Χρήστης:Mariakompo/Μαρτίνα Φράνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μαρτίνα Φράνκα είναι μια ιταλική πόλη 48.660 κατοίκων, στην επαρχία του Τάραντα, στην Απουλία. Γνωστή για τη μπαρόκ αρχιτεκτονική και το φεστιβάλ μουσικής "Valle d'Itria", βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του οροπεδίου του Murge, στα σύνορα των επαρχιών του Τάραντα και του Μπρίντιζι με τη Μητροπολιτική πόλη του Μπάρι.

Γεωγραφία

Όντας στους νοτιοανατολικούς λόφους της Murgia, η Μαρτίνα Φράνκα βρίσκεται σε υψόμετρο 431 μ. και καλύπτει έκταση περίπου 299  km², καταλήγοντας στην τέταρτη θέση κατά σειρά επέκτασης μεταξύ των ιταλικών δήμων. [1]

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές. Στον συνοικισμό του Monte Fellone βρίσκονται τα σπήλαια Cuoco και Monte Fellone, τα οποία έχουν μεγάλη αρχαιολογική σημασία.


Παλάτι του Δόγη

Το Παλάτι του Δόγη που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στην πλατεία Roma

Ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα υπό τη βούληση του δούκα Καρατσιόλο. Σήμερα ο οίκος των Καρατσιόλο είναι το Δημαρχείο της πόλης. Οι αίθουσες "Arcadia", "Mito" και "Bibbia" είναι αξιοσημείωτες, παίρνοντας το όνομά τους από τις τοιχογραφίες που φιλοξενούν, έργα του ζωγράφου Domenico Carella .

Πλατεία Plebiscito: πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Μαρτίνου και το Πανεπιστημιακό κτίριο.
H αψίδα του Αγίου Μαρτίνου στην πλατεία "XX Settembre"
Τρούλοι στην εξοχή της Μαρτίνα Φράνκα

Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημογραφική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνοτικές ομάδες και ξένες μειονότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ISTAT την 1η Ιανουαρίου 2018, οι αλλοδαποί κάτοικοι ήταν 1771 [2] άτομα, που αντιστοιχούσε στο 3,6% του συνολικού πληθυσμού των κατοίκων. Οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες είναι:

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Μουσείο του δάσους Pianelle, κοντά στο Παλάτι του Δόγη, αποσκοπεί στη διάδοση των ιδιαιτεροτήτων της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής. Στο μουσείο υπάρχει μόνιμη έκθεση της αγροτικής παράδοσης με ιστορικά αντικείμενα και έπιπλα. [3]
  • Το μουσείο Filippo I d'Angiò, κοντά στο Παλάτι του Δόγη, προσφέρει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένες από την περιοχή [4] .
  • Μουσείο της Βασιλικής του Αγίου Μαρτίνου.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Comuni italiani per superficie territoriale». Tuttitalia.it (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  2. «Stranieri residenti al 1º gennaio : Puglia». dati.istat.it. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  3. [1]
  4. [2]