Χρήστης:Zaxri

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ονομάζομαι Χριστόφορος Ζαχόπουλος.

Οι βασικές μου σπουδές είναι Πτυχίο Βιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. ΄Εκανα τη διπλωματική μου εργασία στο τμήμα της Ανοσολογίας με επιβλέπουσα την Κα Αθανασάκη. Ο τίτλος της διπλωματικής μου εργασίας είναι «Μελέτη και χαρακτηρισμός του κυτταρικού θανάτου σε τροφοβλάστες από την επίδραση εμβρυοτοξικών παραγόντων». Από το 2000 έως το 2006 εργάστηκα σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, διδάσκοντας Βιολογία στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, Χημεία στην Α΄ Λυκείου και Φυσική, Χημεία στην Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκα ως αναπληρωτής καθηγητής στο Ιδιωτικό Σχολείο «Β. Ζώη». Το 2007 διορίστηκα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αρκαδίας. Εργάστηκα ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου, στο 7ο ΓΕΛ Περιστερίου, στο 9ο Γυμνάσιο Περιστερίου, στο 11ο ΓΕΛ Περιστερίου, στο 13ο ΓΕΛ Περιστερίου και από το 2011 έως και σήμερα βρίσκομαι με οργανική θέση στο 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου. Από τον Οκτώβριο του 2016 παρακολουθώ το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης «Διδακτική της Βιολογίας» στο Ε.Κ.Π.Α.

Οι ΤΠΕ στη Διδακτική της Βιολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή (http://ictsenhanceseducation.weebly.com/why-we-use-ict-in-the-classroom.html)

Η διδασκαλία της Βιολογίας, σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην ενεργητική και βιωματική προσέγγιση της γνώσης, επιδιώκοντας την εξοικείωση του μαθητή με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ίδια η επιστήμη της Βιολογίας. Με τη διδασκαλία βιολογικών θεμάτων στο πλαίσιο όλων των αντικειμένων Βιολογίας στο Λύκειο, θα πρέπει να επιδιώκεται η ανάδειξη της σχέσης των βιολογικών επιστημών και των τεχνολογικών εφαρμογών τους με όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής (υγεία, περιβάλλον, αγροτική παραγωγή, επάρκεια τροφής, βιομηχανική παραγωγή κ.ά.) και τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο αλλά και το πως σχετίζεται η Βιολογία με τις άλλες Φυσικές επιστήμες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιστήμης της Βιολογίας καθιστούν τη διδασκαλία των βιολογικών μαθημάτων, προνομιακό πεδίο για την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων των ΤΠΕ, ως εργαλείων μάθησης και σκέψης, ανάπτυξης δεξιοτήτων μοντελοποίησης και επίλυσης προβλημάτων, χρήσης συμβολικών μέσων έκφρασης και διερεύνησης κ.ά.[1] Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Στασινάκη (2016), "Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας της Βιολογίας, διότι καθιστούν δυνατή:[2]

