Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα
Ντε φάκτο Πρόεδρος της Αργεντινής
Περίοδος
26 Μαρτίου 1976 – 29 Μαρτίου 1981
ΠροκάτοχοςΙσαμπέλ Μαρτίνες ντε Περόν
ΔιάδοχοςΡομπέρτο Εδουάρδο Βιόλα
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση2 Αυγούστου 1925, Μερσέδες, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Θάνατος17 Μαΐου 2013 (87 ετών)
Μάρκος Πας, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
ΕθνότηταΑργεντίνικη
ΣύζυγοςΑλίσια Ρακέλ Χάρτριτζ
Παιδιά7
ΣπουδέςΕθνικό Στρατιωτικό Κολέγιο
ΕπάγγελμαΣτρατιωτικός
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα Ρεδόντο (Jorge Rafael Videla, 2 Αυγούστου 192517 Μαΐου 2013) ήταν Αργεντινός δικτάτορας και στρατηγός, Αρχηγός του Στρατού της Αργεντινής και de facto Πρόεδρος της χώρας, από το 1976 έως το 1981, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής η οποία ανέλαβε την εξουσία στην χώρα το 1976, μετά από πραξικόπημα με το οποίο ανετράπη η Ισαβέλλα Περόν, και ανέλαβε να εφαρμόσει το σχέδιο της εθνικής αναδιοργάνωσης (proceso de reorganisacion nacional).

Τα αίτια και οι αφορμές για τη χούντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχέδιο αυτό αποφασίστηκε να εφαρμοστεί μετά από μία μακρά περίοδο έντονης πολιτικής αναταραχής η οποία είχε αρχίσει από το 1970 και η οποία είχε οδηγήσει την Αργεντινή σε εσωτερικό χάος συνέπεια του οποίου ήταν να κινδυνεύει η δημόσια τάξη και η ασφάλεια της χώρας. Μετά την επιστροφή του γηραιού πολιτικού Χουάν Ντομίνγκο Περόν το 1970 και με την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από αυτόν άρχισαν έντονες πολιτικές διαμάχες οι οποίες είχαν καταλήξει σε δολοφονίες πολιτικών και συνδικαλιστών. Η οικονομία της χώρας είχε μπει σε βαθιά ύφεση, ο κρατικός μηχανισμός υπολειτουργούσε και οι λαϊκές εξεγέρσεις με σκληρά επεισόδια ήταν καθημερινό φαινόμενο τα οποία κατέληγαν και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ο ήδη υπέργηρος πρόεδρος Περόν τελικά απεβίωσε το 1974. Τούτο είχε ως συνέπεια να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο χάος στο εσωτερικό της χώρας. Η σύζυγός του και αντιπρόεδρος της χώρας Μαρία Εστέλα Μαρτίνες ντε Περόν (γνωστότερη ως Ισαβέλλα Περόν) αναλαμβάνει την προεδρία μετά τον θάνατο του Περόν. Τούτο χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο την ήδη εκτός ελέγχου κατάσταση της χώρας. Η εθνική οικονομία ήταν υπό διάλυση, η ανεργία στα ύψη, τα πολιτικά κόμματα είχαν περάσει στη βία και ο κρατικός μηχανισμός υπολειτουργούσε. Αυτή κατάσταση κράτησε έως το 1976 όταν είχε γίνει ξεκάθαρο στις ηγετικές ομάδες του στρατού, της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού ότι αν συνεχιζόταν το εσωτερικό χάος το οποίο υπήρχε, απειλούνταν η εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η στρατιωτική εκτροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτσι αποφασίστηκε η ανάληψη της εξουσίας της χώρας από μια στρατιωτική χούντα και των τριών σωμάτων προκειμένου υποτίθεται να σωθεί η χώρα από το χάος και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο εθνικής αναδιοργάνωσης για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους, η εθνική οικονομία και η ασφάλεια της χώρας. Επί κεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής ήταν ο Στρατηγός Χόρχε Βιδέλα. Μαζί με τον αρχηγό του ναυτικού Εμίλιο Εδουάρδο Μασέρα και τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας Ορλάντο Ραμόν Αγκόστι αποτελούσαν την κορυφή της εξουσίας του πολιτικοστρατιωτικού καθεστώτος τής 24 Μαρτίου 1976. Το αξίωμα του προέδρου της Αργεντινής ανέλαβε ο στρατηγός Βιδέλα. Στην προεδρία της Αργεντινής τον διαδέχθηκε ο στρατηγός Ρομπέρτο Εδουάρδο Βιόλα Πρεβεντίνι το 1981.

Η κύρια προσωπικότητα του πολιτικοστρατιωτικού καθεστώτος της 24 Μαρτίου 1976 αναμφίβολα θεωρείται από αργεντινούς ιστορικούς ερευνητές ο στρατηγός Βιδέλα, ο οποίος και μετά την αποχώρησή του {οικειοθελή κατά πολλούς ιστορικούς} από το αξίωμα του προέδρου στην ουσία ήταν ο κύριος μοχλός άσκησης της εξουσίας στην Αργεντινή σε όλη την διαδρομή του καθεστώτος έως και την πτώση του μετά τον πόλεμο των Μαλβινών. Η είδηση της αποχώρησης από την προεδρία του στρατηγού Βιδέλα και της αντικατάστασής του, δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στην κοινωνία της Αργεντινής. Η μεγάλη ανησυχία προερχόταν από το ποιο θα ήταν το πρόσωπο που θα ήταν ικανό να τον αντικαταστήσει. Η ανησυχία αυτή του πληθυσμού είχε γίνει αντιληπτή από τον στρατηγό Βιδέλα. Στο τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα στο εθνικό δίκτυο τηλεοράσεως της Αργεντινής προς το Αργεντινό Έθνος, το οποίο διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ο στρατηγός Βιδέλα προέβη σε μία εκτενή ανάλυση των πεπραγμένων από την κυβέρνησή του, διαβεβαιώνοντας του αργεντινούς πολίτες ότι ο διάδοχός του στο αξίωμα του προέδρου θα συνέχιζε με πίστη και αποφασιστικότητα την διαδικασία της εθνικής αναδιοργάνωσης της Αργεντινής.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χόρχε Βιδέλα πέθανε στις 17 Μαΐου 2013 στον ύπνο του από φυσικά αίτια κατά την κράτησή του στη φυλακή Μάρκος Παζ.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]