Χρυσό Τρίγωνο
Το Χρυσό Τρίγωνο (αγγλικά: Golden Triangle) είναι γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται στις ορεινές περιοχές της Ταϊλάνδης, της Μιανμάρ και του Λάος (σύμφωνα με ορισμένες πηγές επίσης του βορειοανατολικού Βιετνάμ και της νότιας Κίνας), όπου στα μέσα του 20ού αιώνα δημιουργήθηκε ένα σύστημα παραγωγής και εμπορίου οπίου από τα οργανωμένα εγκληματικά συνδικάτα των παγκόσμιων ελίτ.[1][2]
Το όνομα "Χρυσό Τρίγωνο", πpοήλθε από τη CIA, για να αναφέρθει σε μια έκταση περίπου 950.000 τετραγωνικών χλμ (367.000 τμ μίλια) που επικαλύπτει τα βουνά των τριών παρακείμενων χωρών.
Μαζί με το Αφγανιστάν και την Χρυσή ημισέληνο,[3] υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής οπίου παγκοσμίως, από τη δεκαετία του 1950. Το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης παγκοσμίως προήλθε από το Χρυσό Τρίγωνο μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, όταν το Αφγανιστάν έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.
Παραγωγή και διακίνηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ενότητα αυτή δεν τεκμηριώνεται επαρκώς με παραπομπές. Παρακαλούμε βοηθήστε προσθέτοντας την κατάλληλη τεκμηρίωση. Ατεκμηρίωτο υλικό μπορεί να αμφισβητηθεί και να αφαιρεθεί. (Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 14/05/2020) |
Η Μιανμάρ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οπίου παγκοσμίως μετά το Αφγανιστάν και υπήρξε σημαντικός παράγοντας στο διακρατικό εμπόριο ναρκωτικών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτιμάται ότι το 2005 υπήρχαν 430 χλμ καλλιέργειας οπίου στη χώρα.
Η βάση οπίου και ηρωίνης που παράγεται στη βορειοανατολική Μιανμάρ μεταφέρονται από καραβάνια αλόγων και γαϊδουριών σε εργαστήρια κατά μήκος των συνόρων Ταϊλάνδης-Βιρμανίας για μετατροπή σε βάση ηρωίνης. Τα περισσότερα από τα τελικά προϊόντα μεταφέρονται πέρα από τα σύνορα σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ταϊλάνδης και κάτω στην Μπανγκόκ για περαιτέρω διανομή στις διεθνείς αγορές.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Το Χρυσό Τρίγωνο Αρχειοθετήθηκε 2017-01-23 στο Wayback Machine. pdf στο CIA.gov (Αγγλικά) ανακτήθηκε 29 Οκτωβρίου 2019
- ↑ Η παραγωγή οπίου στο Χρυσό Τρίγωνο (Λάος, Μιάνμαρ, Ταιλάνδης στον ιστότοπο aljazeera.com (Αγγλικά) «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
- ↑ Ποια περιοχή της Ασίας αποκαλείται Χρυσή ημισέληνος στo worldatlas.com (Αγγλικά) ανακτήθηκε 29 Οκτωβρίου 2019
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mekong Golden Triangle στο Wikimedia Commons