Χριστιάνα Καλογήρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χριστιάνα Καλογήρου
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2 Οκτωβρίου 2014
Προκάτοχος Νάσος Γιακαλής
Γενική Γραμματέας
Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
Περίοδος
14 Αυγούστου 2012 – 28 Απριλίου 2014
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Προκάτοχος Φώτης Χατζημιχάλης
Διάδοχος Σπύρος Σπυρίδων
Βουλευτής Λέσβου
του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
2004 – 2007
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 1 Ιανουαρίου 1964 (1964-01-01) (55 ετών)
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελλάδα
Πολιτικό κόμμα Νέα Δημοκρατία
Επάγγελμα Οικονομολόγος
Θρήσκευμα Χριστιανή ορθόδοξη
Ιστοσελίδα christianakalogirou.gr/

Η Χριστιάνα Καλογήρου είναι Ελληνίδα οικονομολόγος, πολιτικός, πρώην βουλευτής Λέσβου με τη ΝΔ, πρώην Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και σημερινή περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χριστιάνα Καλογήρου, γενήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε οικονομικά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη οικονομική ανάλυση, ενώ από εκείνη την εποχή άρχισε να ασχολείται με τα κοινά, ως εκλεγμένο μέλος της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της ΑΣΟΕΕ,. Άρχισε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ως διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων σε τομείς ανάπτυξης και διαχείρησης μεγάλων έργων. Ακόμα, η Χριστιάνα Καλογήρου έχει συμμετάσχει σε μελέτες και εργασίες για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2004, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λέσβου, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, συμμετέχοντας σε επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Προστασίας Περιβάλλοντος, Περιφερειών της Βουλής. Το 2005 εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Μεσογειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο με θέμα: «Αγώνας εναντίον της βίας κατά των γυναικών», το 2006 στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη της ΓΣΕΕ με θέμα «Αμίαντος Κίνδυνοι και Επιπτώσεις» και το 2007 στη Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές». Μάλιστα, το 2005, εισήγησή της προς την Ολομέλεια της Βουλής, «Η νησιωτική πολιτική ως αναπόσπαστο τμήμα των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης», έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Στις Εκλογές του 2007 και του 2012, δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, έχοντας θέσει ξανά υποψηφιότητα με τη ΝΔ.

Το 2008 πρωτοστάτησε στην Ίδρυση του Κέντρου Προώθησης Νησιωτικής Πολιτικής του οποίου και έκτοτε είναι Πρόεδρος.

Το 2012 ανέλαβε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου[1], μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρα, θέση την οποία διατήρησε έως τον Μάιο του 2014[2].

Τον Μάιο του 2014, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014, ως υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, με τον συνδυασμό «Εμείς, για το Αιγαίο», έχοντας την στήριξη της ΝΔ. Στις 18 Μαΐου 2014, έλαβε ποσοστό 31,51% (33.410), περνώντας στον Β΄ Γύρο των Εκλογών, εναντίον του νυν περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή. Στις 25 Μαΐου 2014, εξελέγη περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, με ποσοστό 53,01% (46.357)[3]. Στις 2 Ιουλίου 2014, κατατέθηκε ένσταση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία ανακηρύσσεται ως Περιφερειάρχης η Χριστιάνα Καλογήρου , από τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, τον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ και δύο ακόμα πολίτες[4]. Στις 6 Αυγούστου 2014, η εκλογή της Χριστιάνας Καλογήρου ακυρώθηκε από το Β' Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά[5]. Στις 2 Οκτωβρίου 2014, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης της Χριστιανας Καλογήρου έναντι της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία αναίρεση η Χριστιάνα Καλογήρου επανέρχεται στη θέση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]