20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό την Θάλασσα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ταινία. Για το μυθιστόρημα, δείτε: 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.
20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα
ΣκηνοθεσίαΡίτσαρντ Φλέτσερ[1][2]
ΠαραγωγήΓουόλτ Ντίσνεϊ
ΣενάριοΕρλ Φέλτον[2]
Βασισμένο σε20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα[1]
ΠρωταγωνιστέςΤεντ ντε Κόρσια[2], Robert J. Wilke[2], J. M. Kerrigan[2], Κάρλτον Γιάνγκ[2], Πέρσι Έλτον[2], Τεντ Κούπερ[2], Έντι Μαρ[2], Φρεντ Γκράχαμ[2], Χάρι Χάρβεϊ[2], Herb Vigran[2], Τζακ Πένικ[3], Τσάρλς Γκρόντιν[3], Τζέιμς Μέισον[1], Κερκ Ντάγκλας[1], Πίτερ Λόρε[1], Πολ Λούκας[1] και Ντέιτον Λύμμις
ΜουσικήΠολ Σμιθ[2] και Al Hoffman[2]
ΦωτογραφίαΦραντς Πλάνερ[2], Ralph Hammeras[2] και Til Gabani[2]
ΜοντάζΈλμο Γουίλιαμς[2]
ΕνδυματολόγοςNorman Martien[2]
Εταιρεία παραγωγήςThe Walt Disney Company
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures[2], Netflix και Disney+
Πρώτη προβολή23  Δεκεμβρίου 1954 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[2][1] και 16  Σεπτεμβρίου 1955 (Σουηδία)[4]
Διάρκεια127 λεπτά[2][1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το 20 χιλιάδες λεύγες υπό την θάλασσα (αγγλικά: 20.000 leagues under the sea) είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Η σκηνοθεσία είναι του Ρίτσαρντ Φλέτσερ και η παραγωγή είναι προσωπικά του ίδιου του Γουώλτ Ντίσνεϋ μέσω της εταιρείας του Walt Disney productions, η οποία ήταν και η πρώτη του ταινία επιστημονικής φαντασίας. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο Τζέιμς Μέισον, Κερκ Ντάγκλας, Πολ Λούκας και Πίτερ Λόρε.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος 1868. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για τις φήμες που υπάρχουν για επιθέσεις στα εμπορικά και πολεμικά πλοία ενός μυστηριώδους θαλάσσιου τέρατος στον Νότιο Ειρηνικό. Ο Γάλλος καθηγητής Πιέρ Αρόναξ και ο βοηθός του Κονσέλ, στο δρόμο προς τη Σαιγκόν, κρατούνται στο Σαν Φρανσίσκο και δεχόνται την επισκέψη ενός αντιπροσώπου της Αμερικανικής κυβερνησης με σκοπό να τους πείσει να λάβουν μέρος στο ταξίδι του πλοίου "Abraham Lincoln", εξοπλισμένου προς αναζήτηση ενός τέρατος.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο καθηγητής Αρονάξ ,ο βοηθός του Κόνσελ και ο εκκεντρικός καμακιστής Νεντ Λαντ εξοικειώνονται γρήγορα με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Μετά από μακρές ημέρες ανεπιτυχών αναζητήσεων, το αμερικανικό πλοίο συγκρούεται με ένα άγνωστο θαλάσσιο τέρας που εμφανίζεται και βυθίζεται. Ο Άρονάξ, ο Κόνσελ και ο Νεντ προλαβαίνουν και πέφτουν στη θάλασσα όπου καταφέρνουν να επιπλεύσουν χάρη σε ένα κατάρτι του πλοίου που βρήκαν.

Λίγο αργότερα θα βγει στη επιφάνεια το θαλάσσιο τέρας που αποδεικνύεται ότι είναι ένα υποβρύχιο με το όνομα "Ναυτίλος", ένα τεχνολογικό επίτευγμα για την εποχή του καθώς κινείται με την άγνωστη έως τότε ηλεκτρική ενέργεια. Ο πλοίαρχος του Ναυτίλου, ο οποίος αποκαλείται Νέμο, δέχεται τελικά να αφήσει τους ναυαγούς να παραμείνουν στο υποβρύχιο και ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι κατά το οποίο ο καθηγητής και οι φίλοι του γίνονται μέλη του πληρώματος ενάντια στη θέλησή τους.

Ο Νεντ μη δεχόμενος να παραμείνει επ' αόριστο στο υποβρύχιο προσπαθεί να βρει ένα τρόπο να ξεφύγει και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποκτήσει τους αμύθητους θησαυρούς του βυθού και να ανακαλύψει τις συντεταγμένες της μυστικής βάσης του υποβρυχίου. Ο καθηγητής Άροναξ από την άλλη θέλοντας να μάθει την άγνωστη ενέργεια πλησιάζει τον πλοίαρχο Νέμο σε μια προσπάθεια να μάθει τα μυστικά του και να συνεχίσει την επιστημονική του έρευνα.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία στη ιστοσελίδα κριτικών Rotten Tomatoes, έχει βαθμολογία θετικής έγκρισης σε ποσοστό 89%, με βάση 27 κριτικές και μέση βαθμολογία 8/10.[5]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό παραγωγής 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αρκετό υψηλό για την εποχή του, η ταινία ήταν μια τεράστια επιτυχία στο box office συγκεντρώνοντας συνολικά 28 εκατομμύρια δολάρια.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]