Διάδρομος Πόλης του Κεμπέκ-Γουίντσορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Διάδρομος Πόλης του Κεμπέκ-Γουίντσορ

Ο Διάδρομος Πόλης του Κεμπέκ-Γουίντσορ (αγγλικά: Quebec City–Windsor Corridor· γαλλικά: Corridor Québec-Windsor) είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και έντονα εκβιομηχανισμένη περιοχή του Καναδά. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η περιοχή απλώνεται μεταξύ της Πόλης του Κεμπέκ στα βορειοανατολικά και του Γουίντσορ του Οντάριο στα νοτιοδυτικά, εκτείνοντας στα 1.150 χιλιόμετρα. Με περισσότερα από 18 εκατομμύρια άτομα, περιέχει περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές του Καναδά και οκτώ από τις δώδεκα μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας, όλα βασισμένα στην απογραφή του 2016. Σχετικά με τη σημασία του για την οικονομική και πολιτική υποδομή του Καναδά, έχει πολλές ομοιότητες με την Βορειοανατολική Μεγαλόπολη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το όνομα διαδόθηκε για πρώτη φορά από τη Via Rail, η οποία εκτελεί συχνές σιδηροδρομικές υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών στην περιοχή επί της ζώνης παροχής υπηρεσιών που είναι γνωστή ως «Ο Διάδρομος».

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του Καναδά το 2006, περισσότερο από το 94% του πληθυσμού του Οντάριο ζει στο τμήμα του διαδρόμου. Ομοίως, περισσότερο από το 65% του πληθυσμού του Κεμπέκ ζει στο Μόντρεαλ και την πόλη του Κεμπέκ ή πλησίον. Περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού του Καναδά ζει μεταξύ της πόλης του Κεμπέκ και του Γουίντσορ.[1]

Οι τρεις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές απογραφής (CMA) στον Διάδρομο είναι:

Οι υπόλοιπες μητροπολιτικές περιοχές απογραφής κατά μήκος του διαδρόμου είναι:

Άλλες σημαντικές αστικές περιοχές κατά μήκος του διαδρόμου περιλαμβάνουν τα Μπρόκβιλ, Τσάταμ-Κεντ, Κόρνουαλ και Σάρνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2006 Census analysis series». 2.statcan.ca. 13 Οκτωβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009.