Ψαραετός της Μαδαγασκάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψαραετός της Μαδαγασκάρης
Δύο ενήλικα πτηνά
Δύο ενήλικα πτηνά
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Αετόμορφα (Accipitriformes)
Οικογένεια: Αετίδες (Accipitridae)
Γένος: Θαλασσαετός (Haliaeetus)
Είδος: H. vociferoides
Διώνυμο
Haliaeetus vociferoides (Θαλασσαετός ο κραυγαλέος)
Des Murs, 1845

Ο Ψαραετός της Μαδαγασκάρης ή Θαλασσαετός της Μαδαγασκάρης είναι ένα αρπακτικό πτηνό της οικογένειας των Αετιδών. Αυτός ο αετός ζεί σε ξηρά δάση φυλλοβόλων της ανατολικής Μαδαγασκάρης. Είναι ένας μεσαίου μεγέθους (60-66 εκατοστά) θαλασσαετός με άνοιγμα φτερών 165-180 εκατοστών.[2] Το σώμα του και τα φτερά του έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα, το κεφάλι του είναι ανοιχτού καφέ χρώματος και η ουρά του λευκή. Έχει μαυριδερό ράμφος με ανοιχτόχρωμη βάση και γκρι πόδια. Τα αρσενικά ζυγίζουν 2,2 με 2,6 κιλά ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρός βαρύτερα με βάρος 2,8 με 3,5 κιλά.[3]

Ο κοντινότερος συγγενής του είναι ο Αφρικανικός ψαραετός, Haliaeetus vocifer. Σε αντίθεση με άλλα είδη ψαραετών που έχουν λευκό κεφάλι ο ψαραετός της Μαδαγασκάρης έχει καφέ κεφάλι.

Αυτό το είδος είναι ενδημικό στη Μαδαγασκάρη όπου επιβιώνει σε μικρούς αριθμούς κατά μήκος της δυτικής ακτής. Απειλείται κυρίως από την αποψίλωση των δασών, τη διάβρωση του εδάφους και την καταστροφή των υδροβιότοπων για κατασκευή ορυζώνων. Επίσης ανταγωνίζεται με τους ανθρώπους για τα αποθέματα ψαριών.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το είδος αυτό θεωρείται ότι περιορίζεται στη βορειοδυτική ακτή της Μαδαγασκάρης βόρεια της πόλης Μοροντάβα.[4] Σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών οι περισσότεροι ψαραετοί βρίσκονται στην περιοχή Αναλόβα, τη δεκαετία του 80΄ υπήρχαν 20 με 25 ζευγάρια στην περιοχή. Μια πιο πρόσφατη έρευνα αναφέρει μια μικρότερη συγκέντρωση από τουλάχιστον τρία ζεύγη αναπαραγωγής στο Δάσος Ανγιαγιάβι στην ακτή του Ινδικού Ωκεανού.[5] Ο συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται σε περίπου 40 ζευγάρια, αυτό τα κάνει ένα από τα σπανιότερα πτηνά του κόσμου.[6] Άλλες έρευνες στη δεκαετία του 90΄ κατέγραψαν 222 ενήλικες ψαραετούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ζωολογικό κήπο Τσιμπιζάζα στο Ανταναναρίβο
  1. BirdLife International (2013). Haliaeetus vociferoides στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 18 Μαρτίου 2014.
  2. Raptors of the World by Ferguson–Lees, Christies, Franklin, Mead & Burton. Houghton Mifflin (2001), ISBN 0–618–12762–3
  3. «Madagascar fish-eagle - Haliaeetus vociferoides». ARKive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2010. 
  4. «Madagascar Fish-eagle - Haliaeetus vociferoides». United Nations Environment Programme - World Conservation Monitoring Centre. 22 Μαΐου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2014. 
  5. Nick Garbutt, C. Michael Hogan, Hilton Hastings, Wendy Pollecutt, Tahiana Andriaharimalala (12 Μαΐου 2006). «Anjajavy, the village and the forest». LuminaTechnologies.org. Lumina Technologies. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2010. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  6. Rebecca L. Grambo, "Eagles" (1.000.000.00bc) Published by Voyageur Press, Inc.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Madagascar Fish Eagle της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).