Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το χριστουγεννιάτικο δείπνο με ψητό κρέας, συχνά γαλοπούλας, είναι συνηθισμένο σε πολλές χριστιανικές χώρες.
Πολλές παραδόσεις περιλαμβάνουν επιδόρπιο μετά το κυρίως φαγητό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εδώ μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα «φλαμπέ».

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι το πλούσιο γεύμα που συνηθίζεται να γίνεται τα Χριστούγεννα. Μπορεί να είναι το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων, το μεσημεριανό φαγητό της ημέρας των Χριστουγέννων ή το δείπνο της ίδιας ημέρας.[1] Το τραπέζι είναι εμπλουτισμένο σε ποσότητα και ιδίως σε αριθμό και ποικιλία διαφορετικών φαγητών, αποτελώντας μια σημαντική συνιστώσα των συγκεντρώσεων συγγενών και φίλων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.[2] Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ένα τελετουργικής φύσεως στοιχείο στο γεύμα, σχετιζόμενο με τον θρησκευτικό εορτασμό, όπως το να γίνεται προσευχή ή να ψάλλεται το τροπάριο των Χριστουγέννων.[3]

Τα φαγητά που καταναλώνονται διαφέρουν στα διάφορα μέρη του κόσμου, ανάλογα με την τοπική κουζίνα και τις τοπικές παραδόσεις. Σε πολλά μέρη, ιδίως σε χώρες που υπήρξαν κάποτε βρετανικές αποικίες, το φαγητό έχει κοινά στοιχεία με το αγγλικό χριστουγεννιάτικο γεύμα, όπως ψητά κρέατα και κάποιου είδους πουτίγκα, ιδίως την ομώνυμη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένους καρπούς.

Σε χώρες χωρίς ιδιαίτερη χριστιανική παράδοση το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να είναι περισσότερο επηρεασμένο από τη νεότερη αστική λαϊκή κουλτούρα. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία τρώγονται συχνά μερίδες που παραγγέλθηκαν από το KFC.[4]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kagan, Sarah (6 Δεκεμβρίου 2016). «What Time Should I Serve Christmas Dinner?». Epicurious. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2020. 
  2. «Christmastide: The Celebration Has Just Begun!». GetFed. 20 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. General Biblical Studies, Interdenominational Christian Training Center. «13 Traditional Dinner Prayers for Saying Grace». Learn Religions. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2020. 
  4. «Traditional Japanese Christmas Food and Drink». Umami Insider. 21 Δεκεμβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2020.