Χρήστης:Lykchiniadis/πρόχειρο/Κυκλοδεξτρίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι κυκλοδεξτρίνες (πολλές φορές αποκαλούνται κυκλοαμυλόζες) είναι χημικές ενώσεις που αποτελούνται από σάκχαρα (α-D-γλυκοπυρανοζικούς δακτύλιους) που είναι συνδεδεμένα σε κυκλική διάταξη με α-1,4-γλυκοσιδικούς δεσμούς (κυκλικοί ολιγοσακχαρίτες).

Παράγονται από την αποικοδόμηση του αμύλου με την γλυκανομεταφοράση της κυκλομαλτοδεξτρίνης (E.C. 2.4.1.19; CGTase) [1]. Οι πιο κοινές κυκλοδεξτρίνες είναι οι α-, β- και γ-κυκλοδεξτρίνη που αποτελούνται αντίστοιχα από 6-, 7- και 8 α-D-γλυκοπυρανοζικούς δακτυλίους.

Όλες οι κυκλοδεξτρίνες (α-, β- και γ-κυκλοδεξτρίνη) έχουν παρόμοια δομή που μοιάζει με αυτή του κόλουρου κώνου με μία εσωτερική υδροφοβική κοιλότητα. Οι ευέλικτες υδροξυλομάδες 6-ΟΗ σε διάλυμα σχηματίζουν δεσμούς υδρογόνου (δέκτης και δότης). Αυτό φαινόμενο όμως δεν παρατηρείται σε κρυστάλλους συμπλόκων των κυκλοδεξτρινών, λόγω διπολικών φαινομένων με τον διαλύτη. Οι υδροξυλομάδες 2-ΟΗ και 3-ΟΗ μπορούν να σχηματίσουν δεσμούς υδρογόνου οι οποίοι στην περίπτωση της α-κυκλοδεξτρίνης για τα 2-ΟΗ είναι δέκτες και για τα 3-ΟΗ είναι δότες, ένα φαινόμενο που αλλάζει στη β-κυκλοδεξτρίνη στην οποία τα 2-ΟΗ είναι δότες και τα 3-ΟΗ είναι δέκτες. Οι κυκλοδεξτρίνες είναι σχετικά ευδιάλυτες στο νερό, με μέγιστη διαλυτότητα 50% (w/v)[2].

  1. Martin Chaplin (20 Ιουλ 2005). «Cyclodextrins». London South Bank University. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτ 2015.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
  2. Vicki Caligur (2008). «Cyclodextrins, BioFiles 2008, 3.3, 32». Sigma-Aldrich. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτ 2015.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)