1η Στρατιά (Τουρκία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
1η Στρατιά
1. Ordu
Ενεργό 1921–1923, 1923–σήμερα
Χώρα Flag of Turkey.svg Τουρκία
Υπαγωγή Τουρκικός Στρατός
Αρχηγείο Σελιμιγιέ, Κωνσταντινούπολη

Η 1η Στρατιά (τουρκικά: 1. Ordu) είναι μία από τις τέσσερις στρατιές του τουρκικού στρατού. Η έδρα της βρίσκεται στους στρατώνες Σελιμιγιέ της Κωνσταντινούπολης. Προστατεύει τα ευαίσθητα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η 1η Στρατιά σταθμεύει στην Ανατολική Θράκη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «Πρώτη Στρατιά» (Birinci Ordu) αναδιοργανώθηκε στις 30 Αυγούστου του 1922, με διοικητή τον Νουρεντίν Πασά.[1] Η οργάνωση του σχηματισμού άλλαξε και πάλι τον Ιούνιο του 1941, ενώ τη «διοίκηση της 1ης Στρατιάς» (1′inci Ordu Komutanı) ανέλαβε ο Φαχρετίν Αλτάι.[2] Άλλη μία αλλαγή στο σχηματισμό της στρατιάς έγινε το 1974.[2]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της 1ης Στρατιάς στην είσοδο των στρατώνων Σελιμιγιέ.

Έμβλημα της Στρατιάς αποτελεί ο χάρτης του τμήματος της βορειοδυτικής Τουρκίας, σε συνδιασμό με το κτίριο των Στρατώνων Σελίμιγιε, μαζί με δύο τουρκικές σημαίες.

Διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιχειρησιακή διάρθρωση της 1ης Στρατιάς είναι η εξής:[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kocatepe Zafer Yürüyüşü, Afyonkarahisar Kocatepe University
  2. 2,0 2,1 Mete Tunçay, "İkinci Dünya Savaşı'nın Başlarında (1939-1941) Türk Ordusu", Tarih ve Toplum, S. 35, Kasım 1986, p. 41.
  3. Σάββας Καλεντερίδης, Η αναδιοργάνωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ινφογνώμων Πολιτικά
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα First Army (Turkey) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).