Χρήστης:Tavantso

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κόνων ο Σάμιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόνων της Σάμου (. περ. 280 π.Χ. - περίπου 220 π.Χ.) ήταν Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός . Είναι κυρίως γνωστός για την ονομασία των αστερισμό Κόμη Βερενίκης .

Ζωή και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόνων γεννήθηκε στην Σάμο , της Ιωνίας , και ενδεχομένως, πέθανε στην Αλεξάνδρεια , πτολεμαϊκής Αιγύπτου , όπου ήταν αστρονόμος του δικαστηρίου στην Πτολεμαίου Ευεργέτη III . Ονόμασε τον αστερισμό Κόμη Βερενίκης («Κόμη της Βερενίκης") μετά από τη σύζυγό του Πτολεμαίου ΙΙ Βερενίκη . Θυσίασε τα μαλλιά της σε αντάλλαγμα για την ασφαλή επιστροφή του συζύγου της από τον τρίτο πόλεμο της Συρίας , η οποία άρχισε το 246 π.Χ.. Όταν έκοψε τα μαλλιά της . O Κόνων εξήγησε ότι η θεά είχε δείξει την εύνοια της τοποθετώντας τo στον ουρανό. Δεν αποδέχτηκαν όλοι οι Έλληνες αστρονόμοι την ονομασία. Στην Πτολεμαία Αλμαγέστη , η Κόμη Βερενίκης δεν αναφέρεται ως ξεχωριστο αστερισμό. Ωστόσο, ο Πτολεμαίος έδινε διάφορες εποχιακές ενδείξεις στον Κόνων. Ο Κόνων ήταν φίλος του μαθηματικού Αρχιμήδη των οποίο συνάντησε κατά πάσα πιθανότητα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πάππο αναφέρει ότι η σπείρα του Αρχιμήδη ανακαλύφθηκε από τον Κόνων. Ο Απολλώνιος της Περγάμου ανέφερε ότι ο Κόνων εργάστηκε για κωνικές τομές , και το έργο του έγινε η βάση για το τέταρτο βιβλίο του Απολλώνιου το Κωνικών. Ο Απολλώνιος περαιτέρω αναφέρει στις εκθέσεις ότι Κόνων έστειλε μερικά από τα έργο του στον Θρασίδεο , αλλά αυτό ήταν λάθος. Δεδομένου ότι αυτό το έργο δεν έχει διασωθεί, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η ακρίβεια του σχολίου του Απολλώνιου.

Στην αστρονομία, ο Κόνων έγραψε σε επτά βιβλία του De astrologia, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρήσεων για ηλιακές εκλείψεις. Ο Πτολεμαίος αποδίδει περαιτέρω δεκαεπτά "σημάδια των εποχών" στον Κόνων, αν και αυτό δεν μπορεί να δοθεί στην De astrologia. Ο Σενέκας γράφει ότι "Κόνων ήταν προσεκτικός παρατηρητής» και ότι «κατέγραφε ηλιακές εκλείψεις που παρατηρήθηκαν από τους Αιγυπτίους", αν και η ακρίβεια αυτής της δήλωσης έχει αμφισβητηθεί λίγο. Ο Ρωμαίος Κάτουλλος γράφει ότι Κόνων διέκρινε όλα τα φώτα στο αχανές σύμπαν και αποκάλυψε τις εξεγέρσεις και τις ρυθμίσεις των άστρων και το πώς η πύρινη λάμψη του ήλιου αρχίζει να σκοτεινιάζει και το πώς τα αστέρια φεύγουν σε σταθερές ώρες.