Χρήστης:SOPSIF/Πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ) ΣΗΦΑΚΗΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Σηφάκης (1927 - ) είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Αστυνομίας Πόλεων. Υπηρέτησε ως ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΄Αμεσης Δράσης την οποία εκσυγχρόνισε με τη δημιουργία Αίθουσας Επιχειρήσεων στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής. Μετά την επιτυχία της ΄Αμεσης Δράσης, ο Εμμανουήλ Σηφάκης εμπνεύστηκε και οργάνωσε την Ομάδα Ζ (μηχανοκίνητο τμήμα μοτοσικλετιστών της Ελληνικής Αστυνομίας) καθώς είχε προβλέψει τη μελλοντική αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης αλλά και των κρουσμάτων εγκληματικότητας. Πράγματι σήμερα είναι σε όλους γνωστή η συμβολή των μοτοσικλετιστών Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμμανουήλ Σηφάκης γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1927 στο Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης. Προέρχεται από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Λόγω της Γερμανικής Κατοχής παρακολούθησε σχολείο σε διάφορα γυμνάσια αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το χωριό του, όπως στο Γυμνάσιο Βιάννου, στο Γυμνάσιο Τζερμιάδου και τέλος στο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και το 1948 διορίστηκε δάσκαλος στην Πωγωνιανή Ηπείρου αλλά δεν απεδέχθη τον διορισμό. Το 1949 κατετάγη στην Αστυνομία Πόλεων. Συνεχίζοντας τις σπουδές του, αποφοίτησε από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και από τη Νομική Σχολή Αθηνών ενώ παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Υπαστυνόμων. Το 1966 με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου μετέβη στο Λονδίνο (Αγγλία) όπου μετεκπαιδεύτηκε στην Εγκληματολογία στην London School of Economics (LSE). Παράλληλα, από το 1966 έως το 1968 μετεκπαιδεύτηκε στην Σκότλαντ Γιαρντ (Scotland Yard) σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας αστυνομικών υπηρεσιών, σύγχρονα συστήματα αστυνόμευσης, εισαγωγή επιστημονικών μεθόδων και μέσων διαλεύκανσης εγκλημάτων. Το 1969 η Δικτατορία απαίτησε την επιστροφή του στην Ελλάδα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα έπεσε σε δυσμένεια από το καθεστώς λόγω των δημοκρατικών του φρονημάτων.

Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες. Εκτός των άλλων, διετέλεσε Διοικητής του Ι΄ Αστυνομικού Τμήματος Αθηνών, Διοικητής του Γ' Αστυνομικού Τμήματος Αθηνών, Διοικητής της Υποδιευθύνσεως της Αμέσου Δράσεως, Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών (1982), Καθηγητής στις Αστυνομικές Σχολές σε θέματα Ηγεσίας, Εγκληματολογίας και Οργάνωσης Αστυνομικών Υπηρεσιών. Υπήρξε συντάκτης του θεματολογίου Αρχείων Γενικών υποθέσεων της Αστυνομίας Πόλεων και Κανονισμών διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών.

Αποστρατεύτηκε το 1983 με το βαθμό του Υπαρχηγού της Αστυνομίας.

Μετά την αποστρατεία του και μέχρι το 1986 διετέλεσε Σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επί Υπουργού Γεωργίου-Αλεξάνδρου Μαγκάκη. Επίσης διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργού στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Σωφρονιστικού Κώδικα και σε επιτροπές ιδρύσεως νέου τύπου φυλακών. Εισηγήθηκε προηγμένα προγράμματα εργασίας και εκπαίδευσης κρατουμένων και προγράμματα ειδικής κρατήσεως φυλακισμένων εμπόρων ναρκωτικών επιδοτούμενων από την Ευρωπαική ΄Ενωση. Εισηγήθηκε την αποδοχή συνεργασίας μεταξύ διαφόρων φορέων και σωφρονιστικών καταστημάτων για την τοποθέτηση σε εργασία ενηλίκων και κυρίως ανηλίκων αποφυλακισμένων. Συμμετείχε στην επιτροπή συντάξεως του νόμου 1729/87 περί ναρκωτικών. Το 1986 παραιτήθηκε από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Εμμανουήλ Σηφάκης είναι από τους αγαπητούς αστυνομικούς λόγω των δημοκρατικών του φρονημάτων και της ευγένειας με την οποία αντιμετώπιζε τους πολίτες. Καταδίκασε κάθε πράξη αστυνομικής βίας ή σκληρότητας. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η σχέση Αστυνομικού - Πολίτη. Όπως ανέφερε στο έργο του "Δεοντολογία του Αστυνομικού Επαγγέλματος" ο αστυνομικός οφείλει να είναι στο πλευρό του πολίτη, συγχρόνως δίκαιος αλλά και με κατανόηση της ανθρώπινης φύσης . Πολέμησε την κομματική εξάρτηση της Αστυνομίας. Το 1984 αποφασίστηκε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη να συμπτυχθεί το σώμα της Αστυνομίας Πόλεων με τη Χωροφυλακή. Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Σηφάκης ήταν αντίθετος με τη συγχώνευση της Αστυνομίας Πόλεων με την Χωροφυλακή, άποψη που μετέφερε στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου.

Συγγραφικό ΄Εργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται ένας εκ των πλέον μορφωμένων αστυνομικών της εποχής του. Πολυγραφότατος μέχρι τα βαθιά γεράματα, συνέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Εγκληματολογία". Επίσης συνέγραψε εγχειρίδια της Αστυνομίας Πόλεων όπως "Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Αμέσου Δράσεως - Τμήμα Μοτοσικλετιστών" και "Κυκλοφοριακή Τεχνική - Οδηγίες προς Τροχονόμους". Στις μελέτες του που δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στο επίσημο περιοδικό της Αστυνομίας Πόλεων, τα "Αστυνομικά Χρονικά" περιλαμβάνονται "Η Ποινή του Θανάτου", "Δεοντολογία του Αστυνομικού Επαγγέλματος", "Σχέσεις κράτους και Αστυνομίας", "Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Αστυνομία", "Η Βία από την Αστυνομία και προς την Αστυνομία", "Ναρκωτικά", "Οργανωτικά και Λειτουργικά Προβλήματα Αστυνόμευσης στην Ελλάδα". Γενικότερα, τον απασχόλησε ιδιαίτερα η σχέση του αστυνομικού με τον πολίτη. Ερεύνησε και έγραψε πάνω σε θέματα καταπολέμησης ναρκωτικών και κοινωνικής επανένταξης εξαρτημένων από ουσίες ατόμων.

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μανώλης Σηφάκης είναι ένθερμος δημοκράτης Κρητικός με βαθιά αγάπη στην Κρήτη και στη Δημοκρατία. Με πράξεις και έργα φρόντισε να υποστηρίξει ανθρώπους που ευρίσκονταν σε δυσχερή θέση τόσο κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Αστυνομία όσο και μετά την αποστράτευσή του συνεισφέροντας μέσω της δράσης του φιλοπτώχου ταμείου του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Διονύσου.

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Κατηγορία:΄Αμεση Δράση Κατηγορία: Κρήτη