Ψυχώ 2: Η επιστροφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψυχώ 2: Η επιστροφή
ΣκηνοθεσίαΡίτσαρντ Φράνκλιν
ΠαραγωγήΧίλτον Γκριν
Μπέρναρντ Σβαρτς
ΣενάριοΤομ Χόλαντ
ΠρωταγωνιστέςΆντονι Πέρκινς
Βέρα Μάιλς
Μεγκ Τίλι
Ρόμπερτ Λότζια
Κλόντια Μπράιαρ
ΜουσικήΤζέρυ Γκόλντσμιθ
ΦωτογραφίαΝτιν Κάντι
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 3 Ιουνίου 1983
Διάρκεια113 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΨυχώ
ΈπεταιPsycho III

Ψυχώ 2: Η επιστροφή (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Psycho II) είναι αμερικάνικη ταινία, συνέχεια της ταινίας Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 3 Ιουνίου 1983, με παραγωγή της Universal Pictures και υπό τη σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Φράνκλιν. Το σενάριο του Τομ Χόλαντ δεν έχει καμία σχεδόν σχέση με το μυθιστόρημα Ψυχώ ΙΙ του Ρόμπερτ Μπλόκ, συνέχεια του πρωτότυπου μυθιστορήματος στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Χίτσκοκ.

Ο Άντονι Πέρκινς και η Βέρα Μάιλς από την αρχική ταινία επέστρεψαν στους ίδιους ρόλους, μαζί με συμπρωταγωνιστές τη Μεγκ Τίλι, τον Ρόμπερτ Λότζια και την Κλόντια Μπράιαρ. Κριτικά και εισπρακτικά η ταινία ήταν ξαφνική επιτυχία, και οδήγησε σε ακόμη δύο συνέχειες, Ψυχώ 3 και Psycho IV: The Beginning (το οποίο αγνοεί την ύπαρξη των δύο προηγούμενων συνεχειών και θεωρείται κατευθείαν συνέχεια του αρχικού Ψυχώ).

Αρχικά, ο Πέρκινς αρνήθηκε να επιστρέψει στο ρόλο του Νόρμαν Μπέητς, αλλά όταν το στούντιο άρχισε να σκέφτεται άλλους ηθοποιούς στον ρόλο (όπως τον Κρίστοφερ Γουόκεν), ο Πέρκινς επέστρεψε αμέσως. Επίσης, η Τζέιμι Λι Κέρτις (κόρη της πρωταγωνίστριας Τζάνετ Λι στο πρωτότυπο) θα έπαιρνε το ρόλο της Τίλι. Η Μάιλς και η Τίλι σταμάτησαν την κινηματογραφική τους καριέρα και οι δύο το 1995. Ακόμη, ο γιος του Πέρκινς, Όσκγκουντ, εμφανίζεται ως νεότερος Νόρμαν Μπέιτς σε αντανάκλαση πόμολου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν περάσει 22 χρόνια από τότε που ο Νόρμαν Μπέιτς σκότωσε τη Μάριον Κρέιν και τον ντετέκτιβ Άρμπογκαστ και είχε εισέλθει στο ίδρυμα. Τώρα, η πολιτεία της Καλιφόρνια τον θεωρεί ψυχικά υγιή και του επιτρέπει να επιστρέψει στο μοτέλ κάτω από το σπίτι του, κάτι που προκαλεί την αντίδραση της αδελφής της Μάριον Κρέιν, η οποία ορκίζεται να τον οδηγήσει πάλι στο ίδρυμα.

Ο Νόρμαν πιάνει δουλειά σε ένα εστιατόριο λίγο πιο πέρα από το σπίτι του και πιάνει φιλίες με τη σερβιτόρα Μαίρη Σάμιουελς, στην οποία δίνει καταφύγιο στο σπίτι του όταν εκείνη χωρίζει με το φίλο της (με τον οποίο συγκατοικεί). Τότε όμως, αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα: τηλεφωνήματα και σημειώματα από τη νεκρή μητέρα του Νόρμαν εμφανίζονται, και αυτό κινεί τις υποψίες του τοπικού σερίφη.

Μια σειρά φόνων τότε αρχίζει κοντά στο σπίτι και στο μοτέλ: ο νέος υπεύθυνος του μοτέλ, Γουόρεν Τούμι, δύο έφηβοι που τρυπώνουν στο σπίτι για να καπνίσουν, όλοι τους από μια λεγόμενη μεγάλη γυναίκα ντυμένη στα μαύρα με μαχαίρι (η μορφή της μητέρας του Νόρμαν και ίδια περιγραφή του ίδιου όταν ψυχικά μεταμφιεζόταν ως αυτήν για να της δώσει ζωή). Και ο Νόρμαν αρχίζει να υποπτεύεται αν είναι αυτός ο υπεύθυνος, ή η ίδια του η μητέρα.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες Ηθοποιοί
Νόρμαν Μπέητς Άντονι Πέρκινς
Μαίρη Σάμιουελς Μεγκ Τίλι
Κυρία Λάϊλα Λούμις Βέρα Μάιλς
Δρ Μπιλ Ρέιμοντ Ρόμπερτ Λότζια
Γουόρεν Τούμι Ντένις Φραντς
Σερίφης Χαντ Χιού Γκίλιν
Ραλφ Στάτλερ Ρόμπερτ Άλαν Μπράουν
Κυρία Σπουλ Κλόντια Μπράιαρ
Μίρνα Λι Γκάρλινγκτον
Δικαστής Μπεν Χάρτιγκαν
Τζος Τιμ Μάιερ
Κιμ Τζιλ Κάρολ
Βοηθός σερίφη Πουλ Κρις Χέντρι
Βοηθός σερίφη Νόρις Τομ Χόλαντ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]