Χρήστης:Panagiotan/πρόχειρο/Υπόγεια Ρεύματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Υπόγεια Ρεύματα είναι δημοφιλές συγκρότημα της ελληνικής ροκ σκηνής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1992[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Υπόγεια Ρεύματα ξεκίνησαν το 1992 ως παρέα φίλων από την Καλλιθέα που έπαιζαν δικά τους μουσικά κομμάτια. Αποτελούταν από τους Γρηγόρη Κλιούμη (Φωνή-Ηλεκτρική Κιθάρα), Κώστα Κοντοβά (Πλήκτρα), Γιάννη Κυριακό (Ηλεκτρικό Μπάσο), Δημήτρη Αργύρη (Ηλεκτρική Κιθάρα) και Παναγιώτη Μεταλληνό (Τύμπανα). Αρχικά νοίκιασαν έναν χώρο στου Ψυρρή για τις πρόβες τους.

1993[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ηχογράφησαν μια κασέτα στον ραδιοφωνικό σταθμό Τικ-Τακ στην Καλλιθέα, την οποία ο Κώστας Κοντοβάς πήγε στην δισκογραφική εταιρεία Έβδομη Διάσταση στον Δημήτρη Χατζόπουλο. Έτσι ξεκίνησε η ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου. Δεν είχαν ακόμη όνομα ως συγκρότημα και μαζί με την ηχογράφηση πήραν το όνομά τους.

1994[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο του 1994 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος σε βινύλιο και σε CD με τίτλο «Ο μάγος Κοιτάζει Την Πόλη». Ο δίσκος ξεκινά με το τραγούδι «Μ' αρέσει να μη λέω πολλά» που έγινε μεγάλη επιτυχία. Επίσης ξεχώρισαν τα τραγούδια «Σαν φως», «Κοιτάς μακριά», «Πολιτεύεσαι», καθώς και μια μελοποίηση στο ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη «Ανδρείκελα». Στο τέλος της χρονιάς προστέθηκε στο συγκρότημα ο Μάρκος Τσατσούλης (Φλάουτο-Φωνητικά). Λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με την εταιρεία τους ο δίσκος σταμάτησε να κυκλοφορεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Τότε τα Υπόγεια Ρεύματα υπέγραψαν συμβόλαιο με την FM Records.

1995[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1995 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο «Παραλογές» και αυτός σε βινύλιο και σε cd, από την «FM Records» αυτή τη φορά. Μεγάλη επιτυχία θα γίνει το τραγούδι «Ασημένια σφήκα». Επίσης θα ξεχωρίσουν τα «Σαν έρημα καράβια», «Κυριακή»,«Ύμνος 414» και η μελοποίηση του ποιήματος του Γρυπάρη «Ο Όρθρος Των Ψυχών».

1996[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 1996 προστίθεται στο συγκρότημα ως ντράμερ ο Βασίλης Κούσης που ήταν μέλος της παρέας πολλά χρονιά πριν,εξαιτίας μιας ασθένειας του Παναγιώτη Μεταλληνού . Μετά την ανάρρωση του Παναγιώτη το συγκρότημα θα συνεχίσει με δύο ντράμερ. Το ίδιο καλοκαίρι θα δώσουν συναυλία στο Θέατρο βράχων η οποία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 1996 και θα είναι ο τρίτος δίσκος τους. Εκτός από τις live εκτελέσεις τραγουδιών απ τους δύο πρώτους δίσκους θα περιλαμβάνει και τρία καινούργια κομμάτια τα «Φέτα», «Πολικός» και «Μωρό μου στάσου να σου πω».Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του δίσκου ο Βασίλης Κούσης σκοτώνεται σε τροχαίο συγκλονίζοντας την ομάδα. Ο δίσκος θα ονομαστεί «Live Στο Θέατρο Βράχων.

