Ωσαννά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα πλήθη φωνάζουν «Ωσαννά» κατά τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ

Ωσαννά είναι θρησκευτική λέξη στον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Στον Ιουδαϊσμό αναφέρεται σε μια κραυγή που εκφράζει έκκληση για θεϊκή βοήθεια.[1] Στον Χριστιανισμό χρησιμοποιείται ως ιαχή επαίνου.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη ωσαννά (Λατινικά osanna , ελληνιστική κοινή ὡσαννά) προέρχεται από την εβραϊκή λέξη הושיעה־נא , הושיעה נא hôšîʿâ-nā και που σχετίζονται με την αραμαϊκή λέξη ܐܘܿܫܲܥܢܵܐ (ʾōshaʿnā) που σημαίνει «σώσω, διάσωση, σωτήρας».[2]

Στην Εβραϊκή Βίβλο χρησιμοποιείται μόνο σε στίχους όπως «βοήθεια» ή «σώσω, προσεύχομαι» (Ψαλμοί 118:25). Στα Ευαγγέλια χρησιμοποιείται ως κραυγή αγαλλίασης και αυτό έχει προκαλέσει περίπλοκες συζητήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη ωσαννά φαίνεται να είναι «ειδικό είδος σεβασμού» που δίνεται σε αυτόν που σώζει, έσωσε, θα σώσει ή σώζει τώρα. Όταν χρησιμοποιείται έτσι, Ωσαννά σημαίνει «μια ιδιαίτερη τιμή σε αυτόν που σώζει». Η κυριολεκτική ερμηνεία «Σώσε, τώρα!»,[3] που βασίζεται στον Ψαλμό 118:25, δεν εξηγεί πλήρως την εμφάνιση της λέξης.

Λειτουργική χρήση σε διάφορες παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιουδαϊσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εβραϊκή λειτουργική παράδοση, η λέξη χρησιμοποιείται στην λειτουργία Ωσαννά, μια ομάδα προσευχών από την οποίο τραγουδιέται μια επιλογή κάθε πρωί κατά τη διάρκεια της Σκηνοπηγίας, της Γιορτής των Θαλάμων ή των Σκηνών. Ο πλήρης κύκλος τραγουδιέται την έβδομη ημέρα της γιορτής, που ονομάζεται Οσανά Ραμπάχ (הושענא רבא, «Μεγάλο Ωσαννά»).[4] Στον Ιουδαϊσμό χρησιμοποιείται πάντα στην αρχική του εβραϊκή μορφή, הושענא Hoshana.

Χριστιανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Ωσαννά» ήταν η κραυγή επαίνου ή λατρείας που γινόταν ως αναγνώριση του Ιησού ως μεσσία κατά τη θριαμβευτική είσοδό του στην Ιερουσαλήμ, "Ωσαννά! Ευλογημένος είναι αυτός που έρχεται στο όνομα του ΚΥΡΙΟΥ[5] που αποτελεί μέρος της προσευχής του Επινίκιου ύμνου.

Χρησιμοποιείται σε πολλά εδάφια της Καινής Διαθήκης, συμπεριλαμβανομένου του «ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου» (Μάρκος 11.9), «ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις» (Μάρκος 11.10) και «Ὡσαννὰ τῷ υἱῷ Δαυῒδ» (Ματθαίος 21:9).

Ο «Ύμνος Ωσαννά»,[6] που βασίζεται στη φράση Ωσαννά, είναι παραδοσιακός ύμνος της Μοραβικής Εκκλησίας γραμμένος από τον επίσκοπο Χριστιανό Γρηγόριο του Χέρνχουτ που τραγουδιέται την Κυριακή των Βαΐων και την πρώτη Κυριακή της Δεύτερης Έλευσης. Είναι αντιφωνικός, δηλαδή τραγούδι κλήσης και απάντησης. Παραδοσιακά, τραγουδιέται από το εκκλησίασμα παιδιών και ενηλίκων, αν και μπορεί να γίνεται με άλλους τρόπους, όπως μεταξύ χορωδίας και εκκλησίας, ή να παίζεται μεταξύ χορωδιών.

Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα τραγούδια όπως στην ελληνική μετάφραση των στίχων του γερμανικού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού Άγια Νύχτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Friberg Lexicon
  2. Oxford English Dictionary and Bauer lexicon
  3. Βλέπε ArtScroll Siddur, p. 727.
  4. Βλέπε ArtScroll Siddur, p. 726; επίσης σε χρήση στη Συρία.
  5. Matthew 21:9,15; Mark 11:9-10; John 12:13,
  6. The Moravian Hymn Book with Services (authorized for use in the British Province of the Moravian Church), 1960

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Yohannan Aharoni & Michael Avi-Yonah, The MacMillan Bible Atlas, Αναθεωρημένη Έκδοση, σελ. 157–165 (1968 & 1977 από την Carta Ltd).
  • Aherne, Cornelius (1910). "Hosanna". In Herbermann, Charles (ed.). Catholic Encyclopedia. Vol. 7. Νέα Υόρκη: Robert Appleton Company.