Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Sperxios

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Θέλατε να προσθέσετε σε 3 ή 4 λήμματα, την πρόταση εκλογές εν είδη δημοψηφίσματος γιατί τάχα το έγραφε ο Νικολακόπουλος. Δεν το έγραφε, όμως

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Ακόμη το θελω, γιατι η λεξη "δημοψηφισμα" των εκλογών του Μαΐου 1915 στηριζοτανε στην παραπομπη της Πατρίς,[1] που σβήσατε. Ίσως η συνταξή μου (στη "σύνοψη" αυτής της αλλαγής μου [σημ: το λινκ το βρήκα αργοτερα, 26 Οκτ]) να μην ηταν ξεκαθαρη, και να καταλαβατε πως εννοόυσα πως αυτό γραφόταν σε Νικολακοπουλο (Ctrl+F στη σελίδα με "δημοψηφ"). Οχι. Το εχω βρει σε αξιοπιστες/τριτογενεις πηγες, πιο προσφατα στην εκτεταμενη διατριβη του Χασιωτη,[2] και την εισήγηση του Μπαχαρα για τα 100 χρονια απο τον ΕΔ σελ.110: "(αφού ο Βενιζέλος είχε νικήσει στις εκλογές με κυριότερο ζήτημα τη συμμετοχή στον πόλεμο)". Αλλά στη σελλίδα του ΙτΕΕ ΙΕ' σελ.24, στον υπότιτλο της γελοιογραφίας της εποχής γραφει επιλέξη: "Οι εκλογές της 31 Μαΐου 1915 μεταβλήθηκαν σε δημοψήφισμα για την εξωτερική πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα."

Εχετε ζητησει διευκρινήσεις γραψει ήδη σε πολλές σελιδες συζητησης, θα ηθελα να το τελειώναμε αυτο εδω, γιατι εχω εξουθενωθει να ανοιγω ξανα κ ξανα τα ιδια βιβλια να θυμαμαι τις παραπομπές σε γνωστα πραγματα: οι εκλογές του Μαη του 1915 είχαν δημοψηφισματικο χαραχτηρα (όχι "δημοψηφισμα") για συμπαραταξη της χωρας με την Ανταντ. Θα μπορούσαμε να γραψουμε για λαϊκή ετυμηγορία για την είσοδο σε πολεμο με την Ανταντ?

  1. Μπογδανίδης, Κώστας (22 Φεβρουαρίου 2005). «Φεβρουάριος 1915 - Οι παραιτήσεις του Βενιζέλου και ο εθνικός διχασμός». Πατρις καθημερινη πρωiνη εφημεριδα Ηρακλειου. ΠΑΤΡΙΣ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. Χασιώτης, Λουκιανός (1998-01-01). Διπλωματικά διλήμματα μιας πενταετίας: οι ελληνοσερβικές σχέσεις (1913-1918). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σχολή Φιλοσοφική, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας. doi:10.12681/eadd/25485. http://didaktorika.gr/eadd/handle/10442/25485. «Παράλληλα, η εμπλοκή των ξένων προπαγανδιστικών μηχανισμών στην προεκλογική εκστρατεία -της γερμανικής πρεσβείας στην περίπτωση των αντιβενιζελικών και της γαλλικής και βρετανικής στην περίπτωση των Φιλελευθέρων- όξυνε περισσότερο το ήδη εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και προσέδωσε στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της εισόδου ή όχι στον Πόλεμο». 
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

|εκλογές-δημοψήφισμα του Μαΐου του 1915]] όπου οι Φιλελεύθεροι επικράτησαν με ευρεία πλειοψηφία σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, με εξαίρεση τους μειονοτικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας, ο λαός προσεταιριζόταν την Αντάντ.

Εσείς το γράψατε έτσι, που είναι ξεκάθαρα pov ισχυρισμός, που δεν υπάρχει στις πηγές.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Όπως το επικολλήσατε, δεν βγαινει συντακτικά σωστα, να το σιάξουμε. Να επαναφερουμε και την παραπομπή Γιανουλόπουλου που σβησατε.[1] Και βλεπω παρακατω αποδεχεστε τη φραση "χαραχτηρα δημοψηφισματος".

Το λαϊκό αίσθημα φυσικά και δεν ηταν φιλογερμανικό (σ'αυτό μου εχετε σβησει ακομη μια παραπομπή το 2020 σε αλλο αρθρο), ακόμα κι αν ηταν νωπές οι μνημες των συμμαχικών επεμβασεων, και παρά την εντονη προπαγανδα στα ΜΜΕ και την οικονομική τους ενισχυση απο'τη γερμανική πρεσβεία και παλάτι[2] (η αντιστοιχη γαλλική ειχε πολύ μικρή επιδραση στην χωρα μας, παρα την πολεμική της εναντια στον Κωνσταντινο, η βρετανική ήταν απούσα). Αλλά ο λαός ηθελε και την ουδετερότητα. Ηταν το διλλημα που τη λυση του επρεπε να βρει η πολιτεία.

  1. "Ή αναμφισβήτητα δημοφιλής πολιτική τής ούδετερότητος τήν δποία σταθερά έπρόβαλλε μέχρι τήν αποπομπή του άπό τίς δυνάμεις τής Entente τό καλοκαίρι τοΰ 1917, δέν αντιστοιχούσε, βεβαίως, σέ κάποια διάθεση τηρήσεως ίσων αποστάσεων άπό τους δύο έμπολέμους συνασπισμούς. Ήταν απλώς ή φιλογερμανικότερη δυνατή πολιτική που μπορούσε νά άκολουθήσει μία χώρα τής οποίας ή γεωγραφική θέση τήν καθιστοΰσε ομηρο τών διαθέσεων τοΰ πανίσχυρου βρεττανικοΰ στόλου που κυριαρχοΰσε τότε στήν άνατολική Μεσόγειο. Σέ συνεχή τηλεγραφική έπικοινωνία μέ τόν γυναικάδελφό του γερμανό αύτοκράτορα έρήμην άκόμη καί τών άντιβενιζελικών κυβερνήσεών του είχε έξασφαλίσει τήν πλήρη έγκριση τοΰ Βερολίνου στό ζήτημα αύτό, σέ όλες τίς φάσεις τοΰ πολέμου στά Βαλκάνια."
  2. Dordanas(2018), German Propaganda in the Balkans during the First World War
Αυτή η ανάρτηση αποκρύφθηκε από τον Sperxios (ιστορικό)
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της εισόδου ή όχι στον Πόλεμο». αυτό ναι, εσείς όμως δεν το γράψατε έτσι.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Δεν καταλαβαινω παντα σε τι διαφωνειτε. Επτρεπε να γαφει η λεξη "χαραχτηρα", οκ, προφανως. Δεν φανταζομουν πως θα ήταν προβλημα να κατανοηθεί η παύλα ώς μεταφορα.

Απαντήστε στο "Εκλογές εν είδη δημοψηφίσματος"