3η Στρατιά (Τουρκία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
3η Στρατιά
3. Ordu
Ενεργό1923–σήμερα
Χώρα Τουρκία
ΥπαγωγήΤουρκικός Στρατός
ΑρχηγείοΕρζίντζαν

Η 3η Στρατιά (τουρκικά: 3. Ordu) είναι μία από τις τέσσερις στρατιές του τουρκικού στρατού. Η έδρα της διοίκησης της 3ης Στρατιάς (3′üncü Ordu Komutanlığı) βρίσκεται στο Ερζίντζαν. Περιφρουρεί την βορειοανατολική Τουρκία.

Η Επιθεώρηση Στρατευμάτων Ένατης Στρατιάς, η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από τη Συνθήκη του Μούδρου,[1] μετασχηματίστηκε σε Επιθεώρηση Στρατευμάτων Τρίτης Στρατιάς στις 15 Ιουνίου του 1919. Η 3η Στρατιά συγκροτήθηκε το 1923.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί των ημερών της Σοβιετικής Ένωσης, η 3η Στρατιά στάθμευε στα σύνορα του Καυκάσου για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε σοβιετική επίθεση από την Υπερκαυκασία Στρατιωτική Περιοχή. Το 1973 ο στρατός, με έδρα στο Ερζίντζαν, διέθετε το 8ο Σώμα Στρατού στο Έλαζιγ (συμπεριλαμβανομένης της 12ης Μεραρχίας Πεζικού, μετέπειτα 12ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού στο Άγρι),[2] το 9ο Σώμα Στρατού στο Ερζερούμ (συμπεριλαμβανομένης της 9ης Μεραρχίας Πεζικούς στο Σαρίκαμις), και το 11ο Σώμα Στρατού στην Τραπεζούντα. Έπειτα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 11ο Σώμα Στρατού μεταφέρθηκε στη βόρεια Κύπρο.

Όταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και η Σοβιετική Ένωση έπαυσαν να υφίστανται, το Γενικό Επιτελείο αποφάσισε να στείλει 120.000 άνδρες της 3ης Στρατιάς στα σύνορα με το Ιράκ. Αυτό έγινε προκειμένου να αυξηθεί η ετοιμότητα ενάντια σε κάθε πιθανή κρίση στην περιοχή (όπως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού Κόλπου και του πολέμου του Ιράκ). Οι περισσότερες από τις ταξιαρχίες τεθωρακισμένων, μηχανοποιημένου πεζικού και ειδικών δυνάμεων βρίσκονταν στην κεντρική περιοχή προκειμένου να δράσουν γρήγορα σε οποιοδήποτε σενάριο γύρω από τα σύνορα της Τουρκίας.[3]

Διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιχειρησιακή διάρθρωση της 3ης Στρατιάς είναι η εξής:[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Edward J. Erickson, Order to Die: A History of the Ottoman Army in the First World War, Greenwood Press, 2001, ISBN 0-313-31516-7, p. 202.
  2. «HQ ARRC – Journal – December 2002». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2016. 
  3. «Turkish army – All About Turkey». 
  4. «Балансируя между войной и миром». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Third Army (Turkey) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).