Ψευδαργυρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ψευδαργυρίτης
Zincite from Arizona.jpg
Ψευδαργυρίτης. Προέλευση: Αριζόνα, ΗΠΑ
Γενικά
Κατηγορία Οξείδια
Χημικός τύπος (Zn, Mn+2)O
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα 5,4 - 5,7 gr/cm3
Χρώμα Πορτοκαλέρυθρο έως βαθύ ερυθρό, σπανιότερα κίτρινο, πράσινο, άχρωμο
Σύστημα κρυστάλλωσης Εξαγωνικό
Κρύσταλλοι Σπάνιοι. Πυραμιδοειδείς επιμηκυσμένοι
Υφή Κοκκώδης, συμπαγής, στιφρή
Διδυμία Κατά {0001}
Σκληρότητα 4
Σχισμός Τέλειος {1010}, αποχωρισμός {0001}
Θραύση Κογχοειδής
Λάμψη Αδαμάντινη
Γραμμή κόνεως Πορτοκαλοκίτρινη
Πλεοχρωισμός Όχι
Διαφάνεια Ημιδιαφανής. συνηθέστερα αδιαφανής

Ο ψευδαργυρίτης (αγγλ. zincite) είναι ορυκτό οξείδιο του ψευδαργύρου, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, περιέχει και μαγγάνιο (το οποίο έχει υποκαταστήσει τον ψευδάργυρο). Οφείλει το όνομά του στο περιεχόμενο στοιχείο (ψευδάργυρος, αγγλ. zinc).


Εμφάνιση, παραγενέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως πρωτογενές ορυκτό έχει ανευρεθεί στα στρωσιγενή ψευδαργυρούχα κοιτάσματα του «Sterling Hill» του Νιού Τζέρσεϊ (ΗΠΑ). Στις υπόλοιπες εμφανίσεις του αποτελεί δευτερογενές ορυκτό προερχόμενο από εξαλλοίωση άλλων ψευδαργυρούχων ορυκτών στις ζώνες οξείδωσης. Εμφανίζεται, επίσης, ως προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας. Σχετίζεται με σφαλερίτη, σμιθσονίτη, ημιμορφίτη και χαουσμανίτη.

Τα δείγματα από το Sterling Hill εμφανίζουν ανοικτό κίτρινο φθορισμό, ενώ το ορυχείο είναι το μόνο που παρέχει οικονομικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες ψευδαργυρίτη για την παραγωγή οξειδίου του ψευδαργύρου, που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη για την βιομηχανική παρασκευή του μετάλλου.

Εκτός από την προαναφερθείσα περιοχή ανευρίσκεται στην Αριζόνα (όπου έχει προέλθει από πυρκαϊά ορυχείου), στο Κολοράντο, στην ηφαιστειακή στάχτη του Μάουντ Σεντ Χέλενς (ΗΠΑ), στην περιοχή Τσουμέμπ της Ναμίμπια, στην επαρχία Κατάνγκα του Ζαΐρ, στην Πολωνία, την Ισπανία και την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα απαντάται στα μεταλλεία Λαυρίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244
  • Frederick H. Pough, Roger Tory Peterson, Jeffrey (PHT) Scovil, A Field Guide to Rocks and Minerals, Houghton Mifflin Harcourt, 1988 ISBN 039591096X