Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χριστιάν Μίτσκοσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστιάν Μίτσκοσκι
Христијан Мицкоски
Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
23 Ιουνίου 2024
ΠροκάτοχοςΤαλάτ Τζαφέρι
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Περίοδος
23 Δεκεμβρίου 2017 – 23 Ιουνίου 2024
ΠροκάτοχοςΝίκολα Γκρούεφσκι
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση29 Σεπτεμβρίου 1977 (1977-09-29) (46 ετών), Σκόπια, Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Γιουγκοσλαβία
ΕθνότηταΣλαβομακεδόνας
Πολιτικό κόμμαVMRO-DPMNE
Παιδιά2
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
ΕπάγγελμαΗλεκτρολόγος μηχανικός
ΘρήσκευμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χριστιάν Μίτσκοσκι (Σλαβομακεδονικά: Христијан Мицкоски, γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1977) είναι πολιτικός της Βόρειας Μακεδονίας και ο σημερινός πρωθυπουργός της. Είναι επίσης καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος του VMRO-DPMNE. Το 2016 έγινε διευθυντής των Ηλεκτροπαραγωγικών Σταθμών της πΓΔΜ και την περίοδο από το 2015 έως το 2017 ήταν σύμβουλος ενέργειας των πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Εμίλ Ντιμιτρίεφ. Ως μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη αρχηγός του VMRO-DPMNE στο 16ο συνέδριο του κόμματος στο Βαλάντοβο.

Αφού το VMRO-DPMNE κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στη Συνέλευση της Βόρειας Μακεδονίας και συνήψε συμφωνία συνασπισμού με τον Συνασπισμό VLEN και το ZNAM μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο έλαβε την εντολή από την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να σχηματίσει κυβέρνηση στις 6 Ιουνίου..[1]Στην ομιλία του στις 23 Ιουνίου 2024, πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, στις προγραμματικές δηλώσεις, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για τη μείωση των φόρων, την αύξηση των συντάξεων, την έναρξη ενός έργου με πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για δημοτικά έργα, την επένδυση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την οικονομία, να ξεκινήσει νέες ξένες επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας, να κάνει τα σχολικά βιβλία δωρεάν για όλους, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να αγωνιστεί για ανάπτυξη έως και 5 τοις εκατό της οικονομίας.

Αφού αναφέρθηκε στη χώρα του ως «Μακεδονία» λίγο πριν την εκλογή του και χαρακτήρισε το συνταγματικό όνομα Βόρεια Μακεδονία ως «επαίσχυντο», η Ελλάδα κατηγόρησε τη χώρα ότι παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποίησε ότι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «North Macedonia's center-right leader given official mandate to form government after election win». Associated Press. 6 Ιουνίου 2024. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2024. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2024. 
  2. «Greece claims neighboring North Macedonia broke historic name deal, warns its EU hopes may suffer». Associated Press. 25 Ιουνίου 2024. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2024. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2024.