1997[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέτα το τραγικό αυτό γεγονός έρχονται οι πρώτες αποχωρήσεις από το συγκρότημα, αποχωρούν ο Κώστας Κοντοβάς και ο Γιάννης Κυριακός και έρχονται ο Ηρακλής Παπαδόπουλος(Ηλεκτρικό μπάσο) και ο Κώστας Παρίσσης(Ηλεκτρική Κιθάρα) ο οποίος ήταν ο ηχολήπτης του γκρουπ. Η σύσταση της ομάδας αλλάζει δραματικά ο ήχος και το δέσιμο έχουν χαθεί και οι εντατικές πρόβες είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν. Παρόλα αυτά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συναυλία με την νέα σύνθεση τον Μάιο του 1997 στα Ιωάννινα με τοπικά ροκ συγκροτήματα. Τα Υπόγεια Ρεύματα συνεχίζουν όλο το καλοκαίρι του ΄97 να δίνουν συναυλίες με την καινούργια τους σύνθεση. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους θα αρχίσουν τις ηχογραφήσεις για έναν καινούργιο δίσκο που θα τον αφιερώσουν στον Βασίλη Κούση.

1998[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1998 θα κυκλοφορήσει ο τρίτος στούντιο δίσκος τους και τέταρτος συνολικά με τίτλο Τσαλακωμένες Μέρες. Ο δίσκος αυτός ήταν ο πιο σκοτεινός, ηλεκτρικός και δυνατός μέχρι και σήμερα. Ο ήχος του έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου τους γίνεται πρόταση να παίξουν για 20 μέρες στην Ιερά Οδό μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γιώργο Ανδρέου, αφού είχαν εμφανιστεί στον ίδιο χώρο οι "Συνήθεις Ύποπτοι" και ο Μανώλης Φάμελλος. Είπαν γιατί όχι και δέχτηκαν. Από αυτές τις live εμφανίσεις κυκλοφόρησε και ο δίσκος Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό II που συμπεριλάμβανε μία live εκτέλεση του τραγουδιού "Ασημένια σφήκα" με φωνητικά και μπαγλαμά του Γιώργου Νταλάρα. Από την άνοιξη του 1998 εώς το καλοκαίρι του 1999 ακολούθησε μια σειρά συναυλιών σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα διασκευάζουν την Θαλασσογραφία που τραγουδά η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε ένα δίσκο αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο. Διασκευάζουν ακόμα το τραγούδι Μικρό του του Βαγγέλη Γερμανού στον δίσκο «Στον Βαγγέλη με αγάπη».

1999-2001[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 κυκλοφορούν ένα cd single με τέσσερα καινούργια τραγούδια και είναι προάγγελος για το νέο cd που έρχεται. Το ίδιο έτος κυκλοφορεί ο πέμπτος δίσκος τους με τίτλο Εικόνες Στα Σύννεφα πάλι απ την FM Records. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Μικρές χαμένες μέρες», «Να γελάς»,' «Ανέμη» καθώς και δύο μελοποιήσεις ποιημάτων του Κώστα Καρυωτάκη τα «Πολύμνια»' και «Παιδικό». Αυτός θα είναι και ο τελευταίος δίσκος απ την FM Records καθώς λήγει το συμβόλαιο τους με την εταιρεία.Το 2000 θα συμμετάσχουν σε μια συλλογή αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο με τίτλο Στον Π και την διασκευή στο  "Εν  κατακλείδι". Αργότερα έρχονται και άλλες αποχωρήσεις από το συγκρότημα. Φεύγουν ο Ηρακλής Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Αργύρης και έρχεται ο Νικηφόρος Κουρής(Ηλεκτρικό Μπάσο). Θα ακολουθήσει τον Μάιο του 2001 και η αποχώρηση του Κώστα Παρίσση. Έτσι το συγκρότημα πλέον είναι τετραμελές με τους Γρηγόρη Κλιούμη(Ηλεκτρική Κιθάρα-Φωνή), Παναγιώτη Μεταλληνό(Τύμπανα), Μάρκο Τσατσούλη(Πλήκτρα-Φλάουτο) και Νικηφόρο Κουρή(Ηλεκτρικό Μπάσο). Με αυτήν την σύνθεση θα ξεκινήσουν να ηχογραφούν τον έκτο δίσκο τους.

