Χρήστος Μαστραπάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χρήστος Μαστραπάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1836
Θάνατος1902
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Στρατιωτικών της Ελλάδας

Ο Χρήστος Μαστραπάς (1836-1902) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Στρατιωτικών. Έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Δωρίδα το 1836 και ήταν γιος του Βασιλείου Μαστραπά αγωνιστή του 1821. Το 1858 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων από την οποία εξήλθε το 1861 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Με τον βαθμό του λοχαγού αναμίχθηκε με την πολιτική όπου και εξελέγη πληρεξούσιος Δωρίδας στη Β΄ Εθνοσυνέλευση (1864), ακολουθώντας τότε την ομάδα του Επ. Δελιγιώργη πρωτοστατώντας σε όλες τις τότε ακρότητες.

Στη συνέχεια όταν εξελέγη βουλευτής Δωρίδας, (1865), εγκατέλειψε το στρατό μέχρι τη λήξη της Α΄ Περιόδου, όπου και επανήλθε.
Το 1892 επί υπηρεσιακής κυβέρνησης του Κ. Κωνσταντόπουλου ανέλαβε υπουργός των Στρατιωτικών από 10 Φεβρουαρίου μέχρι 10 Ιουνίου του 1892.

Το 1895 παραιτήθηκε του στρατού μετά την νέα εκλογή του ως βουλευτής την περίοδο 1895-1898.

Με την έναρξη όμως του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 εγκατέλειψε τα βουλευτικά έδρανα και έλαβε μέρος με το βαθμό του συνταγματάρχη ως διοικητής της 2ης ταξιαρχίας στο μέτωπο της Θεσσαλίας. Στις λεγόμενες "μάχες των Διαβάσεων" (Μελούνας και Προφήτη Ηλία) παρερμηνεύοντας διαταγή του Διαδόχου Κωνσταντίνου διέταξε γενική οπισθοχώρηση, προβάλλοντας όμως σθεναρή αντίσταση στη κορυφή της Διάβασης του Προφήτη Ηλία όπου λαμβάνοντας στη συνέχεια ενισχύσεις προέλασε εκ νέου προς το Γκριτζόβαλι απ΄ όπου είχε υποχωρήσει. Στη τελική έκβαση του πολέμου απέκρουσε με επιτυχία την έφοδο των Τούρκων στη Λαμία.

Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του υποστράτηγου το 1898 και πέθανε στην Αθήνα το 1902. Γιος του ήταν ο Βασίλειος Μαστραπάς επίσης στρατιωτικός και πολιτικός που έδρασε στους Βαλκανικούς πολέμους.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θ. Πάγκαλος στα "Απομνημονεύματά του", (Αθήνα 1950 - σελ. 21), χαρακτηρίζει τον Χ. Μαστραπά ως "αμαθή, άψυχο, στερούμενο της στοιχειωδεστάτης τακτικής μόρφωσης".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.13ος, σελ.101.