Χρυσό Πέταλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρυσό Πέταλο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Χρυσό Πέταλο
43°36′0″N 79°43′48″W
ΧώραΚαναδάς
Διοικητική υπαγωγήΟντάριο
Έκταση31.561,57 km²
Ζώνη ώραςανατολική ζώνη ώρας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Χρυσό Πέταλο (αγγλικά: Golden Horseshoe) είναι δευτερεύουσα περιοχή του Νότιου Οντάριο του Καναδά, η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο της λίμνης Οντάριο, με τα εξωτερικά όρια να εκτείνονται νότια έως τη λίμνη Ήρι και βόρεια έως τη λίμνη Σκάγκογκ και τη λίμνη Σίμκοου. Περιλαμβάνει την Ευρύτερη Περιοχή του Τορόντο και τους παρακείμενους δήμους ανώτερου επιπέδου με σημαντικά πολεοδομικά συγκροτήματα. Η περιοχή είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και βιομηχανοποιημένη στον Καναδά. Με πληθυσμό 7.826.367 άτομα στον πυρήνα του και 9.245.438 στην ευρύτερη περιοχή του,[1] το Χρυσό Πέταλο αντιπροσωπεύει πάνω από το 21 τοις εκατό του πληθυσμού του Καναδά και περισσότερο από το 55 τοις εκατό του πληθυσμού του Οντάριο.[2] Είναι μέρος του διαδρόμου Πόλης του Κεμπέκ–Γουίντσορ, που αποτελεί μέρος της Μεγαλοπόλεως των Μεγάλων Λιμνών.

Ο πυρήνας του Χρυσού Πετάλου ξεκινά από τους καταρράκτες του Νιαγάρα στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου του Νιαγάρα και εκτείνεται δυτικά, περιβάλλοντας το δυτικό άκρο της λίμνης Οντάριο στο Χάμιλτον και μετά στρέφοντας βορειοανατολικά στο Τορόντο (στη βορειοδυτική όχθη της λίμνης Οντάριο), πριν τελικά καταλήξει στο Κλάρινγκτον της περιοχής Ντάρεμ. Ο όρος Ευρύτερο Χρυσό Πέταλο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρύτερη περιοχή η οποία εκτείνεται στην ενδοχώρα από τον πυρήνα έως την περιοχή του Τρεντ–Σέβερν Γουότεργουεϊ, όπως το Πήτερμπορω, στα βορειοανατολικά, μέχρι το Μπάρι και τη λίμνη Σίμκοου στα βόρεια, και στην περιοχή Γκραντ Ρίβερ, συμπεριλαμβάνοντας κέντρα όπως το Μπραντφορντ, την Περιοχή Γουότερλου και το Γκουέλφ στα δυτικά. Η περιοχή της ευρύτερης περιοχής καλύπτει περίπου 33.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από αυτά, τα 7.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή περίπου το 22% της περιοχής καλύπτεται από το περιβαλλοντικά προστατευμένο Γκρίνμπελτ. Το Ευρύτερο Χρυσό Πέταλο σχηματίζει το λαιμό της χερσονήσου του Οντάριο.

Μεγάλες πόλεις στο Ευρύτερο Χρυσό Πέταλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Canada, Government of Canada, Statistics. «Table 1.1Population and demographic factors of growth by census metropolitan area, Canada». www.statcan.gc.ca (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2018. 
  2. «Portrait of the Canadian Population in 2006: Subprovincial population dynamics, Greater Golden Horseshoe». Statistics Canada, 2006 Census of Population. 13 Μαρτίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2007.