Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρυσή Ημισέληνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης που δείχνει τις περιοχές παραγωγής ηρωίνης

Η «Χρυσή Ημισέληνος» (αγγλικά: Golden Crescent) είναι το όνομα που δίνεται σε μία από τις δύο κύριες περιοχές της Ασίας της παράνομης παραγωγής οπίου (με την άλλη να είναι το Χρυσό Τρίγωνο), που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Κεντρικής, Νότιας και Δυτικής Ασίας. Αυτός ο χώρος επικαλύπτει τρία έθνη, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, των οποίων οι ορεινές περιφέρειες ορίζουν την περιοχή της ημισελήνου.[1]

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ηρωίνης από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δείχνουν να έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στις βασικές περιοχές προέλευσης. Το 1991, το Αφγανιστάν ήταν ο κύριος παραγωγός οπίου στον κόσμο, με απόδοση 1.782 μετρικούς τόνους (εκτιμήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ), ξεπερνώντας τη Μιανμάρ, πρώην παγκόσμια ηγέτιδα στην παραγωγή οπίου.

Η μείωση της παραγωγής ηρωίνης από τη Μιανμάρ είναι αποτέλεσμα πολλών ετών δυσμενών συνθηκών ανάπτυξης καθώς και των νέων κυβερνητικών πολιτικών αναγκαστικής εξάλειψης του ναρκωτικού. Η παραγωγή ηρωίνης από το Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού πλαισίου, με αξιοσημείωτη μείωση το 2001 που φέρεται να είναι ως αποτέλεσμα του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Το Αφγανιστάν παράγει πλέον περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου οπίου μη φαρμακευτικής ποιότητας. Εκτός από τα οπιούχα ναρκωτικά, το Αφγανιστάν είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός χασίς στον κόσμο.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαύρο όπιο που κατασχέθηκε στο Αφγανιστάν, άνοιξη 2005

Η «Χρυσή Ημισέληνος» έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία παραγωγής οπίου από ό,τι το «Χρυσό Τρίγωνο» της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το Χρυσό Τρίγωνο εμφανίστηκε ως μια σύγχρονη οντότητα παραγωγής οπίου μόνο στη δεκαετία του 1980, αφού προηγουμένος το έκανε η Χρυσή Ημισέληνος από την δεκαετία του 1950. Το Χρυσό Τρίγωνο άρχισε να επηρεάζει την αγορά οπίου και μορφίνης τη δεκαετία του 1980 και έχει αυξήσει σταθερά την παραγωγή του από τότε, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Αφγανιστάν το 2001, ως αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου , η παραγωγή οπίου της Χρυσής Ημισελήνου δέχτηκε τεράστιο πλήγμα, παράγοντας σχεδόν 90% λιγότερο όπιο από ό,τι το 2000.[3]

Στο αποκορύφωμα της παραγωγής οπίου το 2007, η Χρυσή Ημισέληνος παρήγαγε πάνω από 8.000 από σχεδόν 9.000 συνολικούς τόνους οπίου στον κόσμο, έχοντας σχεδόν το μονοπώλιο παραγωγής.[3] Η Χρυσή Ημισέληνος κυριαρχεί επίσης στην αγορά ινδικής κάνναβης λόγω των υψηλών αποδόσεων της περιοχής (145 κιλά ανά εκτάριο), τέσσερις φορές περισσότερο από το Μαρόκο (36 κιλά ανά εκτάριο). Η Χρυσή Ημισέληνος εξυπηρετεί επίσης μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, περίπου 64% περισσότερο από το Χρυσό Τρίγωνο. Παράγει και διανέμει πάνω από 2.500 τόνους οπιούχων στην Αφρική, την Ευρώπη, την Αμερική και την Κεντρική Ασία και προμηθεύει σχεδόν 9,5 εκατομμύρια χρήστες οπιούχων παγκοσμίως.

Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάρθρωση των καρτέλ και κατάσχεση όσο το δυνατόν περισσότερου προϊόντος οπίου, οι συνολικές επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών έφεραν μόνο το 23,5% του συνολικού εκτιμώμενου προϊόντος που διανέμεται παγκοσμίως.[3] Από αυτές τις αστυνομικές επιχειρήσεις, περίπου το 97% είναι του οπίου και μορφίνης που γίνονται στη Μέση Ανατολή και οι κατασχέσεις ηρωίνης γίνονται κυρίως στη Μέση Ανατολή ή την Ευρώπη. Στο Αφγανιστάν μόνο το 1% της ηρωίνης που εξάγεται παράνομα παρακολουθείται και καταστρέφεται από τις εθνικές κυβερνήσεις. Αν και το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπιούχων στη Χρυσή Ημισέληνο, οι περισσότερες από τις κατασχέσεις γίνονται στο Ιράν, που συνορεύει στα δυτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διακινητές συλλαμβάνονται κατά τη διέλευση των συνόρων από το Αφγανιστάν στο Ιράν, ώστε να μπορούν να διανείμουν το προϊόν στην Ευρώπη και την Αφρική όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση οπιούχων. Στο Πακιστάν, η πλειονότητα των εμπόρων που συνελήφθησαν είναι 38% Νιγηριανοί και 32% Πακιστανοί.[3]

Αυτοί οι έμποροι, που είναι απαραίτητοι για τη μεταφορά των ναρκωτικών από τους παραγωγούς στις αγορές των τελικών χρηστών, έχουν μεγάλα κέρδη λόγω της επικινδυνότητας της διακίνησης. Μια γενική εκτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που εμπλέκονται επί του παρόντος στη διακίνηση ναρκωτικών είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Η πλειονότητα του οπίου που παράγεται στο Αφγανιστάν προέρχεται από τις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ. Από τους 5.300 τόνους οπίου που παράγονται στο Αφγανιστάν, 2.700 τόνοι μετατρέπονται σε ηρωίνη.[3] Το 2008, σχεδόν το 50% της παραγόμενης ηρωίνης χρησιμοποιήθηκε στο Ιράν. Παρόλο που το Αφγανιστάν είναι ο κορυφαίος παραγωγός, μόνο το 7% χρησιμοποιήθηκε εκεί.

Αγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η ηρωίνη του Χρυσού Τριγώνου κυριαρχεί στις ασιατικές παράνομες αγορές ναρκωτικών, η Χρυσή Ημισέληνος γίνεται όλο και περισσότερο πηγή παράνομων ναρκωτικών που διακινούνται στη δυτική Κίνα, ιδιαίτερα στην κοντινή επαρχία Ξινγιάνγκ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Opium Alliance» (στα Αγγλικά). encyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών» (στα Αγγλικά). unodc.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]