Κόμμα 4ης Αυγούστου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από 4η Αυγούστου (οργάνωση))
Κόμμα 4ης Αυγούστου
ΠρόεδροςΚωνσταντίνος Πλεύρης
ΙδρυτήςΚωνσταντίνος Πλεύρης
Ίδρυση1965
Διάλυση1977
ΙδεολογίαΕθνικισμός
Μεταξισμός
Φασισμός
Πολιτικό φάσμαΑκροδεξιά
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα 4ης Αυγούστου (Κ4Α) ήταν ακροδεξιό μεταξικό ελληνικό πολιτικό κόμμα. Το κόμμα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1965 και αποτελούνταν από μια ομάδα νέων εθνικιστών, με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Πλεύρη. Το όνομα του κόμματος ήταν εμπνευσμένο από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1977 ο Αριστοτέλης Καλέντζης, μέλος του κόμματος, συνελήφθη μαζί με ομοϊδεάτες του για κατοχή εκρηκτικών και όπλων,[1] σε διαμέρισμα (γιάφκα) στα Κάτω Πατήσια. Σε αντίποινα, άλλοι σύντροφοι των συλληφθέντων απάντησαν με μπαράζ βομβιστικών ενεργειών με στόχο αριστερές οργανώσεις και έντυπα στην περιοχή της Αθήνας.[1] Στη δίκη που επακολούθησε, ο Καλέντζης καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, τα οποία και εξέτισε.

Στην ίδια δίκη ήταν συγκατηγορούμενος και ο Κ. Πλεύρης για ηθική αυτουργία, αλλά απαλλάχτηκε. Ο Καλέντζης αργότερα, έγκλειστος στις φυλακές της Αλικαρνασσού αρχικά και κατόπιν της Κέρκυρας και αυτοχαρακτηριζόμενος ως «πολιτικός κρατούμενος», κατηγόρησε ανοικτά και δημόσια τον Πλεύρη ως χαφιέ και αργυρώνυτο της ΚΥΠ, μέσα από το βιβλίο του Δημοκρατία 80. Κάτεργο (1980) και τη μπροσούρα Η μαύρη βίβλος του Κώστα Πλεύρη. Ο Καλέντζης ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι ο Πλεύρης τον παγίδευσε, «πουλώντας» τον στις αστυνομικές αρχές του καραμανλικού κράτους, όπως έκανε και με άλλους συντρόφους του. Από την πλευρά του ο Πλεύρης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε χαφιές της ΚΥΠ και κατέδιδε «νέους εθνικιστάς».[2]

Μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα, το κόμμα δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει τις δραστηριότητές του και αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του, το 1977. Τον Οκτώβριο του 1977, κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας του κόμματος[εκκρεμεί παραπομπή].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Λακόπουλος, Νίκος (10 Απριλίου 2014). «Οι βομβιστές της Μεταπολίτευσης». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=425163. Ανακτήθηκε στις 2018-07-14. 
  2. Ιός (23 Ιουνίου 1996). «Η κατασκευή του χαφιέ, 2: Ο νεοφασίστας και το καρφί». Ελευθεροτυπία. http://www.iospress.gr/ios1996/ios19960623b.htm. Ανακτήθηκε στις 2018-07-14. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]