Μουσική Trap

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μουσική τραπ
Καταγωγή: '00– παρόν, Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα σε Πορτ Άρθουρ, Χιούστον, Ατλάντα, και Μέμφις
Τόπος γέννησης: Ατλάντα, Τζόρτζια
Μουσικά όργανα:
Συναφή Είδη: Drill
Μουσικοί: {{{μουσικοί}}}
Είδη

Η μουσική τραπ είναι ένα υποείδος που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 από το Χιπ χοπ του Νότου στις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.[1][2] Χαρακτηρίζεται από τους απειλητικούς της στίχους και ήχο που ενσωματώνει μισές ή τριπλές διαιρέσεις του χρόνου με hi-hat ,[3] βαριά μπάσα με την ονομασία 808 που πήραν την ονομασία τους από το Roland TR-808, πολυεπίπεδα πλήκτρα, και "κινηματογραφικά" έγχορδα.[4][5] Ο όρος "τραπ" αρχικά αναφερόταν σε μέρη όπου πραγματοποιούνταν διακινήσεις ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί με την ηλεκτρονική χορευτική μουσική (EDM) από καλλιτέχνες που έχουν κάνει ρεμίξ και έχουν δημιουργήσει τραγούδια τραπ με χαρακτητιστικά που μοιάζουν περισσότερο στην EDM.[6]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τραπ μουσική ορίζεται από ένα δυσοίωνο, θλιβερό και λιτό περιεχόμενο στίχων που ποικίλει ευρέως σύμφωνα με τον καλλιτέχνη. Χαρακτηριστικά θέματα των στίχων που ερμηνεύονται περιλαμβάνουν παρατηρήσεις της κακουχίας της ζωής του δρόμου, τη φτώχεια, τη βία και σκληρές εμπειρίες στην αστική ατμόσφαιρα της πόλης

Η πρώτη εμφάνιση της τραπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που η παγκόσμια δημοτικότητα της trap είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, μία από τις πρώτες σκηνές trap κυκλοφόρησε το 1922. Το τραγούδι "Pocket Full of Stones" από τους Underground Kingz (γνωστοί και ως UGK) εμφανίστηκε στο άλμπουμ "Too Hard to Swallow" και οι στίχοι περιγράφουν το πώς καταφέρνει κανείς από πλανόδιος πωλητής δρόμου να μετατραπεί σε έναν μεγάλο βασιλιά. Αυτό το τραγούδι θα έθετε το έδαφος για την εμφάνιση ενός ολόκληρου μουσικού είδους.

Aυτό το τραγούδι, ωστόσο, παρατηρείται πως δεν μοιάζει πολύ με τη σύγχρονη μουσική τραπ. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρώιμη trap μουσική καθορίστηκε αποκλειστικά από το λυρικό της περιεχόμενο, ενώ το instrumental βασίστηκε στη συμβατική δομή της hip hop. Αυτό το συγκεκριμένο μοντέρνο στυλ trap που αναζητούμε έχει τις ρίζες του σε εντελώς διαφορετικές σκηνές, όπως το 80s electro, το Miami bass από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και την crunk μουσική της δεκαετίας του '90 και 2000. Τα μπάσα Electro και Miami ήταν σημαντικές σκάλες προς την τραπ μουσική, αλλά χωρίς την μουσική crunk, η τραπ δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ.[7]

Διάσημοι Καλλιτέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάσημοι καλλιτέχνες που η μουσική τους βασίζεται στην τραπ μουσική είναι παραγωγοί όπως οι: Metro Boomin, TM88, 808 Mafia, Southside, Sonny Digital και Young Chop. Διάσημοι ραπερ είναι οι: Chief Keef, Big Sean, Migos, Drake, Fetty Wap, 2 Chainz, Lil Wayne[8] και πολλοί άλλοι. Πολλοί από αυτούς παίρνουν αρνητικά σχόλια από φανατικούς τις "παλιάς" Χιπ χοπ, πολλά από αυτά είναι ότι δεν είναι καλοί στιχουργοί και ότι όλοι αντιγράφουν ο ένας τον άλλον.

Η τραπ στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τραπ στην Ελλάδα είναι αρκετά γνωστή να χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες όπως από την δισκογραφική εταιρία της Capital Music, της Offbeat Records και της Trapsion Entertaiment.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Phili, Stelios. «Fighting Weight: From the Trap to the Treadmill». GQ. Ανακτήθηκε στις May 30, 2013. 
  2. «The trap phenomenon explained». DJ Mag. Ανακτήθηκε στις May 30, 2013. 
  3. «Quit Screwing with Trap Music: An Interview with Houston-Born Producer Lōtic». Vice. June 11, 2012. 
  4. Raymer, Miles. «Who owns trap?». Chicago Reader. Ανακτήθηκε στις May 30, 2013. 
  5. Joseph Patterson (January 19, 2013). «Trap Music: The Definitive Guide». Topman. Sabotage Times. Ανακτήθηκε στις February 14, 2013. 
  6. «What is Trap Music? Trap Music Explained | Run The Trap» (στα αγγλικά). Run The Trap: The Best EDM, Hip Hop & Trap Music. http://runthetrap.com/what-is-trap-music/. Ανακτήθηκε στις 2017-03-09. 
  7. «The Origins of Trap Music». Soundista (στα Αγγλικά). 2016-02-17. Ανακτήθηκε στις 2019-01-04. 
  8. «Λιλ Γουέιν». Βικιπαίδεια. 2017-05-13. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9B%CE%B9%CE%BB_%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%AD%CE%B9%CE%BD&oldid=6474736.