  • Την οργάνωση εννοιών, δημιουργώντας υπερ-ομάδες εννοιών και συνδέσεων αναδεικνύοντας της αλληλεπιδράσεις του βιολογικού κόσμου.
  • Τη χρήση προσομοιώσεων που μπορούν να παρουσιάσουν μία εκδοχή του φυσικού κόσμου συχνά ταυτόσημη με ό,τι συμβαίνει σε ένα περιβάλλον, μικρόκοσμου ή μακρόκοσμου.
  • Την οπτικοποίηση, παρουσίαση και οριοθέτηση δομών και υπερδομών (σε μίκρο- και μάκρο-επίπεδο) που θα ήταν αδύνατον να παρουσιαστούν σε μία σχολική τάξη περιορισμένων πόρων.
  • Την παρουσίαση αφηρημένων εννοιών, που αποκτούν υπόσταση και εντάσσονται σε ένα πλαίσιο αντίληψης εύληπτο από τους μαθητές.
  • Την αναπαράσταση των τρισδιάστατων φυσικών κόσμων, με τις βιολογικές δομές και τις λειτουργίες τους σε πλήρη ανάπτυξη και απόδοση.
  • Την αναπαραγωγή εξελικτικών διαδικασιών, που έχουν χρονικές και χωρικές διαστάσεις που δεν μπορούν να παρατηρηθούν, λόγω της ιστορικότητάς τους.
  • Τη μοντελοποίηση και την αλληλεπίδραση με βιολογικές διεργασίες, που θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο (π.χ. λειτουργία της καρδιάς και μικρή και μεγάλη κυκλοφορία).
  • Τη σύνδεση με άλλες επιστήμες, τη διαθεματική προσέγγιση σε έναν κόσμο που απαιτεί ενεργούς και επιστημονικά εγγράμματους πολίτες.
  • Τη χρήση δεδομένων που παράγει η επιστήμη (π.χ. βάσεις δεδομένων βιοπληροφορικής), ώστε οι μαθητές να εμπλέκονται ενεργά σε γεγονότα πραγματικής επιστήμης.
  • Την επίσπευση μακροχρόνιων βιολογικών διεργασιών (π.χ. ανάπτυξη), ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης μίας σχολικής τάξης".

Ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης των εργαλείων που μπορούν να μας εξασφαλίσουν οι ΤΠΕ και την παιδαγωγική τους ένταξη στην διαδικασία της διδασκαλίας, θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η αξιοποίησή τους στη διδασκαλία της Βιολογίας, να μην εξαντλείται μόνον στην χρήση ενός διδακτικού υλικού που μπορεί να δημιουργεί ενδιαφέρον και να είναι ελκυστικό.[1]

Αντίθετα, οφείλει να εστιάζει στη δημιουργία μαθησιακών περιβαλλόντων που:[3]

  • παρέχουν πολλαπλές αναπαραστάσεις της πραγµατικότητας, αποφεύγοντας την υπεραπλούστευση, αλλά αναπαριστώντας την πολυπλοκότητα του φυσικού κόσµου,
  • εστιάζουν στην οικοδόµηση και όχι στην αναπαραγωγή της γνώσης,
  • δημιουργούν αυθεντικές μαθησιακές δραστηριότητες, βασισμένες σε πραγματικές καταστάσεις,
  • καλλιεργούν τον αναστοχασμό,
  • υποστηρίζουν τη συνεργατική μάθηση και την οικοδόμηση της γνώσης.

Συμπερασματικά, η χρήση των ΤΠΕ με κατάλληλο σχεδιασμό και στοχοθεσία, μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις και επιπλέον να εμπλέξει περισσότερο ενεργά τους μαθητές σε έναν μαγικό κόσμο, αυτόν της Βιολογικής επιστήμης.[2]

  1. 1,0 1,1 Καλαθάκη, Μ., Καψάλης, Α., Μαρδίρης, Θ., Μπαρώνα, Φ., Παπαζήση, Χ. (2015). «Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ (προσανατολισμού)» (PDF). http://repository.edulll.gr. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων - Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ανακτήθηκε στις 7-5-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  2. 2,0 2,1 Στασινάκης, Π. (2016). «Οι ιδιαιτερότητες της Βιολογίας ως πρόκληση για τη χρήση των ΤΠΕ στη Διδακτική της Βιολογίας». ΝΕΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ - ΤΕΥΧΟΣ 7ο, Σελ. 172-187. Εκδόσεις: e-Πρωτοβάθμια – Αθήνα ISSN: 2241-6781. http://neospaidagogos.gr/periodiko/files/7_Teyxos_Neou_Paidagogou_Septemvriou_2016.pdf. Ανακτήθηκε στις 7-5-2017. 
  3. «Μείζον Πρόγραµµα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ., ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ» (PDF). http://www.epimorfosi.edu.gr. Τελικός ∆ικαιούχος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 2011. Ανακτήθηκε στις 7-5-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)