Ωδείο Athenaeum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ωδείο Athenaeum
Χάρτης
Είδοςωδείο
Διεύθυνση3, Adrianou str. και Ανδριανού 3
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′36″N 23°43′17″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΘησείο
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1974[1]
ΙδιοκτήτηςAthenaeum
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Ωδείο Athenaeum (Odeon Athenaeum), (προφέρεται "Αθήναιουμ"), είναι ένας σύγχρονος μουσικός πολυχώρος, και διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο της Αθήνας, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στεγάζεται σ΄ ένα σχετικά μεγάλο διώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, εντός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και επί της οδού Αδριανού 3 στο Θησείο. Στους χώρους, του που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα περιλαμβάνονται δύο αίθουσες συναυλιών, αίθουσα μουσικής βιβλιοθήκης, και μεγάλος αριθμός επιμέρους αιθουσών διδασκαλίας μουσικής θεωρίας και πιάνου, εγχόρδων, πνευστών, νηκτών οργάνων, κρουστών, μονωδίας, εργαστήρι όπερας, βυζαντινής μουσικής, μουσικής προπαίδειας, τζαζ, παραδοσιακής μουσικής και σύγχρονου τραγουδιού κ.ά., καθώς και εξειδικευμένα μουσικά σεμινάρια ελληνικά και διεθνή.

Επίσης στους χώρους του πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες νέων καλλιτεχνών, κυριακάτικα μουσικά πρωινά, "γκράντ πρι" όπερας, ορατόριο Λιντ (Lead) και πιάνο, αφιερωμένο στην αξέχαστη Μαρία Κάλλας προς τιμή της οποίας και φέρεται το διεθνές αυτό μουσικό κέντρο καθώς και μεγάλη ετήσια συναυλία, επίσης προς τιμή της μεγάλης αοιδού, της οποίας και η προτομή δεσπόζει του χώρου.

Ιστορία κτηρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή το νεοκλασσικό αυτό κτήριο ανήκε στην οικογένεια Καμπά. Τότε το υπόγειο ήταν διασκευασμένο σε μεγάλο κελάρι. Στη συνέχεια και κατά τον μεσοπόλεμο πέρασε στα χέρια τραπεζίτη, ο οποίος όμως, λόγω της μεγάλης υποβάθμισης που επήλθε στη περιοχή, το επώλησε αργότερα σε βιοτεχνία. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το κτήριο επιτάχθηκε από τους Ιταλούς για τις ανάγκες της φρουράς της περιοχής. Μετά την απελευθέρωση πέρασε σε άλλες βιοτεχνίες, μεταξύ των οποίων και γνωστή εταιρία κατασκευής φερμουάρ. Η διαδοχή ιδιοκτησίας συνεχίσθηκε μέχρι που έφθασε στο σημείο η περαιτέρω ανακαίνισή του να είναι πολυδάπανη, με συνέπεια σχεδόν να εγκαταλειφθεί μέχρι που ανέλαβαν δύο δραστήριες γυναίκες και ίδρυσαν το Ωδείο και με τη συμπαράσταση του κράτους δημιούργησαν τον εξαίρετο αυτό πολυχώρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]