2002[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο του 2002 κυκλοφορεί ο έκτος τους δίσκος με τίτλο Μικρά Που 'Ναι Τα 'Ονειρα με δεκατρία καινούργια τραγούδια από την "Warner Music Greece''. Στον δίσκο συμμετείχαν οι Κώστας λειβαδάς, Μπάμπης Στόκας ,Δημήτρης Υφαντής, Κώστας Παρίσσης , Αντρέας Βαιτούδης(Ενδελέχεια) και άλλοι. Θα ξεχωρίσουν τα τραγούδια «Άγνωστοι δρόμοι χωρίς γυρισμό», «Θέλω Να Χάσω Τον Εαυτό Μου', «Μικρά Που 'Ναι Τα Όνειρα»', η μελοποίηση στο «Κακή Φωτιά' του Κωστή Παλαμά και το «Τι Να 'Ναι Αυτό»' που είχε κυκλοφορήσει και σε cd single λίγο νωρίτερα μαζί με άλλα δύο κομμάτια απ τον δίσκο.'

2003-2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 αποχωρούν από το συγκρότημα ο Μάρκος Τσατσούλης, ο Παναγιώτης Μεταλληνός και ο Νικηφόρος Κουρής. Έρχονται ο Τάσος Πέππας(Τύμπανα), ο Απόστολος Καλτσάς(Ηλεκτρικό Μπάσο), ο Μάριος Τσάγκαρης(Πλήκτρα) και επανέρχεται ο Κώστας Παρίσσης(Ηλεκτρική Κιθάρα). Το 2005 αποχωρεί ο Μάριος Τσάγκαρης και έτσι το 2006 τους βρίσκει τετραμελείς δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 και ύστερα από απουσία πέντε χρόνων από την δισκογραφία κυκλοφορούν τον έβδομο δίσκο τους με τίτλο "Νέα Μέρα" από την Impact Music. Ο δίσκος περιέχει δεκατέσσερα καινούργια τραγούδια από τα οποία ξεχωρίζουν «Το Τρένο',  «Παραστάσεις Ι και ΙΙ', «Ονειρεύομαι', «Νέα μέρα' και το «Παράξενη κοπέλα' μια διασκευή του Μανώλη Χιώτη.

2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 τα Υπόγεια Ρεύματα συνεργάζονται με τον Θάνο Μικρούτσικο και κυκλοφορούν το δίσκο Τους Έχω Βαρεθεί. Σε αυτόν το δίσκο διασκευάζουν τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χιχμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, Β. Μπίρμαν κ.ά.). Ξεχωρίζουν οι διασκευές στα κομμάτια, «'Η Ρόζα'», 'Μικρόκοσμος'», 'Federico Garcia Lorca'», 'Η μπαλάντα του οπερατέρ'», 'Ρόζα Λούξεμπουργκ'» και 'Αυτούς τους έχω βαρεθεί'».

2010-2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινούν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κούτρας και ο Χρήστος Θηβαίος. Το 2010 κυκλοφορούν και ένα δίσκο στο διαδίκτυο με τίτλο Τα Ψίχουλα Του Χρόνου, περιέχοντας δέκα τραγούδια που είχαν ηχογραφηθεί στον ραδιοφωνικό σταθμό Τικ-Τακ στην Καλλιθέα που τότε δεν λειτουργούσε με ηχολήπτη τον Αντώνη Μπόκτορ. Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι χωρίς επεξεργασία και ηχογραφήθηκαν σε δέκα νύχτες. Θα ακούσουμε τέσσερα ακυκλοφόρητα κομμάτια καθώς και το τραγούδι «Η Πλώρη μας που είναι ποίημα του Νίκου Καββαδία που αργότερα θα αλλάξει και θα γίνει το 'Σαν φως'». Αυτή η κυκλοφορία θα αφιερωθεί στην μνήμη του Αντώνη Μπόκτορ. Το 2012 αποχωρεί από την μπάντα ο Απόστολος Καλτσάς και έρχεται ο Νίκος Γιούσεφ(Ηλεκτρικό Μπάσο και Μουσικό Πριόνι). Τον Γενάρη του 2013 κυκλοφορούν το τραγούδι  Ξένος σε βίντεο κλιπ στο official Youtube κανάλι του συγκροτήματος. Τον Οκτώβρη του 2013 ο Κώστας Παρίσσης αποχωρεί από το σχήμα και έρχεται (ή ξανα-ερχεται!) ο Μάριος Τσάγκαρης στα πλήκτρα, με νέους πιο πειραματικούς και electro ήχους...

