Χριστιανός του Μπράουνσβαϊγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστιανός
δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ
Περίοδος1611 - 1633
ΠροκάτοχοςΕρνέστος Β΄
ΔιάδοχοςΑύγουστος
Γέννηση9 Νοεμβρίου 1566
Θάνατος8 Νοεμβρίου 1633 (66 ετών)
ΟίκοςΓουέλφων-Αννόβερου
ΠατέραςΓουλιέλμος ΣΤ'
ΜητέραΔωροθέα του Ολδεμβούργου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Χριστιανός (9 Νοεμβρίου 1566 - 8 Νοεμβρίου 1633) από τον Οίκο του Αννόβερου, ήταν πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ, που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ και διοικητής του πριγκιπάτου-επισκοπής του Μίντεν.

Βιογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γουλιέλμος ΣΤ΄ και της Δωροθέας του Ολδεμβούργου, κόρης του Χριστιανού Γ΄, βασιλιά της Δανίας και ανατράφηκε με τις αρχές της λουθηρανικής Μεταρρύθμισης. Το 1597 εκλέχθηκε συνδιοικητής του πριγκιπάτου-επισκοπής του Μίντεν και δύο έτη μετά ανέλαβε την επισκοπή. Το 1611 απεβίωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ερνέστος Β΄, πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ, τον οποίο κληρονόμησε. Επίσης το 1617 απέκτησε το Γκρουμπενχάγκεν που το προσάρτησε στις κτήσεις του.

Όταν ξεκίνησε ο Τριακονταετής πόλεμος, ο Χριστιανός μαζί με τον Φρειδερίκο, δούκα του Χόλσταϊν, συνασπίστηκαν με τον Φερδινάνδο Β΄ των Αψβούργων. Ανέλαβε συνταγματάρχης των στρατευμάτων της Κάτω Σαξονίας και προσπάθησε να κρατήσει το κέντρο του πολέμου μακριά από την επισκοπή του, αλλά το 1623 ο στρατηγός Γιόχαν Τ'Σέρκλαες, κόμης του Τίλλυ, κατέλαβε τα εδάφη του. Αν και οι ευγενείς της Κάτω Σαξονίας ετοιμάστηκαν να υπερασπιστούν τις περιοχές τους, ο ίδιος παραιτήθηκε από συνταγματάρχης.

Μετά το διάταγμα αποκατάστασης (Restitutionsedikt) του Φερδινάνδου Β΄ το 1629 προσκολλήθηκε επίσημα στην Προτεσταντική παράταξη. Απεβίωσε το 1633 και τον διαδέχθηκε ο επόμενος αδελφός του Αύγουστος ως πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • William Sauer (1876), "Christian (Duke von Brunswick-Lüneburg)", Allgemeine Deutsche *Biographie (ADB) (in German), 4, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 162–163

C.V. Wedgwood, The Thirty Years War

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christian, Duke of Brunswick-Lüneburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).