επίσης διαθέτει στην αγορά συστήματα αυτοματισμού KNX, που έχουν σχεδιαστεί, ώστε να ενσωματώνουν και να αυτοματοποιούν τα δίκτυα φωτισμού, εξαερισμού, θέρμανσης, καθώς και την ασφάλεια και την επικοινωνία δεδομένων εντός των κτιρίων. Στους πελάτες συμπεριλαμβάνονται διανομείς, εγκαταστάτες, κατασκευαστές πινάκων, ΟΕΜs, system integrators, εργολάβοι, αρχιτέκτονες και τελικοί καταναλωτές.

Τομέας Μετατροπέων Ισχύος, Κινητήρων και Ρομπότ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τομέας Μετατροπέων Ισχύος, Κινητήρων και Ρομπότ παρέχει προϊόντα, λύσεις και σχετικές υπηρεσίες, που αυξάνουν τη βιομηχανική παραγωγικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει ηλεκτρικούς κινητήρες, γεννήτριες, ρυθμιστές στροφών, ηλεκτρονικά ισχύος και βιομηχανικά ρομπότ. Επίσης, οι μετατροπείς αιολικής ενέργειας, οι Φ/Β μετατροπείς και τα προϊόντα UPS ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η ΑΒΒ έχει εγκαταστήσει πάνω από 200.000 ρομπότ σε όλο τον κόσμο.

Τομέας Συστημάτων Ενέργειας & Αυτοματισμού Βιομηχανίας και Ναυτιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος στόχος αυτής της δραστηριότητας της ΑΒΒ είναι να παρέχει στους πελάτες προϊόντα και λύσεις για ενοργάνιση, αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση των βιομηχανικών διεργασιών. Οι βιομηχανίες που εξυπηρετούνται συμπεριλαμβάνουν τους κλάδους πετρελαίου και αερίου, ενέργειας, χημικών και φαρμακευτικών, πολτοποίησης και χάρτου, μετάλλων και ορυκτών, ναυτιλίας και υπερπληρωτών. Ο Τομέας απευθύνεται σε βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, πετροχημικών, εξόρυξης, παραγωγής μετάλλων, πολτοποίησης & χάρτου, τσιμέντου και βέβαια στον κλάδο της Ναυτιλίας.

Τομέας Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τομέας Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο προμηθευτής προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων ισχύος και αυτοματισμού για την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ενέργειας. Μετασχηματιστές, προϊόντα υψηλής τάσης, συστήματα μετάδοσης ισχύος, καθώς και λύσεις ενσωμάτωσης και αυτοματισμού δικτύων αποτελούν τον κύριο κορμό των προϊόντων του. Επικεντρώνεται επίσης σε βασικούς τομείς, όπως η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και η αυτοματοποίηση των δικτύων, καθώς και τα μικροδίκτυα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ABB Q3 2015 results press release». news.e.abb.com. http://news.e.abb.com/news/1. Ανακτήθηκε στις 2016-01-11. 
 2. «ABB Annual Results 2014». www.abb.com. http://www.abb.com/cawp/seitp202/C86F7DC075789A6AC1257DD3002AF566.aspx. Ανακτήθηκε στις 2016-01-11. 
 3. ABB on the Forbes Global Ανακτήθηκε την 26 Φεβρουαρίου 2013
 4. «Historical Baskets». SIX Swiss Exchange. http://www.six-swiss-exchange.com/indices/historical_baskets_en.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-13. 
 5. Latest index reviews, OMX Group
 6. ABB Share and listing Information
 7. 7,0 7,1 7,2 Kamal Ghosh Ray (2010). Mergers and Acquisitions : Strategy, Valuation and Integration. PHI Learning Pvt. Ltd, σελ. 737-740. ISBN 9788120339750. http://books.google.gr/books?id=xqADSsAp0mcC&pg=PA737&dq=ABB+Group+Zurich&hl=el&sa=X&ei=OzkOU8S7F6eO4wTnnoDQDg&ved=0CG0Q6AEwBw#v=onepage&q=ABB%20Group%20Zurich&f=false. 
 8. In Move to Strengthen Process Focus, ABB Buys Elsag Bailey managingautomation.com
 9. 9,0 9,1 Katie Reid (5 Μαΐου 2010) ABB to buy U.S. software company Ventyx for over $1 billion reuters
 10. 2002 Technology Innovation Winners Dow Jones & Company, Inc
 11. John Revill (22 Απριλίου 2013) ABB Buys Power-One for $1 Billion Wall Street Journal
 12. Anjili Raval (18 Φεβρουαρίου 2010). "ABB's acquisitive mood leads to big gains". Financial_Times.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα