Χρήστης:Sermioni/Lemonade (Μπιγιονσέ) (1)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Lemonade (ελλ. Λεμονάδα) ονομάζεται ο έκτος δίσκος της αμερικανίδας τραγουδίστριας Μπιγιονσέ, που κυκλοφόρησε στις 23 απριλίου 2016 από την Parkwood Entertainment και την Columbia Records.

Αποτελεί το δεύτερο οπτικό άλμπουμ της τραγουδίστριας, μετά το ομώνυμο άλμπουμ της κατά το 2013 , και ένα concept άλμπουμ.[1] Ενώ στο προηγούμενο άλμπουμ κάθε κομμάτι συνοδευόταν από ένα αντίστοιχο βίντεοκλιπ, το Lemonade κυκλοφόρησε παράλληλα με μία ταινία διάρκειας μίας ώρας που προβλήθηκε στο HBO. Πρόκειται κυρίως για ένα άλμπουμ σύγχρονης R&B, στο Lemonade περιλαμβάνεται ωστόσο ποικιλία μουσικών ειδών συμπεριλαμβανομένων των ποπ, μπλουζ, ροκχιπ χοπ, σόουλ, φανκ, κάντρι, γκόσπελ, και τραπ. Περιλαμβάνονται επίσης συνεργασίες με τους James Blake, Κέντρικ Λαμάρ, Weeknd , και Jack White. Το άλμπουμ περιέχει δείγματα από ορισμένα τραγούδια χιπ-χοπ και ροκ.[2]

Το άλμπουμ έγινε διαθέσιμο για streaming σε απευθείας σύνδεση στις 23 απριλίου μέσω της υπηρεσίας Tidal, της οποίας ιδιοκτήτρια είναι η Μπιγιονσέ, και διατέθηκε προς πώληση μέσω της υπηρεσίας την επόμενη μέρα. Αργότερα διατέθηκε προς πώληση στις υπηρεσίες Amazon και το iTunes Store στις 25 απριλίου, και στα δισκοπωλεία στις 6 μαΐου. Το άλμπουμ έλαβε εξαιρετικές κριτικές, και αναγνωρίστηκε ως η πιο τολμηρή και προσεγμένη δουλειά της τραγουδίστριας μέχρι σήμερα. Το άλμπουμ έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη θέση του Billboard 200, φτάνοντας τα 653.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα των πωλήσεων, σημειώνοντας έτσι το υψηλότερο ντεμπούτο που έχει καταγραφεί για την τραγουδίστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.[3] Από το άλμπουμ έχουν εξαχθεί από τέσσερα σινγκλ: Formation, Sorry, Hold Up και Freedom. Κατά τον Απρίλιο του 2016, Μπιγιονσέ, ξεκίνησε παγκόσμια περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ.

Ο δίσκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα και με το οπτικό υλικό του δίσκου, το Lemonade έχει ως στόχο να μεταδώσει στις αφροαμερικανές γυναίκες ένα αίσθημα αυτογνωσίας και ανανέωσης, αξίες του φεμινιστικού κινήματος, το οποίο προωθείται από την τραγουδίστρια ήδη από το προηγούμενο άλμπουμ. Το Lemonade είναι ένα άλμπουμ σύγχρονης R&B.Επηρεάζεται από περισσότερα διαφορετικά μουσικά είδη συγκριτικά με το προηγούμενο της άλμπουμ, Μπιγιονσέ, συμπεριλαμβανομένης της σόουλ, ποπ, ροκ και μπλουζ.

Ο τίτλος του άλμπουμ είναι εμπνευσμένος από την γιαγιά της Μπιγιονσέ, Άγκνεζ Ντέριον, καθώς και από την γιαγιά του συζύγου της, Jay-Z, τη Χάτι Μπιάνκο. Στο τέλος του τραγουδιού Freedom, ακούμε μια ηχογράφηση της Μπιάνκο από τα ενεννηκοστά της γενέθλιά, το Δεκέμβριο του 2015. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Χάτι λέει, "είχα σκαμπανεβάσματα, αλλά πάντα έβρισκα την εσωτερική δύναμη για να μου ανεβάσω το ηθικό. Μου έχουν προσφερθεί λεμόνια, αλλά έφτιαξα λεμονάδα."[4]

Η ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άλμπουμ συνοδεύεται από την ομώνυμη ταινία μικρού μήκους διάρκειας 60 λεπτών, η οποία μεταδόθηκε από το HBO στις 23 απριλίου 2016 και συγκέντρωσε πάνω από 787.000 θεατές.[5][6] Η ταινία χωρίζεται σε έντεκα κεφάλαια που ονομάζονται: Διαίσθηση, Άρνηση, Θυμός, Απάθεια, Κενότητα, Ευθύνη, Αλλαγή, Συγχώρεση, Ανάσταση, Ελπίδα και Λύτρωση.[7] Η ταινία χρησιμοποιεί ποίηση και πεζογραφία, από τον εκπατρισμένο σομαλό ποιητή Warsan Shire. Τα ποιήματα που προσαρμόστηκαν ήταν τα The Unbearable Weight of Staying, Dear Moon, How to Wear Your Mother's Lipstick, Nail Technician as Palm Reader και For Women Who Are Difficult to Love.[8][9] Η ταινία περιλαμβάνει εμφανίσεις των Ibeyi, Laolu Senbanjo, Amandla Stenberg, Κουβενζανέ Γουόλις, Chloe x Halle, Zendaya, και Serena Williams.[10] Το άλμπουμ υποστηρίζει το κίνημα Black Lives Matter (μτφ. Οι έγχρωμες ζωές έχουν σημασία). Οι μητέρες των Τρέυβον Μάρτιν (Συμπρίνα Φάλτον), Μάικλ Μπράουν (Λέσλυ Μακφάντεν) και Έρικ Γκάρνερ (Γκουέν Καρ) εμφανίζονται σε ορισμένες από τις σκηνές δείχνοντας τις φωτογραφίες των παιδιών τους που πέθαναν.[11][12] Η ταινία έχει λάβει τέσσερις υποψηφιότητες στα Primetime Emmy Awards.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.msn.com/en-us/autos/watch/beyonces-lemonade-tops-billboard-prince-reigns-on-album-chart/vp-BBsxXME.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  2. http://www.rollingstone.com/music/lists/beyonces-lemonade-a-guide-to-the-samples-and-interpolations-20160426.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. http://www.rnbjunk.com/beyonce-lemonade-numero-1-batte-il-record-di-madonna/.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  4. https://www.popsugar.com.au/celebrity/Beyonce-Lemonade-Album-Meaning-41051485.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  5. http://pitchfork.com/news/63381-beyonce-releases-new-album-lemonade-featuring-kendrick-lamar-jack-white-the-weeknd-james-blake/.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  6. http://variety.com/2016/tv/news/game-of-thrones-premiere-ratings-season-6-1201759863/.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  7. http://www.ew.com/article/2016/04/23/beyonce-lemonade-hbo-best-moments.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  8. http://www.vogue.com/13429615/warsan-shire-lemonade-poet/.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  9. http://www.okayafrica.com/news/beyonce-lemonade-ibeyi-laolu-senbanjo-warsan-shire/.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  10. http://www.si.com/sportsperson/2015/12/14/serena-williams-si-sportsperson-year.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  11. http://www.essence.com/2016/04/24/trayvon-martin-michael-brown-eric-garner-mothers-beyonce-lemonade.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  12. http://time.com/4306316/beyonce-lemonade-black-woman-magic/.  Missing or empty |title= (βοήθεια)

[[Κατηγορία:Άλμπουμ του 2016]]