Τραπ μουσική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μουσική Trap)
Μουσική τραπ
Καταγωγή: '00– παρόν, Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα σε Πορτ Άρθουρ, Χιούστον, Ατλάντα, και Μέμφις
Τόπος γέννησης: Ατλάντα, Τζόρτζια
Μουσικά όργανα:
Συναφή Είδη: Drill
Μουσικοί: {{{μουσικοί}}}
Είδη

Η τραπ (αγγλικά: trap) είναι μουσικό υποείδος που δημιουργήθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το χιπ χοπ του Νότου στις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.[1][2] Χαρακτηρίζεται από τους απειλητικούς της στίχους και ήχο που ενσωματώνει μισές ή τριπλές διαιρέσεις του χρόνου με hi-hat,[3] βαριά μπάσα με την ονομασία 808 που πήραν την ονομασία τους από το Roland TR-808, πολυεπίπεδα πλήκτρα, και "κινηματογραφικά" έγχορδα.[4][5] Ο όρος "τραπ" αρχικά αναφερόταν σε μέρη όπου πραγματοποιούνταν διακινήσεις ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί με την ηλεκτρονική χορευτική μουσική (EDM) από καλλιτέχνες που έχουν κάνει ρεμίξ και έχουν δημιουργήσει τραγούδια τραπ με χαρακτηριστικά που μοιάζουν περισσότερο στην EDM.[6]

Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που η παγκόσμια δημοτικότητα της τραπ είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, ένα από τα πρώτα τραπ κομμάτια κυκλοφόρησε το 1992. Το τραγούδι Pocket Full of Stones από τους Underground Kingz (γνωστοί και ως UGK) συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Too Hard to Swallow και οι στίχοι περιγράφουν το πώς καταφέρνει κανείς από πλανόδιος πωλητής δρόμου να μετατραπεί σε έναν μεγάλο βασιλιά. Αυτό το τραγούδι έθεσε το έδαφος για την εμφάνιση ενός ολόκληρου μουσικού είδους.

Ωστόσο, παρατηρείται πως το τραγούδι δεν μοιάζει πολύ με τη σύγχρονη μουσική τραπ. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρώιμη τραπ μουσική καθορίστηκε αποκλειστικά από το λυρικό της περιεχόμενο, ενώ το instrumental βασίστηκε στη συμβατική δομή της hip hop. Αυτό το συγκεκριμένο μοντέρνο στυλ trap που αναζητούμε έχει τις ρίζες του σε εντελώς διαφορετικές σκηνές, όπως το 80s electro, το Miami bass από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την crunk μουσική της δεκαετίας του 1990 και 2000. Τα μπάσα Electro και Miami οδήγησαν σημαντικά προς την τραπ μουσική, αλλά χωρίς την μουσική crunk, η τραπ δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ.[7]

Διάσημοι καλλιτέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάσημοι καλλιτέχνες που η μουσική τους βασίζεται στην τραπ μουσική είναι παραγωγοί όπως οι: Metro Boomin, TM88, 808 Mafia, Southside, Sonny Digital και Young Chop. Διάσημοι ραπερ είναι οι: Chief Keef, Big Sean, Migos, Drake, Fetty Wap, 2 Chainz, Lil Wayne και πολλοί άλλοι.

Στην Ελλάδα, η τραπ χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες των δισκογραφικών εταιρειών Capital Music, OffBeat Records, Jungle Juice, Ath Records, Mad House Records,Trapsion Entertainment και Lemon Music. Καθως και από καλλιτεχνες οπως ο SNIK, ο Yung Light, o Mad Clip (ο οποίος πέθανε πολύ νέος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2021),ο Thug Slime, o Saske,o FY, o Rack ο Billy Sio ,ο Ypo , ο Illeoo και ο Trannos.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Phili, Stelios. «Fighting Weight: From the Trap to the Treadmill». GQ. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  2. «The trap phenomenon explained». DJ Mag. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  3. «Quit Screwing with Trap Music: An Interview with Houston-Born Producer Lōtic». Vice. 11 Ιουνίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2017. 
  4. Raymer, Miles. «Who owns trap?». Chicago Reader. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  5. Joseph Patterson (19 Ιανουαρίου 2013). «Trap Music: The Definitive Guide». Topman. Sabotage Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2013. 
  6. «What is Trap Music? Trap Music Explained | Run The Trap» (στα αγγλικά). Run The Trap: The Best EDM, Hip Hop & Trap Music. http://runthetrap.com/what-is-trap-music/. Ανακτήθηκε στις 2017-03-09. 
  7. «The Origins of Trap Music». Soundista (στα Αγγλικά). 17 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 

Επιπλέον πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]