2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014 είναι η χρονιά που τα Υπόγεια Ρεύματα θα συμπληρώσουν 20 χρόνια στην δισκογραφία και αποφάσισαν να το γιορτάσουν. Η γιορτή περιλαμβάνει συναυλίες στην Αθήνα και στην επαρχία με support επερχόμενες μπάντες που διάλεξε το συγκρότημα μέσα από σχετική αγγελία που βάλανε στο διαδίκτυο, καθώς και η κυκλοφορία δύο επετειακών βινυλίων με διασκευές παλιότερων μεγάλων επιτυχιών τους. Το πρώτο βινύλιο κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου του 2014 και περιλαμβάνει μέσα διασκευές των '«Σαν φως', '«Έρημα καράβια, '«Ασημένια σφήκα, '«Κοιτάς μακριά', '«Πολιτεύεσαι ' και άλλα. Το δεύτερο βινύλιο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του ίδιου μήνα και περιλαμβάνει διασκευές των, '«Μ' αρέσει να μη λέω πολλά', '«Μικρές χαμένες μέρες', '«Θέλω να χάσω τον εαυτό μου', '«Τσαλακωμένες μέρες' και άλλες μεγάλες επιτυχίες την εικοσάχρονης πορείας τους. Τα δύο βινύλια θα έχουν τίτλο «20 (1) και 20 (2)'». Με αυτό τον τρόπο το συγκρότημα τίμησε τους 14 μουσικούς που έπαιξαν στη μπάντα. Στα σχέδια των Υπόγειων Ρευμάτων ήταν να κυκλοφορήσει και ένα cd με 14 καινούργια τραγούδια αλλά λόγω μιας μικρής καθυστέρησης θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.

2015-Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημερινά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γρηγόρης Κλιούμης (Φωνή-Ηλεκτρική Κιθάρα)

Νίκος Γιούσεφ (Ηλεκτρικό μπάσο-Μουσικό πριόνι)

Τάσος Πέππας (Τύμπανα)

Παρελθόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κώστας Κοντοβάς (Πλήκτρα)

Μάρκος Τσατσόυλης (Φλάουτο-Πλήκτρα-Φωνή)

Γιάννης Κυριακός (Ηλεκτρικό Μπάσο)

Παναγιώτης Μεταλληνός (Τύμπανα)

Δημήτρης Αργύρης (Ηλεκτρική Κιθάρα)

Βασίλης Κούσης (Τύμπανα)

Κώστας Παρίσσης (Ηλεκτρική Κιθάρα)

Ηρακλής Παπαδόπουλος (Ηλεκτρικό Μπάσο)

Νικηφόρος Κουρής (Ηλεκτρικό Μπάσο)

Απόστολος Καλτσάς (Ηλεκτρικό Μπάσο)

Μάριος Τσάγκαρης (Πλήκτρα-Φωνή)

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Ο μάγος κοιτάζει την πόλη» (1994)
  • «Παραλογές» (1995)
  • «Live Θέατρο Βράχων» (1996)
  • «Τσαλακωμένες μέρες» (1998)
  • «Εικόνες στα σύννεφα» (1999)
  • «Μικρά που 'ναι τα όνειρα» (2002)
  • «Νέα μέρα» (2007)
  • «Τους έχω βαρεθεί» (2009) (συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο)
  • «20 (1)» (2014) (κυκλοφορία σε δίσκο βινυλίου 180 γραμμαρίων)
  • «20 (2)» (2014) (κυκλοφορία σε δίσκο βινυλίου 180 γραμμαρίων)
  • «20.14» (2015)

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό II», ΜΙΝΟS (1998)
  • «Στον Βαγγέλη με αγάπη», Lyra (1998)
  • «Τραγούδια έγραψα για φίλους», Mercury (1998)
  • «Φάκελος Rock», MBI (1999)
  • «Στον Π», Μεσόγειος (2000)

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]